- ΓΝΩΜΕΣ

Παρελάσεις και επετειακές εκδηλώσεις…

Το θέμα δεν έχει εξαντληθεί και επανέρχεται για συζήτηση και προβληματισμό αυτές τις  ημέρες που είναι επίκαιρες. Είναι δυνατόν να συνεχίζουμε τις παρελάσεις στις εθνικές επετείους την ώρα που έχουν καταργηθεί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη; Η μήπως χρειάζονται για να αναπτερώνουν το εθνικό μας φρόνημα το οποίο με την πάροδο των ετών έχει χαλαρώσει επικίνδυνα; Μήπως θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στις επετειακές εκδηλώσεις στα σχολεία και είναι αυτές αποτελεσματικές;

Ας μην ξεχνάμε ότι τις παρελάσεις τις επιβάλουμε εμείς οι μεγάλοι αλλά συμμετέχει η νεολαία, η σημερινοί νέοι όμως είναι διαφορετικοί, ο κόσμος αλλάζει,  οι νέοι έχουν διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα που είναι όμως ικανή να αλλοιώσει το νόημα που έχει δοθεί και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να βλέπουμε εικόνες σαν αυτές:

IGOUANA.PARELASI

Ο μαθητής παρελάζει με το ιγκουάνα του στον ώμο τιμώντας την μνήμη των προγόνων του που έπεσαν στα πεδία των μαχών….

60 thoughts on “Παρελάσεις και επετειακές εκδηλώσεις…

 1. Είναι ένα θέμα σίγουρα. Πάντως καλό θα είναι να παρελάζουν όσοι θέλουν κι όχι να πηγαίνουν με το στανιό. Είναι και το κόστος, συνολικό και ατομικό. Μια στολή 1ης Γυμνασίου κάνει 130 Ε. Μερικοί το παίρνουν πολύ ζεστά το θέμα. Άλλοι λένε οτι δυο εθνικές εορτές είναι πολλές για ένα μικρό κράτος… Τώρα το εθνικό φρόνημα και πως καλλιεργείται είναι μεγάλη συζήτηση…

 2. Δύο εθνικές εορτές είναι πολλές για ένα μικρό κράτος, αλλά εξαρτάται σε ποιο κράτος αναφέρεσαι φίλε Dead. Αν αναφέρεσαι στο Τρινιταν κ Τομπάγκο ναι, συμφωνώ. Εαν αναφέρεσαι στην Ελλάδα των 3.000 χρόνων και πλεον πλούσιας ιστορίας και στη νεότερη ιστορία αγώνων για λευτερια, τότε διαφωνώ απολύτως.

  Το να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις-λογικά, πιστευω, το θέμα τίθεται μόνο για τις μαθητικές κ οχι για τις στρατιωτικές- είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί σφαιρικά και όχι επιπολαια. Να δούμε πώς καλλιεργείται το εθνικό φρόνημα στα σχολεία και στην κοινωνία μας γενικότερα και εάν αυτό καλλιεργείται. Σε τι επίπεδο ειναι η παιδεία στη χώρα μας ώστε να πάψουμε τις μαθητικές παρελάσεις? Μήπως μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα σε επικίνδυνη γεωγραφική θέση και με λαούς τριγύρω της οπου σε κάθε στιγμή αδυναμίας μας θα προσπαθήσουν να αρπάξουν κάτι, έχει περισσότερη αναγκη το αναπτερωμένο εθνικό φρόνημα, εστω και με αυτόν τον υποχρεωτικό τρόπο?
  Προσωπικά ένοιωθα μεγάλη τιμή όταν παρέλαζα σαν μαθητής και μετέπειτα ως φαντάρος. απορουσα με αυτούς που αρνούνταν να παρελάσουν. Δεν το κανουμε για την πολιτική ηγεσία και όλους αυτούς. Το κάνουμε για τους παππούδες μας, για τη σημαία που σκοτωθηκαν πολλοι για την πάρτη της, για τους εαυτούς μας, για τα ιδανικά μας.
  Τώρα το πως φτάσαμε οι περισσότεροι νέοι να θεωρούν μπαναλ και αναχρονιστικό το να υπηρετήσεις τη σημαία, αυτό ειναι ένα μεγάλο ζήτημα παιδείας και ιδανικών, που μόνο οι παρελάσεις δεν πρέπει να μας απασχολουν. Γιατι μόνο αυτές, με τα εως τώρα σημερινα δεδομένα, μας υπενθυμίζουν ότι σήμερα έχουμε εθνική επέτειο…

 3. Μόνο οι Τσίπρες και οι αναρχοκομμούνες δεν θέλουν τις παρελάσεις.
  Είδαμε και πως τιμούν τους ήρωες του Πολυτεχνείου κάτι άτομα που θέλουν να λέγονται και καλά εκσυγχρονιστές,που δεν γίνεται παρέλαση και κάθε χρόνο καίνε στο όνομα εκείνης της θυσίας την Αθήνα και όχι μόνο.
  Οι παρελάσεις ήταν,είναι και θα είναι τιμή για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να ήμαστε εμείς εδώ και να λέμε πως είμαστε Έλληνες.

 4. Βλέπω φίλε Θόδωρε πως είσαι από αυτούς που το παίρνουν ζεστά το θέμα, δηλαδή ιδεαλιστής. Εγώ από τη μεριά μου περισσότερο αναρωτιέμαι παρά έχω καταλήξει. Βλέπατε στη κρατική τηλεόραση παλιά μια σειρά- ντοκιμαντέρ με την ιστορία των ευρωπαϊκών σημαιών; Τέλειωνε με μια φράση κάπως έτσι : «μια σημαία. Γιατί; Τι θα αντιπροσωπεύουν αύριο;». Μετά από χρόνια ίσως πρώτα να είμαστε Ευρωπαίοι και δευτερευόντως Έλληνες. Σίγουρα διαφωνείτε αλλά μη ξεχνάτε ότι κάποτε σ’ αυτή τη χώρα ήταν Αρβανίτες, Βλάχοι κλπ που μιλάγανε τις γλώσσες τους και ομογενοποιήθηκαν. Τους κατηγορείτε γι’ αυτό; Ή είναι άλλη περίπτωση και γιατί; Οι παρελάσεις τονίζουν το εθνικό φρόνημα δηλ. τον εθνικισμό. Είναι πράγματα που μας διαφοροποιούν από τους άλλους, μας κάνουν ιδιαίτερους. Ότι είμαστε μεταξύ μας ίδιοι και διαφορετικοί από τους άλλους. Είμαστε όντως, ή χρειάζονται οι παρελάσεις για να αισθανθούμε έτσι; Ή χρειάζονται οι Τούρκοι να μας απειλούν για να αισθανόμαστε ένας λαός;
  Αν ως ιδιαίτεροι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους να το διαφυλάξουμε, αν όχι, όχι. Εκτός κι αν η ιδιαιτερότητα είναι αξία καθαυτή. Αλλά το να το παίζουμε υπερήφανοι και να χρωστάμε τα κέρατά μας σα κράτος…
  Τιμώ αυτούς που πολέμησαν. Το ζήτημα είναι πως; Κάνοντας καινούργιους πολέμους; Η μπαίνοντας σε μια εποχή ειρήνης και πολιτισμού όπου δεν θα υπάρχουν κράτη να πολεμούν μεταξύ τους; Μου φαίνεται έχω κολλήσει παγκοσμιοποίηση. Ελπίζω να μη βγείτε απ’ τα ρούχα σας.
  Φίλε ανώνυμε κανένα κράτος δεν έχει παρελάσεις εκτός από μας. Είναι όλοι αυτοί Τσίπρες και αναρχοκουμούνες; ‘Η δεν έχουν λόγους για να είναι εθνικά υπερήφανοι; Οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν τον παγκόσμιο πολιτισμό και είναι οι ιδρυτές της σύγχρονης τεχνολογίας που τώρα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε. Εμείς συνεισφέραμε σε μικρό ποσοστό. Σε μεγάλο ποσοστό οι αρχαίοι Έλληνες αλλά δεν μπορούμε εμείς να καυχιόμαστε γι αυτούς.

