- ΘΗΒΑ

Επιστολή του Θ.Σκούμα στους πολίτες του νέου Δήμου Θηβαίων

Επιστολή του ΘΑΝΑΣΗ ΣΚΟΥΜΑ στους πολίτες του νέου Δήμου Θηβαίων

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη για το μέλλον του νέου Δήμου Θηβαίων

1. Ζούμε μια δύσκολη περίοδο, την περίοδο της κηδεμονίας της χώρας από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), που οδηγεί σε δεινά τους εργαζόμενους και τη χώρα.

Ο λαός, καλείται να υποστεί νέα πλήγματα και να σηκώσει τα βάρη μιας κρίσης που δεν είναι δική του, για να ωφεληθούν πάλι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση.

Ζούμε την πλήρη απαξίωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και πολιτικού προσωπικού και την εναγώνια αναζήτηση του πολιτικού συστήματος να βρει εναλλακτικές λύσεις που θα το στηρίξουν την περίοδο της κρίσης.

Υπάρχει όμως και η αναζήτηση λύσεων από τις λαό για την δική του συμμετοχή στην πολιτική ζωή και η αναζήτηση πολιτικής έκφρασης που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες του.

2. Το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ κινείται στα πλαίσια που έθεσε το πρόγραμμα «σταθερότητας και ανάπτυξης» της κυβέρνησης, για τη ριζική περικοπή των κοινωνικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, και ήδη από το 2010 περικόπηκαν σημαντικά ποσά από την αυτοδιοίκηση.

Οι βασικές διατάξεις του ευνοούν τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα στην Α΄βθμια αυτοδιοίκηση. Ενώ θεσμοθετεί την αιρετή περιφέρεια ως 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης, αυτή ελέγχεται απόλυτα από τους 7 κρατικούς περιφερειάρχες. Παραχωρούνται νέες αρμοδιότητες, ενώ δεν έχουν διασφαλιστεί ακόμα οι πόροι για τις ήδη μέχρι τώρα ασκούμενες αρμοδιότητες.

Προωθείται από την κυβέρνηση ο εξαναγκασμός της αυτοδιοίκησης σε επιβολή φόρων για να λειτουργήσει. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση είναι αναγκαία η αντίσταση του λαού αλλά και της αυτοδιοίκησης και η διεκδίκηση όλων των αναγκαίων πόρων, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι τοπικές κοινωνίες.

3. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες για το λαό και την αυτοδιοίκηση συνθήκες, η Θήβα βουλιάζει στο πλέγμα των ιδιωτικών συμφερόντων που εκπροσωπεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος της πόλης η απερχόμενη δημοτική αρχή. Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πρόγραμμα και με λογικές ανταλλαγμάτων που συνάδουν με χρηματοπιστωτικές αγορές και όχι με την αυτοδιοίκηση επιχειρείται η αλλοτρίωση συνειδήσεων και η υποταγή σε ένα πολιτικό μεσαίωνα, που θα αναπαράγει αυτήν την πολιτική εξουσία και θα εξυπηρετεί ποικιλώνυμα συμφέροντα σε βάρος της υγιούς λειτουργίας και ανάπτυξης της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χαριστική πράξη απόδοσης 180.000 € στο σύλλογο της Χαλκίδας «ΤΕΡΑ», τη στιγμή που ακόμα και σήμερα οι υπάλληλοι της ΔΗΚΕΘ παραμένουν απλήρωτοι και η δημοτική επιχείρηση με απόλυτη ευθύνη του κ. Σβίγγου και του προέδρου της, κινδυνεύει με κλείσιμο. Το περιβάλλον αφήνεται βορά στα σχέδια διάφορων μεγάλο-κατασκευαστών και επιχειρήσεων, οι οποίες διευκολύνονται αντί να καταγγέλλονται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εργοστάσιο καύσης της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ. Οι χρήσεις γης και ο σχεδιασμός της πόλης, διαμορφώνονται με βάση τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που συναλλάσσονται με τη δημοτική αρχή ενώ η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύνδεση της με τη σύγχρονη πόλη, έχει εγκαταλειφθεί.

Το μείζον πρόβλημα της πόλης είναι η απερχόμενη δημοτική αρχή, που οδήγησε την πόλη σε αδιέξοδο.

