- ΑΡΘΡΑ

Ετοιμάζουν την Θήβα για αποθήκη ψυχών?

 

Σε εξέλιξη  το προσφυγικό ζήτημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την κατανομή νέου αριθμού φιλοξενουμένων σε δήμους της περιφέρειας, δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν πως ενώ γίνεται κουβέντα ήδη έχει μεταφερθεί αριθμός προσφύγων, στο hot spot της πόλης της Θήβας και εξετάζεται η περίπτωση φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών σε χωριά του Δήμου Θηβαίων.

Αληθεύει ότι στις 9 και 10/10/2019 μεταφέρθηκαν 150 πρόσφυγες με λεωφορεία στην δομή που ήδη λειτουργεί?

Γιατί δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ από την πλευρά των υπευθύνων του δήμου και της περιφέρειας?Γιατί δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς την πλευρά της τοπικής κοινωνίας?

Μήπως πάνε να κάνουν την ήδη επιβαρυμένη πόλη της Θήβας,(hot spot,καταυλισμός Ρομά)ως αποθήκη ψυχών, χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο υποδομής,προετοιμασίας και υποδοχής επιπλέον προσφύγων?Αν πάρουμε αφορμή το ζήτημα της λύσης του καταυλισμού των Ρομά,ήδη οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις και είναι ένα ζήτημα ανησυχητικό για την ανικανότητα του κράτους να λύνει τέτοια θέματα.

Ήδη υπάρχουν δημόσιες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις του Δημάρχου Θηβαίων κ.Αναστασίου για το συγκεκριμένο ζήτημα.Το θέμα είναι κατά πόσο ο κ.Χρυσοχοίδης η ο κ.Σπανός δίνουν βάση στα όσα μεταφέρει ο Δήμαρχος Θηβαίων. Αν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη(εδώ το μεγάλο λάθος να καταργηθεί το Μεταναστευτικής Πολιτικής)συνεχίσει να αδιαφορεί για το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή ο κ.Αναστασίου είναι έτοιμος να αντιδράσει δυναμικά?γιατί τα δελτία τύπου και οι φωτογραφίες δεν αγγίζουν ούτε τον Περιφερειάρχη και ούτε τον Υπουργό αν αποφασίσει κάτι αντίστοιχο,με αφορμή την μεταφορά των προσφύγων που έγινε και δεν ενημερώθηκε κάνεις από την τοπική κοινωνία.

Σε  σύσκεψη  που ολοκληρώθηκε,στην  Ελλοπία,παρουσία του δημάρχου Θηβαίων κ.Αναστασίου,του αντιδημάρχου της Δημοτικής ενότητας  Θίσβης κ.Καμούτση ,του τοπικού συμβουλίου και φορέων της Ελλοπίας,μεταξύ των θεμάτων που ήρθαν σε διάλογο,ήταν και το ζήτημα της φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και  την περίπτωση φιλοξενία τους στο χωριό της  Ελλοπίας Θήβας.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων μετά το τέλος της σύσκεψης,δήλωσε κατηγορηματικά ,για τις πληροφορίες που ήδη ακούγονται για  εγκατάσταση 25 ασυνόδευτων παιδιών  στην Ελλοπία,ότι  στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

Η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας ξεκίνησε αλλά προχωρά μετ εμποδίων, καθώς για να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό η μεταφορά 12.000 με 13.000 ευάλωτων ατόμων (οικογένειες προσφύγων, γυναίκες και παιδιά) στην ηπειρωτική Ελλάδα πρέπει να διασφαλιστούν οι δομές και να διαχειριστεί η κυβέρνηση τις  σοβαρές“γκρίνιες” περιφερειαρχών και δημάρχων.

Πόσοι εξ αυτών θα μεταφερθούν σε εκάστη περιφέρεια; Κατά τη σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη την περασμένη Παρασκευή οι 13 περιφερειάρχες (εκ των οποίων οι 12 προέρχονται από τη ΝΔ) είχαν ζητήσει την ισόνομη και όχι ισόποση κατανομή, δηλαδή αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας. Έτσι πλην Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας που σηκώνουν και θα σηκώσουν το μεγαλύτερο “βάρος” (εντός εισαγωγικών, αφού οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ βάρος), σε κάθε περιφέρεια σχεδιάζεται να εγκατασταθούν περί τα 500 με 600 ευάλωτα άτομα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός όμως στο ΔΣ της Ένωσης προχθές τάχθηκε κατά της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου εν είδει “στρατοπέδων συγκέντρωσης”, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες δομές προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ θέλοντας να προλάβει όσους θα απευθυνθούν σε ένα ξενοφοβικό ακροατήριο, το οποίο είναι πεπεισμένο ότι “ταϊζουμε τους μετανάστες” (αν και βέβαια από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ, αφού η διαχείριση του προσφυγικού χρηματοδοτείται απο κοινοτικά κονδύλια), εκτίμησε ότι πρέπει να ζητηθεί από την ΕΕ η χρηματοδότηση κοινωνικής πρόνοιας “μόνο για Έλληνες”.

Οι “βόμβες” του πρόεδρου της ΕΝΠΕ φαίνεται πως ήταν γνωστές στο Μαξίμου πριν “σκάσουν” και δημοσίως μέσω του χθεσινού ρεπορτάζ και έτσι σε σύσκεψη που συνεκλήθη υπό τον πρωθυπουργό χθες αποφασίστηκε μεταξύ άλλων το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει άμεσα τη στήριξη των δήμων και περιφερειών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες. Αν και από το υπουργείο Εσωτερικών επισήμως δε διευκρινίζουν περισσότερες λεπτομέρειες, είναι σαφές ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα αναλάβει ένα “έμπρακτο μασάζ” σε δημάρχους και περιφερειάρχες, αφού ως πολιτικός προϊστάμενος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και αυτός που έχει τη δυνατότητα θεσμικά να λύσει πρακτικά προβλήματα και ως “αντάλλαγμα” για την υποδοχή προσφύγων χωρίς πολλές γκρίνιες.

Ήδη πάντως ο τηλεοπτικός σταθμός του ΣΚΑΙ κάνει λόγο στο ρεπορτάζ ότι το στρατόπεδο της Θήβας είναι ήδη στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μάξιμου ως ένα από τα νέα υποψήφια κέντρα είναι στα εξής κλειστά ή ανενεργά στρατόπεδα:

 

https://www.skai.gr/news/greece/se-poies-perioxes-tha-ginoun-ta-nea-kentra-kratisis-metanaston

 

Πούλιος Παναγιώτης

 

Αφήστε μια απάντηση