 5. Σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην υπόλοιπη Ευρώπη επικρατεί η τάση επιστροφής στις παραδόσεις και διατήρησης των ξεχωριστών ιδιαιτεροτήτων του κάθε λαού. Αν πας στην Γερμανία, Αυστρία κτλ θα δεις ότι στα περισσότερα ξενοδοχεία, πανδοχεία κτλ φοράνε τις παραδοσιακές τους στολές!
  Δεν είναι κακό αυτό, ούτε εθνικιστικό. Και πιστευω ότι απ’τους υπολοιπους Ευρωπαίους είμαστε οι λιγότερο εθνικιστές..
  Μπορεί να επιτευχθεί η παγκοσμιοποίηση χωρίς να αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα ήθη και έθιμα του κάθε λαού. Και οι λαοί έχουν δείξει ότι αντιστέκονται στην ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση. Νοιώθουν την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες τους και ευρεσης της πραγματικής τους εθνικής ταυτότητας. Κάπως έτσι και οι Σκοπιανοί π.χ. ψάχνουν την δική τους ταυτότητα (δημιουργώντας ισκιεμένα συγχυση εξυπηρετώντας συμφέροντα), κλέβοντας απ’την ιστορία μας…
  Η παρέλαση στις μέρες μας, μας «αναγκάζει» να γυρίσουμε για λίγο στο παρελθόν, να διδαχθούμε, να μην επαναπαυθούμε, να πιστεψουμε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον(στην οικονομια, την παιδεία, τα εθνικα…) εαν είμαστε ενωμένοι, και να πάρουμε κουράγιο απ’τους αγώνες των προγόνων μας ενάντια σε ισχυρότερους εχθρούς. Γιατί ίσως τέτοιους αγώνες(όχι κατ’ανάγκη πολεμο) χρειαστεί να κάνουμε και στο μέλλον…

 6. Αν είμαστε οι λιγότερο εθνικιστές στην Ευρώπη, τότε πρέπει να καταργήσουμε τις μαθητικές παρελάσεις, διότι δεν μας βοήθησαν να γίνουμε τόσο εθνικιστές, όσο άλλοι λαοί που δεν έχουν παρελάσεις….
  Αν είμαστε ή αν προσπαθούμε να γίνουμε περισσότερο εθνικιστές, τότε ας κρατήσουμε αυτό το χιτλερικό και μεταξικό κατάλοιπο, που δεν το χρειάζεται κανένας άλλος λαός στην πολιτισμένη δύση, για να διαμορφώσει κοινωνίες και συνειδήσεις. Ας συνεχίσουμε να μαθαίνουμε τα παιδιά μας ότι περιτριγυριζόμαστε από εχθρούς, ότι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να εισβάλουν οι σκοπιανοί και οι αλβανοί, ότι οι πάντες συνομωτούν εναντίον μας…Και ας μη γκρινιάζουμε, που εξακολουθούμε να έχουμε σχολεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, συντάξεις της πλάκας. Τα λεφτά μας πάνε σε ιερό σκοπό: στις τσέπες των εμπόρων όπλων, με τις ευλογίες των πατριδοκάπηλων και των ελλαδεμπόρων.

 7. AL γιατί πάντα εμφανίζεσαι σε post που έχουν θέμα σχετικά με εθνικά θέματα και είσαι ο μεγαλύτερος η μεγαλύτερη αντίδραση στο blog?

 8. Βαγγέλη
  γιατί αλλάζεις συνέχεια ονόματα;; Κάνεις μπαμ από μακριά….
  Ξέρεις τι σημαίνει αντίδραση;;;
  Ξέρεις για την ακρίβεια, τι σημαίνει ΜΑΥΡΗ αντίδραση;;;

 9. Για να απαντήσω και στο ερώτημά σου, να μην μείνεις με την απορία, μιλάω γιατί ελπίζω κάποια στιγμή να σταματήσουν να διαμορφώνουν τη συνείδηση του ελληνικού λαού, όσοι επί σειρά ετών το έπαιζαν ελληναράδες, αλλά έπεφταν στα τέσσερα μπροστά στους γερμανούς, ή ντύνονταν γερμανοτσολιάδες όταν ο εαμίτης παπούς μου τραβιόταν στην ασφάλεια. Μιλάω γιατί κάποια στιγμή πρέπει να βγάλουν το σκασμό όσοι χουντοφασίστες έδωσαν την Κύπρο στους Τούρκους. Μιλάω γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αισθανθούν ντροπή όσοι υποστηρίζουν τους ηλίθιους εθνικόφρονες που επιχείρησαν να καταλάβουν την Αγκυρα με αποτέλεσμα να έρθουν πρόσφυγες οι παπούδες μου στην Ελλάδα. Μιλάω γιατί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ!!! ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

 10. ΘΕΟΔΩΡΕ
  στη Γερμανία και στην Αυστρία που ανέφερες, δεν κυκλοφορούν στους δρόμους με παραδοσιακές στολές. Τις φοράνε τα γκαρσόνια στις μπυραρίες. Το ίδιο γίνεται και στα Βλάχικα της Βάρης. Μη μπλέκουμε το φολκλόρ με την εθνική συνείδηση.
  Πάντως, από περιέργεια: οι άλλες χώρες δεν έχουν εθνική συνείδηση; Δεν έχουν επετείους; Δεν έχουν ήρωες;
  Μην τρελαθούμε. Παντού υπάρχουν και επέτειοι, και ήρωες, και εθνική συνείδηση. ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΟΜΩΣ, δεν υπάρχουν σε καμία ΣΟΒΑΡΗ χώρα.

 11. Δεν με λένε Βαγγέλη και να ξέρεις πως είσαι λάθος σε πολλά.
  Αλλά σεβαστές όλες οι απόψεις.