Μέγιστη ανάγκη για την πόλη είναι η ανατροπή του όζοντος συντηρητικού σκηνικού που έστησε η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Σβίγγου, μαζί με τους γνωστούς πολιτικούς ταγούς της πόλης και του νομού.

Η συνύπαρξη του μνημονίου, Καλλικράτη με την φθαρμένη απερχόμενη δημοτική αρχής του κ. Σβίγγου, αποτελεί καταστροφικό μείγμα για την πόλη.

4. Απέναντι σε αυτή τη δημοτική αρχή και την παρακμή που έχει δημιουργήσει υπάρχει διέξοδος. Είναι η ανατροπή της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Με τους συμπολίτες μας από όλο το νέο Δήμο συγκροτήσαμε την «Αυτοδιοικητική Ενότητα». Με διαδικασίες δημοκρατικές, έξω και πέρα από μηχανισμούς και κομματικά ιερατεία, αναδείχθηκε επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος ο Σταμάτης Χαλβατζής. Μπορούμε μαζί να ανατρέψουμε το σκηνικό και να ξαναφέρουμε την ελπίδα για την πόλη.

Με τους συμπολίτες μας από όλο το νέο Δήμο, που απαρτίζεται από το Δήμο Θηβαίων, το Δήμο Βαγίων, Δήμο Θίσβης και το Δήμο Πλαταιών, αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοίκηση των πολιτών και του λαού, με συμμετοχή στις αποφάσεις και ουσιαστική δημοκρατία.

Διατρανώνουμε την πλήρη και ολοκληρωτική αντίθεση στο συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου κ. Ν. Σβίγγου, ως σχήματος φθαρμένου και διαβλητού, με αντιδραστικές για την αυτοδιοίκηση θέσεις.

Ξεκάθαρη είναι η αντίθεσή μας και στον άλλο πόλο του δικομματισμού που εκπροσωπείται από τον κ. Νικολάου. Δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για το νέο Δήμο, αλλά επιστροφή σε παρόμοια συντηρητική κατεύθυνση, αδιέξοδη επίσης για την πόλη και την αυτοδιοίκηση.

5. Η άσκηση της δημοτικής αρχής, από την «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» πρέπει να μην διαψεύσει ούτε να ακυρώσει τις θέσεις που εξέφρασε η «αυτόνομη δημοτική κίνηση πολιτών Θήβας», ως αντιπολίτευση κατά την διάρκεια της περιόδου 2007-2010:

Καλούμε όλους τους πολίτες, γυναίκες και άντρες του νέου Δήμου σε κοινή ενωτική συστράτευση, για μια αυτοδιοίκηση με δημοκρατία και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, να αγωνιστούμε για:

– Χρηστή, διαφανή και νόμιμη διαχείριση του δημοτικού χρήματος.

– Σύγκρουση με κάθε είδους προσωπικά συμφέροντα που αντιστρατεύονται το κοινό συμφέρον.

-Σύγκρουση με επιχειρηματικά συμφέροντα που προσβάλλουν το περιβάλλον(εργοστάσιο καύσης και μετατροπή του καλλικρατικού Θηβαϊκού χώρου συλλήβδην σε ενεργειακό κέντρο και χώρο υποδοχής επικίνδυνων ρυπογόνων δραστηριοτήτων) και σύγκρουση με πολιτικές που επιχειρούν να ξεπεράσουν την περιβαλλοντική προστασία με νέα «μέσα» (διαδικασίες “fast track”- “one stop shop” κλπ).

-Σύγκρουση με κατασκευαστικά-εργολαβικά συμφέροντα που αλλοιώνουν το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης και επιβαρύνουν το δομημένο της περιβάλλον.

-Πολεοδομική πολιτική που δεν θα «υπακούει» σε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά στο συλλογικό και δημόσιο συμφέρον .

-Σύγκρουση με τα τοπικά κομματικά επιτελεία που επιβάλλουν και την εξαθλίωση στους εργαζόμενους με την υπερψήφιση του μνημονίου, αλλά θέλουν και να διατηρούν τον έλεγχο των τοπικών δημοτικών εξουσιών, ώστε να επιδίδονται στις γνωστές πρακτικές διαπλοκής.

