Ο Διεθνολόγος Κ. Φίλης στο exeisminima.gr

images

O κωνσταντινος φιλης, διεθνολογος και διευθυντησ ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μιλα στο exeisminima για τα οφελη και τις συνεπειες απο τη συμμετοχη της ελλαδας στη συνθηκη σενγκεν

Το «επιστέγασμα»  της συνεργασίας  μεταξύ κάποιων κρατών μελών της ΕΕ, ουσιαστικά, ήταν η συνθήκη. Η χώρα μας παρά το γεγονός πως δέχεται απειλές για αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν , συνεχίζει να παραμένει σε αυτή, έχοντας πολλαπλά οφέλη αλλά και όπως προκύπτει και τις ανάλογες επιπτώσεις.

Οφέλη

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαβατηριακοί έλεγχοι ή  άλλης φύσεως περιορισμοί, για τους Ευρωπαίους πολίτες , από τη στιγμή που η Ελλάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξαρτά την οικονομία της από την βαριά βιομηχανία του τουρισμού, είναι απολύτως προφανές ότι αφού έχουν αρθεί αυτοί οι έλεγχοι, έχει καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για τουρίστες οι οποίοι προέρχονται από κράτη μέλη της Σένγκεν και βέβαια πολλές από αυτές τις χώρες π χ η Γερμανία η Γαλλία είναι και από τις πρώτες σε αριθμό τουριστών.» δήλωσε ο κ. Φίλης,διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων,αναφερόμενος στα οφέλη της χώρας από τη συμμετοχή .

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να σπουδάζουν Έλληνες φοιτητές χωρίς περιορισμούς, με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων  γι αυτούς. Το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης και εντός της συνθήκης ουσιαστικά την καθιστά μια από τις κεντρικές χώρες της Ευρώπης, καθότι βρίσκεται μέσα στον πυρήνα των δύο βασικών ευρωπαϊκών λειτουργιών που είναι η Ευρωζώνη από τη μία των 19 κρατών μελών και η ζώνη Σένγκεν από την άλλη. Άρα οτιδήποτε αρνητικό συνέβαινε και η Ελλάδα αποκόπτονταν από τον στενό πυρήνα της Ευρώπης θα είχε οδυνηρές συνέπειες και στο οικονομικό πεδίο αλλά και στο πολιτικό.

 Επιπτώσεις

«Δεν μπορεί καμία χώρα να τεθεί εκτός Σένγκεν . Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι να ανασταλεί η συνθήκη για 6 μήνες σε σχέση με κάποια χώρα και αυτοί οι 6 μήνες μπορούν να  παραταθούν έως και τα δύο χρόνια εάν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις και προϋποθέσεις.» δηλώνοντας πως δεν πρόκειται κανένας να ωφεληθεί από την αναστολή της Συνθήκης για τη χώρα μας, ούτε καν αυτοί που το έχουνε προτείνει.

Ο κ. Φίλης, δεν δίστασε μεταξύ άλλων να δηλώσει και την προσωπική του άποψη σχετικά με όλη αυτή τη συζήτηση που έχει γίνει  ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρακτικό όφελός για αυτούς οι οποίοι απειλούν τη χώρα με έξωση από τη συνθήκη, κάτι το οποίο δεν μπορεί και νομικά να σταθεί.

« Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να δούμε επιβολή περαιτέρω περιορισμών εντός της Συνθήκης που έτσι και αλλιώς συμβαίνει. Σήμερα, έχουν επιβληθεί συνοριακοί  έλεγχοι από τη Γαλλία στο Βέλγιο, από το Βέλγιο στη Γαλλία , από τη Γερμανία στην Αυστρία, από τη Σουηδία και τη Δανία προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.Δεν πιστεύω όμως ότι μπορεί συνολικά να υπάρξει μια απόφαση όπου θα αναστείλει την Σένγκεν ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας.», δήλωσε τελειώνοντας ο κ. Φίλης.


 

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, είναι διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιντούτου Διεθνών Σχέσεων, με ειδίκευση σε θέματα που αφορούν στο χώρο της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης είναι στρατηγικός αναλυτής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

 

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

Tags: , , , , ,

Category: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Απάντηση

error: Content is protected !!
shared on wplocker.com