 12. Μάλλον δεν καταλαβαινόμαστε κύριε/α AL! Αν διάβασες το πρώτο μου σχόλιο, ειπα ότι για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων θα πρέπει να κοιτάξουμε και άλλες πτυχές τις ελληνικής παιδείας, δεν στάθηκα απολυτος εναντίον.
  επίσης, στη Γερμανία κ Αυστρία, όπου εχω πάει και ΤΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ, δεν είπα ότι κυκλοφορούν στους δρομους με στολές, αλλά στα πανδοχεία όπως επίσης και σε γιορτές, φεστιβάλ…Για να το κάνεις αυτο όμως πρέπει να έχεις ενα ιχνος εθνικής συνείδησης κ υπερηφάνειας(με την καλή έννοια)..
  Έπειτα τι δουλειά έχουν οι φασίστες, οι εθνικιστές, οι ελληνάρες κτλ με το θέμα μας δεν μπορώ να καταλάβω! Εσύ τα μπλέκεις Al και όχι εμείς. Επειδή εχουμε ξαναμιλήσει σε παρόμοια θέματα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να κολλάς ταμπέλες στους συνομιλητές σου και γιατί τα βλέπεις όλα ασπρο ή μαυρο!
  Κανείς δεν ειπε ότι εχουμε λύσει ολα τα προβλήματα σαν εθνος, οποτε ας ασχοληθούμε με παρελάσεις. Αντιθέτως, αναρωτιέμαι εάν καταργήσουμε τις μαθητικές παρελάσεις θα διορθωθούν όλα μας τα προβλήματα?
  Οι παρελάσεις είναι δείγμα εθνικισμου? Πες μου εσύ με ποιον άλλο τρόπο αντιλήφθηκες, ένοιωσες χθες(28οκτωβριου) ότι ήταν εθνική εορτή? Με τους Ψινάκηδες και τους σκατάκηδες στην TV? Ούτε ένα αφιέρωμα της προκοπής απο την ιδιωτική τηλεόραση…Εχεις δει αναπαραστάσεις μαχών όπου γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ενεργό συμμετοχή των ΠΟΛΙΤΏΝ? Δηλαδή είναι αυτοί εθνικιστές? Για πες εδω στην Ελλάδα σε έναν απλό πολιτη να συμμετάσχει σε κάτι αντίστοιχο, θα σου πει ασε μας μωρέ θα πάω για καφέ! ειναι αυτό στάση ζωής?
  Το ξαναλέω λοιπόν: ετσι οπως είναι διαμορφωμένη η κοινωνία μας, η παιδεία μας, η κουλτούρα μας, ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΑΙΕΙΑΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ. Εστω και αναγκαστικά. Καλύτερα έτσι παρα να τα ισιπεδώσουμε όλα, καφέ, χαβαλέ και άγιος ο θεός! Αν φτάσουμε στο επίπεδο των υπολοιπων Ευρωπαιων σε θέματα συμμετοχης, επαιτειακων φεστιβαλ, εθελοντισμου, και αλτρουϊσμου, τότε ναι, ας καταργήσουμε τις μαθητικές παρελάσεις.
  Επίσης αν αμφιβάλλεις ότι δεν έχουμε εχθρούς τριγύρω μας που εποφθαλμιούν εις βάρος της Ελλάδος(υπηρετώντας συμφέροντα φανατίζοντας τους λαούς τους) και που μας αναγκάζουν να είμαστε σε εγρήγορση, τότε ζεις σε άλλο κόσμο. Με νύχια και με δόντια κρατιόμαστε! Πήγαινε ρώτησε έναν Παλαιστίνιο, έναν Κοσοβάρο, εναν κούρδο, έναν Τσετσένο κτλ πως ζει, και πες μας πάλι εδώ είμαστε…Και ολα αυτά βέβαια για κάποια πετρέλαια, ορυκτό πλούτο, φυσικό αέριο…
  Δεν είπαμε να γίνουμε φανατισμένοι, απόλυτοι. Να αγαπήσουμε αυτόν τον τόπο ειπαμε. Αλλα μαλλον εσυ την αγαπη για την πατριδα και τα ιδανικά τα θεωρεις εθνικισμο.

  ΥΓ: θα πρέπει να καταλάβεις φιλε AL ότι άλλο ίσος και άλλο ίδιος.. Ειμαστε όλοι οι λαοι ίσοι, αλλά όχι ίδιοι. Υπάρχουν οι εθνικιστές, οι πατριώτες και οι ενδοτικοί δήθεν προοδευτικοι. Εσύ σε ποιους ανήκεις που κάθε φορά που μιλάμε για αντίστοιχο θέμα μας κολλάς τις ταμπελίτσες σου???

 13. Και κάτι τελευταίο: Ο Κίσινγκερ πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ(επι των ημερών της εισβολής στην Κύπρο), είχε πει: «για να τιθασευσεις και «υποδουλώσεις» τους Έλληνες, πρέπει να τους χτυπήσεις απο μέσα, την γλώσσα τους, την παραδοση τους, την κουλτουρα τους, τα εθιμά τους..
  Ακόμα και αν είναι ψευδές αυτό ότι το είπε και έστω ότι είναι κατασκεύασμα κάποιων εθνικόφρονων, εμείς πρέπει να ξεχασουμε τις παραδοσεις μας?
  Προσωπική μου άποψη εγώ ένοιωθα τιμή όταν παρέλαζα. Αυτό το συναίσθημα και την πράξη ανιδιοτελούς συμμετοχής στο «πανηγύρι» γιατι να το στερήσουμε από άλλους νέους, εφόσων δεν έχουμε εναλλακτικούς τρόπους μνήμης και επαιτείου?

 14. Η δικη μου αποψη???
  Να καταργηθουν, οχι μονο γιατι μου θυμηζουν κατι Χιτλερικα στρατιοτακια, αλλα και το ολο σκηνικο ποτε δεν παρθηκε με την καθε αυτου σημασια του. Οταν καναμε βημα θημαμε το ριχναμε στο γελιο και στα πειραγματα, οταν καναμε κανονικα παρελαση αλλοι ερχοντουσαν με ακυρες στολες, καβγαδες ποιος θα μπει σημαιοφορος, ποιος θα ναι πρωτος στη σειρα, βημα σκατα κτλ κτλ. Εχει κανενα νοημα ετσι???

  Θυμαμαι τον εαυτο μου να με διαπερνα ενα ριγος οταν περνουσα μπροστα απο την μπαντα και οταν κρατησα τη σημαια καποιες φορες, δακρυσα ειλικρινα.

  Αυτα δεν υπαρχουν και δε το βλεπουν ετσι μερικοι, οποτε γιατι να γινεται κατι τιμιτικο αγκαρικα. Ας το αφησουμε καλυτερα ρε παιδια, οσο πανε και το γ@μ@νε το θεμα τα σημερινα παιδια, λιγα πιστευω απο αυτα θα ενοιωθαν οτι και γω.