6. Η άσκηση της δημοτικής αρχής οφείλει να ελαχιστοποιεί τις αρνητικές συνέπειες του «Καλλικράτη»:

-Πρέπει να συγκρουστεί με κεντρικές πολιτικές που μεταφέρουν δημοτικές αρμοδιότητες κοινωφελούς χαρακτήρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία (π.χ. ΣΔΙΤ, διαχείριση απορ/των κ.λ.π.)

-Στις νέες «καλλικρατικές» δημοτικές κοινότητες (πρώην καποδιστριακοί δήμοι) ορίζονται ως αντιδήμαρχοι σύμβουλοι δημότες της αντίστοιχης εδαφικής ενότητας με πλήρεις αρμοδιότητες ως των καποδιστριακών δήμων.

-Υπάρχει ανάγκη αντίστασης στις κεντρικές πολιτικές που περιορίζουν ή ακυρώνουν της κοινωνικές δομές της τοπικής αυτ/σης και ανάγκη διατήρησης όλων των κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης.

-Σύγκρουση με πολιτικές που επιβαρύνουν τα λαϊκά εισοδήματα και στήριξη των κοινωνικών διεκδικήσεων των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μικρομεσαίων κλπ.

Η δική σας συμμετοχή, η δική σας αταλάντευτη στάση για την αλλαγή στην πόλη, δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα εποχή, που θα στηριχθεί στις ανάγκες των ανθρώπων, των πολιτών και όχι στα κέρδη των διάφορων επιχειρηματιών.

Σας καλούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης και ανατροπής του υπάρχοντος σκηνικού.

ΘΑΝΑΣΗΣ Δ. ΣΚΟΥΜΑΣ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Θηβαίων

8 thoughts on “Επιστολή του Θ.Σκούμα στους πολίτες του νέου Δήμου Θηβαίων

  1. ΚΥΡΙΕ ΣΚΟΥΜΑ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΑΤΕ ΟΤΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ?ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΜΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ?

  2. ΜΠΡΑΒΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ !!!!!
    ΠΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ. ΠΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. ΠΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΩΡ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΠΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΑΙΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ. ΠΕΣ ΤΑ ΟΛΑ. ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ……….

  3. diablo TELIKA EISAI ENTELOS EKTOS TOPOY KAI XRONOY.MEXRI KAI O XALBATZHS STAMATHSE NA TIS LEEI AYTES TIS MPAROYFES.MONO ESY EMEINES.TELIKA EISAI O TRAGIASKAS?8ANASH GIA PES MAS AFOY EKANES XRHSTH DIAXEIRHSH GIATI OLOI OI PROMH8EYTES EMEINAN APLHRWTOI KAI KANOYN PLEISTHRIASMOYS STO DHMO?

  4. ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΜΟ; ΤΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ. ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΕΤΕ ΟΜΩΣ. ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ. ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΨΕΥΤΑΡΑ.

  5. Μπορει να μην εκανε ολα οσα ειχε υποσχεθει σαν δημαρχος, αλλα ειναι ο μονος δημαρχος που δεν «εφαγε»…….και ο μονος που κανει αντιπολιτευση……

  6. Ο…..ΘΑΝΑΣΗΣ?ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΦΑΓΕ ,ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΣ , ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΑΛ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΤΑ ΥΓΡΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΛΕΦ/ΚΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ(ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΝΧΕΙ ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ)ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ,ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ………ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ!!!!!!ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ!!!!.ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Ο ..ΘΑΝΑΣΗΣ(«ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ») !!! ΘΑΝΑΣΗ ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΤΟΤΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΟΥ ……ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ!! ΑΛΑΞΑΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ!!!! ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!