  Ας βρουμε εναν αλλο τροπο να εκφρασουμε την τιμη μας στους αγωνιστες-προγονους μας.

 15. Σχολιάζω μερικά απ’ αυτά που είπε ο ΑL και βρήκα ενδιαφέροντα:

  Παλαιότερα πιστεύω ήταν απαραίτητο να υπάρχουν «Ελληναράδες» γιατί υπήρχε ένα σύστημα ισορροπίας (πολιτικός ρεαλισμός) στο οποίο τα κράτη συμπεριφέρονταν εντελώς συμφεροντολογικά και προσπαθούσαν να αρπάξουν ότι μπορούσαν. Αν μπορούμε όλοι μαζί να γίνουμε σιγά, σιγά άγγελοι έχει καλώς. Αν γίνουμε μόνο εμείς άγγελοι κι οι άλλοι παραμείνουν διαβολάκια, ζήτω που καήκαμε. Λέω δηλαδή ότι άμα υπάρχουν πχ «Τουρκαλάδες» πρέπει να υπάρχουν και «Ελληναράδες», όσο μας παίρνει…

  Υπάρχει διπλή ανάγνωση της ιστορίας, ανάλογα με το που ανήκει κανείς. Ήταν πχ λάθος η απόφαση του Βενιζέλου να εμπλακούμε στη Μ. Ασία και ξεριζώθηκε τόσος κόσμος. Απ’ την άλλη ο Βενιζέλος αύξησε την έκταση της Ελλάδας (Βαλκανικοί). Ο άνθρωπος ήταν ένας παίκτης και ρίσκαρε, αλλού κέρδισε αλλού έχασε. Επίσης το ΕΑΜ ήταν παλλαϊκό κίνημα αλλά είχε κουμουνιστικό πυρήνα που συνέχισε στον εμφύλιο.

  Σήμερα όμως εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσδιοριζόμαστε με επιλογές που έγιναν πριν 60 και 90 χρόνια, δημιουργώντας πόλωση. (Αν και τα κόμματα το κάνουν αφού δεν έχουν ιδεολογίες να προσδιοριστούν).

  Και το ζήτημα (για να μη ξεφεύγουμε από το θέμα) είναι: Μπορούμε να εφησυχάζουμε, και κατά πόσο, σαν λαός, ή είμαστε ακόμα μέσα στην ιστορία και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ακόμα και στρατιωτική, να κάνουμε παρελάσεις κλπ. Μια φορά οι πολιτικοί μείωσαν τη θητεία και τον αριθμό του στρατού. Οι Ευρωπαίοι έχουν εφησυχάσει από καιρό (οι αναπαραστάσεις μαχών πχ έχουν ιστορικό, πανηγυρικό χαρακτήρα).

 16. μωρε τι μας λετε αντε να τα καταργησουμε ολα και να ειμαστε ισωμα. οι υπόλοιποι ευρωπαιοι ειδικα οι αγγλοι οι αυστριακοι και οι γερμανοι δεν εχουν περάσει οτι εμείς.
  Αντιθετα σαν μεγαλες δυναμεις της εποχης επηρεαζαν συχνα αρνητικα και προς το συμφερον τους τις εξελιξεις.
  400 ολοκληρα χρονια σκλαβια και σκοταδι, παρασκηνια μετα για τα συνορα, ανακατεματα, σφαγή και καταστροφη της σμυρνης, κατοχη, παντού είχαν την ουρα τους απο πισω και κανανε και οτι μας βοηθανε.
  Αυτοι δεν εχουν λογους να κανουν εθνικες παρελασεις να θυμηθουν και να τιμησουν τι; εμεις πληρωσαμε ακριβα και πληρωνουμε, χυθηκε αιμα αδικο, ο λαος περασε πολλα.
  οι αλαβανοτσιπρηδες, ας απαγορεψουν στα δικα τους παιδια να κανουν παρελαση.
  εγω το δικο μου το θελω ντυμενο με μπλε ρουχα και με φουστανελα να παρελαζει και να τριζει ο τοπος.
  να θυμαται και να ξερει πως καποτε καποιοι ανθρωποι με φρονημα και δυναμη ψυχης θυσιασαν τα παντα για να λεμε εμεις τωρα οτι γουσταρουμε με καφε και τσιγαρακι.
  θελω να παει στο πολυτεχνειο και να ξερει πως καποια παιδια σαν και αυτο αρνηθηκαν το φασισμο και υπερασπιστηκαν τη δημοκρατια που εμεις οι ανεγκεφαλοι, τα ανθρωπακια την καταντήσαμε αναρχια και δεν την τιμησαμε ποτε.
  θελω να εχει αισθηματα για αυτους τους ανθρωπους, να ξερει τι εκαναν και πως να εχει μνημη και να τους μιμειται. να υπερασπιζεται τα ιερα και οσια που βγηκαν απο αιμα και κοκκαλα.
  μεσα απο την ιστορια, απο τη συζητηση, να μαθαινει και να ειναι περηφανος που ειναι ελληνας και αρβανιτης.
  Δε θελω να ειναι νεροβραστο και βλαμμενο.
  Και να ποτε που ευχομαι να μη γινει πιασει οπλο να υπερασπιστει την πατριδα του να το κανει σαν αντρας και οχι σαν μομολο.
  να πολεμησει σαν τους προγονους, να θυσιαστει αν πρεπει και ποτε να μη χτυπησει πισωπλατα.
  Ακομη και οι θυσιες που πανε χαμενες γιατι οι μετα δεν τις αναγνωριζουν δεν παυουν να εχουν γινει και κατι να εχουν προσφερει.
  σημερα θιγουμε αυτο αυριο κατι αλλο μεθαυριο να καταργησουμε την αστυνομια το στρατο, την εκκλησια και να οδευουμε σαν γιδια στο μαντρι.
  οσο και να μας παρασυρει το ρευμα της παγκοσμοιοποιησης πρεπει να θυμομαστε πως ειμαστε ελληνες με ψυχη και προγονους και ιστορια που τη γραψαμε με αιμα. να υπερασπιζομαστε τα ιδανικα μας αλλα και ολους τους ανθρωπους γιατι τετοιοι ειναι οι ελληνες ΜΕ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ. τωρα οσοι θελουν να εκμοντερνιστουνε πληρως ας το κανουν μονοι τους και ας μη ζητανε να μας παρασυρουν.
  οσοι με πουν εθνικιστρια ναι ειμαι.
  οχι χρυσαυγιτισα εθνικιστρια και σωβινιστρια.
  και περηφανη ελληνιδα για το παρελθον και για τους προγονους μου.

 17. ΘΕΟΔΩΡΕ

  Είπα και επιμένω, ότι μια κολοφάρα που πουλάει πατρωτισμό και εθνικοφροσύνη, επιχειρεί διαχρονικά να στηρίξει την όποια εξουσία της στη δημιουργία μύθων.Αυτό ακριβώς που κάνουν και οι σκοπιανοί, που τους κατηγορείς για αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν άμεσα προσωπικά,οικονομικά κλπ συμφέροντα, είναι διαχρονικά οι μεγάλοι ΑΠΟΝΤΕΣ από τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας.
  Ηταν αυτοί που φώναζαν (καλύτερα φέσι τούρκικο παρά τιάρα παπική) και άφησαν την Πόλη με 7000 στρατιώτες όλους κι όλους απέναντι στο Μωάμεθ. Ηταν αυτοί που σαμποτάριζαν όπως και όσο μπορούσαν την επανάσταση του 21 και καλούσαν το γένος να επιστρέψει στη ζεστή αγκαλιά του σουλτάνου. Ηταν αυτοί που θέλησαν να πάρουν την Πόλη το 1897 και μας φτάσανε οι Τούρκοι στη Λαμία. Ηταν αυτοί που μετά τις εκλογές του 1920,ενώ είχαν υποσχεθεί το τέλος του πολέμου, πέρασαν το Σαγγάριο με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Ηταν αυτοί που ξεφτιλίζονταν στους γερμανούς, οι ταγματασφαλίτες, οι γερμανοντσολιάδες, οι κουκουλοφόροι, που πλούτιζαν στην κατοχή μαυραγορίτικα, όταν οι ελασίτες και οι εδεσίτες αγωνίζονταν στα βουνά. Ηταν αυτοί που απέσυραν τη μεραρχία από την Κύπρο, αυτοί που έστησαν το πραξικόπημα κατά του Μακάριου, αυτοί που εγκατέλειπαν τους ελδυκάριους μόνους στα υψώματα της Μόρφου.
  Είναι οι ίδιοι άθλιοι, που βασίζουν την εθνικοφροσύνη τους στις παρελάσεις, και που θεωρούν ότι όσοι είμαστε αντίθετοι σε ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ολοκληρωτικές αντιλήψεις και πρακτικές (η μαθητική παρέλαση εμφανίστηκε ΜΟΝΟ όπου υπήρχαν φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα!!!) είμαστε ανθέλληνες. Ξέρεις κάτι Θεόδωρε;;Τα ιδια καθίκια, οι εθνικόφρονες επί γερμανών, αποκαλούσαν ανθέλληνα τον εαμίτη παπού μου, που έπαιζε τη ζωή του κορώνα γράμματα, ενώ αυτοί πούλαγαν ένα κιλό στάρι για ένα διαμέρισμα…
  Κατάλαβες γιατί, όποτε ακούω να μιλάνε για ελληνόφρονες και ανθέλληνες,τα παίρνω;;
  Κατάλαβες γιατί άνθρωποι που δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν ούτε μια σελίδα ιστορία παραπάνω από όσα τους έδινε το ΄σχολείο να διαβάσουν, έχουν το θράσσος να λένε ότι «οι άλλοι λαοί δεν έχουν ιστορία»;; Καταλαβαίνεις ότι δημιουργούμε ανεγκέφαλους εθνικιστές;;;Κατάλαβες ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να καθορίζουν την εθνική μας συνείδηση ο Αδωνις, ο Βελόπουλος και ο Ανθιμος;; κατάλαβες ότι γινόμαστε μισαλλόδοξοι ως λαός;; Κατάλαβες ότι μένουμε ΕΞΩ από όλες τις εξελίξεις, και σε μερικά χρόνια θα ψαχνόμαστε και δεν θα καταλαβαίνουμε πώε διάολο φτάσαμε στο σημείο όλοι οι άλλοι να γελάνε με τις παπαριές που λέμε;;
  Ξέρεις τι λέμε ως έθνος σήμερα φίλε μου;;;
  Ξαναλέμε το «καλύτερα φέσι τούρκικο παρά τιάρα παπική», με την ίδια ηλίθια πεποίθηση ότι υπερασπίζουμε τα άγια και τα όσια της φυλής μας. Ομως, για μιά ακόμα φορά, τα άγια και τα όσια τα καθορίζουν οι ίδιοι αγιογδύτες πατριδοκάπηλοι. Τις τραγικές συνέπειες που υπέστη το έθνος όποτε αυτοί οι απατεώνες καθόριζαν τη μοίρα του, εύχομαι να μην τις υποστούμε ποτέ, αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος…

 18. ΘΕΟΔΩΡΕ
  πρόσεξε λογική:
  «σημερα θιγουμε αυτο αυριο κατι αλλο μεθαυριο να καταργησουμε την αστυνομια το στρατο, την εκκλησια και να οδευουμε σαν γιδια στο μαντρι».
  Το έγραψε άνθρωπος εδώ μέσα!!
  Στρατός, Αστυνομία, Εκκλησία!!! Σου θυμίζει τίποτα;;
  Κατάλαβες τι είδους νοοτροπίες καλλιεργούμε;; Τον κίνδυνο, πραγματικά, δεν τον βλέπεις;;;

 19. βεβαιως και ειμαι ανθρωπος.και πιθανον πιο πολυ απο εσας που εδω γραφετε ενα σωρο και εξω μπορει να εισαστε ωχ αδερφε και τι εγινε.και στρατος και αστυνομια και εκκλησια.και λειτουργοι οσο γινεται σωστοτεροι. και ενας παπαδοπουλος να κλεισει μερικα στοματα που ανοιγουν και λενε οτι τους ερθει.στο λαο μας ουτε τιαρα παπικη χρειαζεται, ουτε σαρικι, ουτε φουστα σκοτζεζικη, ουτε τιποτα μονο γνωση και επιγνωση των πραγματων και της ιστοριας. παλαιας και νεας.
  γιατι αυτην τηνιστορια δεν την εγραψαν οσοι εκαναν οτι λεει ο al αλλα εκείνη που ηταν πισω και πραγματικα θυσιαστηκαν και αυτοι και οι οικογενειες τους αλλα ηταν τοσο ιδεολογοι που οι αλλοι τους εκμεταλευτηκαν.
  Για αυτους ειναι η τιμη και η περηφανια και για αυτους η μνημη. τους ανηκει δικαιωματικα.
  και εμεις ειμαστε υποχρεωμενοι να θυμομαστε και να μιμμουμαστε.
  οι εξελιξεις δεν εξαρτωνται απο μια παρελαση αλλα απο αλλες συνιστωσες τοπικες και παγκοσμιες που εσεις οι μορφωνουμενοι δημοκρατες τις ξερετε καλυτερα απο μενα το μη ανθρωπο οπως με χαρακτηρησατε.
  ξεχνατε ομως πως οτι γινεται απο λιγους εστω και αν το χαλανε οι πολλοι ειναι αυτο που μας εφερε εδω σημερα.
  λοιπον εγω και μονη μου αν χρειαστει θα παρελασω και θα λεω και θα εφαρμοζω οτι πιστευω .προτιμω να μην εκσυχρονιστω.και μακαρι να εχω ψοφησει οταν θα γινουμε επαρχια της κινας.αντε γεια παληκαρια