  7. H πρώτη κατάσχεση επί Δημαρχείας Σκούμα κατά ακινήτου του Δήμου, ήταν από την εταιρία που κατασκεύασε το περίφημο συντριβάνι-έκτρωμα επί Δημαρχείας Κοφίνη,(κατέσχεσαν τον θερινό κηνιματογράφο) δεν πληρώθηκε ο προμηθευτής και προχώρησε σε νομικές ενέργειες. Ξέρει κανείς πόσα χρέη είχε ο Δήμος όταν ανέλαβε ο Σκούμας? Γιατί δεν πλήρωσε τους προμηθευτές? Διότι ερχόντουσταν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή χρέη και οφειλές, τόσες σε αριθμό και ποσότητα, που τελικά δεν γνώριζε καμία υπηρεσία που και τί όφειλε ο Δήμος. Επί Σκούμα εφαρμόστηκε το διπλογραφικό, επί Σκούμα έγινε το αυτονόητο, δηλαδή χρηστή Διοίκηση και Διαχείρηση του Δημοσίου Χρήματος.Stoykas:Χρηστή Διοίκηση καταρχήν σημαίνει ότι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή δεν σπαταλά άσκοπα και ύποπτα το Δημόσιο Χρήμα.Δεν σημαίνει μόνο να πληρώνεις στην ώρα τους τους προμηθευτές, που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να πληρωθούν, αλλά από που? Ο Σκούμας δεν παρέλαβε χρέη, παρέλαβε χάος σε οικονομικό, διοικητικό, ταμιευτικό επίπεδο. Δεν έφαγε και είναι πανθολομογόμενο. Το ωξύμορο: Αφού ο Σκούμας προεκλογικά το 2002 φάνταζε έντιμος και επί θητείας του αποδείχτηκε και έντιμος, γιατί ο Θηβαϊκός Λαός, το 2006 εμπιστεύτηκε την τύχη του σε έναν Δήμαρχο, με βεβαρημένο παρελθόν, (Βοιωτική Αναπτυξιακή), το ΠΑΣΟΚ τον πρότεινε, του έδωσε το Χρίσμα, ενώ το 1998 είχε στείλε στα πολιτιτικά αζήτητα τον τότε υποψήφιο Δήμαρχο Κατσιμπάρδη και σήμερα τον ξαναπροτείνει, με την ελπίδα ότι τί? Θα αλλάξει και ξαφνικά θα κάνει χρηστή διαχείριση? Με τις ευλογίες του Κατσιμπάρδη!!! Και Ξέρετε το δις εξαμαρτείν το έκανε ΤΟ ΠΑΣΟΚ και όχι ο Σβίγγος!Και τώρα έχουμε τρεις εξαμαρτείν και πάει λέγοντας. Ας ανατρέξει κάποιος στα έσοδα της εμποραπονύγηρης επί θητείας Σκούμα και προ αυτού και ας κάνει την σύγκριση. Χιλιάδες περισσότερα τα ευρώ που εισπράχθηκαν επί Σκούμα, από την ίδια αιτία. @ Μη Διαπλεκόμενος: Τουλάχιστον όταν καμαρώνεις ότι άλλαξες Δήμαρχο, βάζε άλλο ψευδώνυμο. Στου κρεμασμένου το σπίτι…….Υπάρχουν καταγεγραμμένες έγγραφες καταγγελίες κατά του Σβίγγου, από σημερινούς συνεργάτες του. Πως τα καταφέρνει αυτός ο άνθρωπος και όσοι τον μέμφονται, μετά να τον υμνούν, είναι ταλέντο τελικά. Το ΚΟΥΙΖ λοιπόν αυτής της εβομάδας, είναι: Ποιο είναι το ταλέντο του κ. Σβίγγου και τελικά παίρνει συγχωρωχάρτια από πολιτικά γραφεία (Κατσιμπάρδης), από το ΠΑΣΟΚ, από πρώην πολιτικούς εχθρούς του; Το συγχωροχάρτι που ΞΑΝΑΖητάτε όλοι εσείς που τον εκπροσωπείτε εδώ πέρα, δεν θα το ξαναδώσει ο Θηβαϊκός Λαός. Είναι τραγικό φίλοι μου,αντί να βελτιώνεται ο σημερινός Δήμαρχος, (δεν έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία, κυρίως με την διαχείρηση), να χειροτερεύουν και να πληθαίνουν αυτοί που τον πλαισιώνουν!! Και να μέναμε στην VILARIBA ή στο VILABAXO,όπου πράγματι η ΠΙΤΑ είναι μεγάλη, το καταλαβαίνω. Στην Θήβα όμως, πόση μεγάλη να είναι; ή Μήπως είναι; Μήπως περισσέυει κανένα κομμάτι; Έστω και γωνία……

Αφήστε μια απάντηση