 20. ποιον κινδυνο ανθρωπε μου ποιο κινδυνο.πας καλα; η διαφυλαξη της ιστοριας και των θεσμων ειναι κινδυνος; κοιταξε να δεις επειδη πολυ με τσαντισες οι πολιτισμενες χωρες που εσυ θεκεις να μας κανεις ιδιους και στρατο εχουν και αστυνομια και εκκλησια εχουν.και κλινικες ανεπτυγμενες για πασα νοσο και αιτια. λοιπον αι ζησε εκει και ασε εμας τους μη ανθρωπους να κανουμε οτι κατεβασει η κουτρα μας.
  και τον κολοκοτρωνη απο τν ταφο να σηκωσουμε αρκει να μην ξεχασουμε ποιοι ειμαστε.εσενα ο Θεος σου φταιει, οι παλαιστινιοι σου φταινε ,ο αερας που αναπνεεις. και αφου αποψη επι παντος επιστητου γιατι δεν γινεσαι αρχηγος κομματος να μας σωσεις εμας τους πεπλανημενους;
  ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΩ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΙΣΧΥΡΟ ΜΕ ΑΡΧΕΣ, ΑΞΙΕΣ, ΘΕΣΜΟΥΣ, ΜΝΗΜΗ.
  εστω και μεσα στο μυαλο μου.
  Σας πειραζει πολυ;

 21. Αμα θες μνημη, τραβα μεχρι το Πλαισιο και παρε μια DDR3 που ειναι και γρηγορη και βαλτην καλα μεσα στο μυαλο σου…

 22. cancer ο AL δεν πρόκειται να αλλάξει όσο και αν του τα λες.
  Το μόνο παρήγορο είναι πως σαν τον AL υπάρχουν λίγοι και είναι απλά μειοψηφία.
  Ήδη το κόμμα των ΑλαβανοΤσίπριδων που έχει τις ίδιες με τον AL ιδέες, νιώθει την ανάσα ακόμα και του άλλου @@@@@@ του Καρατζαφέρη.
  Εσύ MAFIOZOS, έχεις πολύ ωραία αστεία!!
  Δεν μας λες και άλλα να γελάσουμε λίγο ακόμα?

 23. Προς cancer.Δεν τιθεται το θεμα αν πρεπει να τιμησουμε τα παιδια που εδωσαν τη ζωη τους αλλα και τα υπολοιπα που στερηθηκαν πολλα πραγματα και ετσι εμεις σημερα μπορουμε και κανουμε αυτην την κουβεντα.Το ζητημα ειναι πως θα γινει αυτο.Εχεις ειπες ενα γιο.Τι προτιμας απο τα δυο?Να παρελαζει σαν αβουλο στρατιωτακι στην Πινδαρου η την ιδια μερα να παει στο σχολειο του και να παρακολουθησει μια καλη εκδηλωση και οχι μια αρλουμπα οπως σημερα ειναι οι σχολικες γιορτες.Τι απο τα δυο θα του μεταδωσει την αξια του αγνου πατριωτισμου περισσοτερο?Οσο για το τριπτυχο στρατος-εκκλησια-αστυνομια ειναι προφανες πως προκειται για τρεις θεσμους που εξυπηρετουν αναγκες.Τα σωματα ασφαλειας ειναι ενα αναγκαιο κακο γιατι δε ζουμε σε εναν αγνο κοσμο,η δε Εκκλησια απευθυνεται σε ενα κομματι ανθρωπων που θρησκευονται.Θα πρεπει ομως να αντιληφθεις την επικινδυνοτητα του να οχυρωνεσαι πισω απο αυτους τους θεσμους και ποιοι προαγουν τετοιους συλλογισμους.Σκεψου επισης σαν θρησκευομενη πανω απο ολα ποσο ολεθρια ειναι για σενα,για την Εκκλησια και για την πιστη την ιδια να ταυτιζεται αυτη με το εθνος και με τις διεκδικησεις του

 24. Τελικά έχει χαθεί το μέτρο σε αυτή τη συζήτηση και καταφευγουμε στα άκρα!

  Δηλαδή ο φίλος AL μας λέει ότι όποιος είναι υπέρ της παρέλασης είναι ακροδεξιός, φασίστας, κρυφοπροδότης κτλ. Λες και γι αυτούς παρελάζουμε. Λες και η παρελαση π.χ. της 25ης Μαρτιου γίνεται για τους Μαυρομιχάληδες και τους υπόλοιπους προκριτους, δηθεν αγωνιστές της εποχής, και οχι για τους αληθινούς αγωνιστές και πατριώτες Κολοκοτρώνη, Καποδίστρια κτλ
  Λες και αυτό το εθνος δεν είχε ποτέ του αληθινούς ήρωες, πατριώτες, ινδάλματα, ανθρώπους με αγνα συναισθήματα και ιδανικά, αλλά ήταν όλοι πιονια της επισημης Εκκλησίας, του Σουλτάνου, των Μεγάλων Δυνάμεων κτλ..

  Από την άλλη, κάποιοι λένε ότι οσοι ειναι εναντίον των παρελάσεων είναι κομμούνια, ακροαριστερά στοιχεία κτλ..

  Γιατί για να συζητήσουμε ένα απλο θέμα όπως αυτο των παρελάσεων και των επαιτειακών γιορτών γενικότερα, πρέπει να ανατρέχουμε όλοι με φανατισμο πίσω στην ιστορία μας και να καταφεύγουμε σε ακραίους χαρακτηρισμούς?

  Αυτα που ανέφερες Al περι παπικής τιάρας και τουρκικο φέσι τα ξέρουμε πολύ καλά κι εμεις, αλλά οι παρελάσεις δεν τιμούν αυτούς, αλλά τους αληθινούς αγωνιστές. Επισης εγώ ειπα το επιχείρημά μου ότι δηλαδη η παρέλαση ειναι μια αφορμή για συμμετοχή των πολιτών στην επετειο. Αν βρούμε καλύτερο τρόπο να γιορτάζουμε πραγματικα τέτοιες επετείους τότε ας καταργηθούν οι παρελάσεις, κανένα πρόβλημα. Αυτά απο μενα. Δεν άκουσα ομως κανένα άλλο σοβαρο επιχείρημα εδω μέσα απο την αντιθετη αποψη, παρα μόνο χαρακτηρισμούς…

 25. Παιδιά παρατηρώ ένα κλίμα δυσπιστίας που μάλλον οφείλεται στην ανωνυμία και στην έλλειψη οπτικής επαφής. Λέτε οι εχθροί της πατρίδας να έχουν πληρώσει πράκτορες που μέσα από αυτό το μπλογκ θέλουν να κάμψουν το εθνικό φρόνημα; Απλώς ανταλλάσουμε απόψεις γιατί μας ευχαριστεί η επικοινωνία. Το θέμα τέθηκε από τον admin προς σχολιασμό και δεν είναι καινούργιο. Δεν αγοράσαμε τα λαπτοπ 600 Ε για να τσαντιζόμαστε όταν τα ανοίγουμε και είναι και κουτό να τσαντιζόμαστε μπροστά σ’ ένα λάπτοπ. Η καταστροφή μιας συζήτησης ξεκινάει όταν φεύγεις από την ουσία και κρίνεις τον συνομιλητή. Το γεγονός ότι ΔΕΝ γνωριζόμαστε μας δίνει την ευκαιρία να κρίνουμε καθαρά θέσεις, χωρίς προκαταλήψεις. Ούτε μειοδότης ούτε προδότης ούτε πράκτορας είναι κανένας. Δεν αποφασίζουμε εδώ αν θα καταργηθούν ή όχι οι παρελάσεις. Επίσης παρατηρώ ότι μερικοί καταφέρεστε εναντίον του καφέ. Ο καφές ηρεμεί και συμπληρώνει μια ευχάριστη μετριοπαθή συζήτηση. Είμαι υπέρ του κλίματος του καφέ αλλά σπανίως το συναντάω.

  ΥΣ Φίλε ΖΟΥΓΚΑΝΗ το θυμοσοφικό σου μήνυμα με προβλημάτισε. Θέλεις να μοιραστείς κάτι μαζί μας; Νοιώσε ελεύθερος.

 26. ΘΕΟΔΩΡΕ
  Ποτέ δεν είπα ότι όσοι είναι υπέρ των παρελάσεων είναι φασίστες κλπ κλπ. Επειδή σε διαβάζω και σε άλλα άρθρα, ποτέ δεν περίμενα, ότι ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΥ θα χρειαζόσουν ανάλυση για να καταλάβεις κάτι τόσο απλό.
  Μικρή ιστορική αναδρομή.
  Στη νεότερη ελληνική ιστορία, υπάρχουν τριες φάσεις δημιουργίας αστικής «άρχουσας» τάξης. Η πρώτη περίδος είναι η μετεπαναστατική, όταν άρχουσα τάξη παραμένει η τάξη των κοτζαμπάσηδων και των μεγαλοτσιφλικάδων, ακρτιβώς όπως και πριν την επανάσταση. Η δεύτερη περίοδος αρχίζει με το κίνημα στο Γουδί, το 1909, και τον ερχομό του Βενιζέλου. Είναι η περίοδος που όντως, αυτό που λέμε «αστική» τάξη, αποκτά κάποιο νόημα. Η αστική τάξη αποτελείται από εμπόρους, βιομήχανους, βιοτέχνες. Αυτή η αστική τάξη καταρρέει στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφύλιου. Η τρίτη περίδος αρχίζει αμέσως μετά. Τι συμβαίνει αυτή την εποχή; Είναι αποκαλυπτικό το βιβλίο του Κων.Τσουκαλά «Κράτος, Κοινωνία, Εργασία στη μεταπολεμική Ελλάδα». Αυτή η περίοδος, φίλε ΘΕΟΔΩΡΕ, κρύβει ένα ένοχο μυστικό: η νεώτερη αστική τάξη, η ραχοκοκαλιά της μεταπολεμικής Ελλάδας, αποτελείται από όσους πλούτισαν στη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου. Ποιοί ήταν αυτοί;;; Ποιό βγήκαν με λεφτά από την κατοχή και τον εμφύλιο;; Καλά το μάντεψες. Οι μαυραγορίτες, οι κουκουλοφόροι, οι συνεργάτες των γερμανών…
  Αυτή η αστική τάξη όμως, έπρεπε και να επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία, πράγμα δύσκολο με δεδομένο το μίσος που είχε συυσωρευτεί εναντίον της. Τι έπρεπε να κάνει;; Να εκμεταλλευτεί τους μηχανισμούς ιδεολογικής επιβολής (σχολείο, εκκλησία) και κατασταλτικής επιβολής (στρατός, αστυνομία). Ετσι, το σχολείο μαθαίνει στα παιδιά μας κουτσά γράμματα, όσα χρειάζεται για να μην αναπτυχθούν ποτέ ελεύθερα πνεύματα αμφισβήτησης και αναζήτησης, η δε εκκλησία αφόρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά ποτέ δεν είπε λέξη για τη Γυάρο, τη Μακρόνησο, το Μπελογιάννη, τη χούντα, το Πολυτεχνείο…
  Από την άλλη, εξακολουθεί στην Ελλάδα (και στη Λιβύη, τη Μπούρμα, τη Βόρεια Κορέα κλπ κλπ) ο στρατός να θεωρείται…θεμελιώδες στοιχείο του έθνους!!!!Πρόσεξέ το, γιατί εγώ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μίλησα κατά των αγώνων, των ηρώων, των φαντάρων που άφησαν τα κοκαλάκια τους για να λέμε εμείς σήμερα εδώ παπαριές…Ο στρατός όμως, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!!!!ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!! Τόση ασχετοσύνη;;;
  Συμπέρασμα, φίλε ΘΕΟΔΩΡΕ:
  Το στρεβλό σύστημα εκπαίδευσης που υπάρχει σήμερα (γιατί παιδεία ΔΕΝ υπάρχει..) κάνει μια χαρά τη δουλίτσα του. Παράγει λοβοτομημένους ανθρώπους, που ταυτίζουν τον εαυτούλη τους, το μιλιταρισμό τους, τη θρησκευτική δεισιδαιμονία τους, το μεγαλοϊδεατισμό τους, με το έθνος και το πεπρωμένο του…Αυτού του είδους τις προκαταλήψεις πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, όσο είναι καιρός. Γιατί ξέρεις, ο φασισμός, δεν εμφανίζεται ξαφνικά μια ωραία πρωία. Ζυμώνεται χρόνια, σαν τη μπίρα. Περνάει από απόψεις, σαν αυτές που υπάρχουν πιο πάνω:
  «και στρατος και αστυνομια και εκκλησια.και λειτουργοι οσο γινεται σωστοτεροι. και ενας παπαδοπουλος να κλεισει μερικα στοματα που ανοιγουν και λενε οτι τους ερθει.στο λαο μας ουτε τιαρα παπικη χρειαζεται, ουτε σαρικι, ουτε φουστα σκοτζεζικη, ουτε τιποτα μονο γνωση και επιγνωση των πραγματων και της ιστοριας. παλαιας και νεας».
  Για πες μου ΘΕΟΔΩΡΕ, πόση ιστορία έχει διαβάσει το άτομο που τα έγραψε αυτά;;;
  Λοιπόν φίλε μου, δεν θεωρώ αυτό το άτομο φασίστα. Μέχρι και ΠΑΣΟΚ μπορεί να ψήφισε, και να θεωρεί τον εαυτό του δημοκράτη. Είναι όμως;; ή μήπως εξ αιτίας του τρόπου με τον οποίο τον έχουν μάθει να σκέφτεται, ίσως αύριο να είναι υποδοχέας κατασταλτικών μέτρων, για το «καλό του έθνους»;;
  Σου θυμίζω το Γκράμσι: «φασισμός είναι η προσπάθεια των μικροαστών να αντιμετωπίσουν τα γιγάντια προβλήματα των καπιταλιστικών κρίσεων με πολυβόλα και πιστολιές, επειδή δεν γνωρίζουν ιστορία και αγνοούν την ιστορική εμπειρία».
  Μικροαστοί λοιπόν. Και βία. Και ιστορική άγνοια.
  Και ξέρεις φίλε ΘΕΟΔΩΡΕ, με ποιό καημό πέθανε ο Γκράμσι, στις φυλακές του Μουσολίνι;; Με τον καημό, ότι δεν πίστευε ποτέ ότι ο φασισμός θα γιγαντωνόταν τόσο πολύ, τόσο σύντομα,τόσο φανατικά, ώστε ο προοδευτικός κόσμος της Ιταλίας να μην προλάβει να αντιδράσει….

 27. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, ξανασκέψου λοιπόν φίλε ΘΕΟΔΩΡΕ:
  οι παρελάσεις μαθητών με στρατιωτικό βήμα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η στην ανάπτυξη στρατοκρατικής αντίληψης;;;

 28. AL άντε παίξε τίποτα άλλο.
  Δουλειά δεν έχεις και βρήκες.
  Μας έχεις τρελάνει με τις @@@@@@@@ σου.

 29. Βαγγέλη, είπαμε, μην αλλάζεις συνεχώς ονόματα….Ειδικά το τελευταίο, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό…

 30. Και ρωτάω, φίλε ΘΕΟΔΩΡΕ:
  Πήγαν τα παιδάκια που παρέλασαν, μια εκδρομή στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, στο Γοργοπόταμο, στη Μπουμπουλίνας;;
  Και γενικεύω για το ζήτημα της παιδείας, επειδή όλοι παινευόμαστε που είμαστε Ελληνες (και κάποιοι πιό πολύ έλληνες από τους υπόλοιπους): Πόσοι απόφοιτοι λυκείου ξέρουν τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, των στωικών και των επικούρειων;;
  Πόσοι γνωρίζουν ποιά ακριβώς είναι η συμβολή του Θαλή, του Ηράκλειτου, του Δημόκριτου, του Ευκλείδη στις επιστήμες;;
  Πόσοι ξέρουν για τον εμφύλιο του 1823-1825;; Πόσοι ξέρουν ότι ο Ιμπραήμ μπήκε και άλωσε εύκολα το Μωριά, επειδή δύο χρόνια νωρίτερα είχαν κατέβει οι Ρουμελιώτες και πολέμησαν τους Πελοποννήσιους;;
  Πόσοι απόφοιτοι λυκείου ξέρουν τι έγινε το 1897;;
  Πόσοι απόφοιτοι λυκείου έχουν διδαχτεί το κίνημα του 1909, τον εθνικό διχασμό του 1915, το κίνημα του 1935;
  Πότε διδάχτηκε η ιστορία της ηρωικής εθνικής αντίστασης και του εμφύλιου; Πότε διδάχτηκαν τα ιουλιανά; Πότε διδάχτηκε η χούντα του 1967;; Πότε έμαθαν τι έγινε στην Κύπρο;;
  Ποτέ φίλε μου. Αντί για ουσιαστική γνώση, αντί να μάθουν να ρωτάνε «γιατί έγιναν αυτά», ώστε να έχουν άποψη στο «πώς να μην ξαναγίνουν», παράτες, παρελάσεις, στρατιωτικό βήμα. Αντί να απευθυνόμαστε στη λογική, απευθυνόμαστε στο θυμικό των παιδιών. Αντί για γνώσεις, εικόνες…

 31. ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑ ΒΛΑΚΕΙΑΣ.
  ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΊΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΟΥ.
  ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΜΕ ΛΕΝΕ ΠΕΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.
  ΑΠΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΘΕΤΙ ΕΘΝΙΚΟ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΣ.

 32. Αφου σε λενε Πετρο γιατι δεν γραφεις σαν Πετρος και επειτα πες οτι θες.Δεν ειμαι παντως ο AL αν καταλαβες αυτο μετα απο το σχολιο.

 33. ΕΣΕΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ?
  ΑΝ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΟΝΟΜΑ ΕΔΩ?
  ΑΝΤΕ ΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΛΛΗ ΡΕ ΜΑΡΙΟΥΛΗ.

 34. Φίλε AL σχετικά με τη διδασκαλία της νεώτερης ιστορίας στα σχολεία:

  Ο παππούς σου λες ήταν ΕΑΜίτης. Του άλλου ο παππούς ήταν Χίτης. Δέχεσαι να συνομιλήσεις ήρεμα μαζί του; Όσο εύκολα λες πχ εσύ, γερμανοτσολιάς, ο άλλος λέει συμμορίτης. Δέχεσαι να συζητήσεις πάνω σε τυχόν θετικές συνέπειες της Χούντας με έναν υποστηρικτή της;

  Τα πάθη λοιπόν δεν έχουν κατακαθίσει ακόμα και οι ελληνόπαιδες (αλλά και οι μεγαλύτεροι) δεν είναι ώριμοι για πολιτική συζήτηση. Εξάλλου δεν ενδιαφέρονται για την ιστορία. Όσοι ενδιαφέρονται σίγουρα θα ψάξουν μόνοι τους τη βιβλιογραφία. Οι δε πιο ώριμοι θα μελετήσουν την άποψη περί ιστορίας των αντιπάλων τους. Ίδια προβλήματα διχασμού αντιμετωπίζουν κι άλλοι, μέχρι σήμερα, που έζησαν εμφύλιους (πχ Ισπανία, Λατ. Αμερική). Δεν μιλάνε γι’ αυτά.

  Άποψή μου.

 35. Dead
  Οταν επιμένω ότι το πρόβλημά μας είναι πρόβλημα ανάπτυξης κριτικής σκέψης στην παιδεία, αυτό ακριβώς εννοώ. Εννοώ ότι ποτέ δεν μάθαμε να συζητάμε για τα αίτια των κρίσεων που αντιμετωπίσαμε σαν λαός. Ποτέ δεν μάθαμε να διαβάζουμε την ιστορία, όχι τα παχιά μαύρα γράμματα των σχολικών βιβλίων, αλλά τα κενά ανάμεσα στις γραμμές. Οσα δηλαδή δεν έπρεπε να μάθουμε, όσα χαλάνε τη σούπα του εθνικού μας μύθου. Και ειλικρινά, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να συζητήσω με το γιό του χίτη. Και επειδή ζούμε σε δημοκρατικό πολίτευμα, αναγνωρίζω στον οποιοδήποτε το δικαίωμα να αναπτύσσει τις ιδέες του. Οπως έχεις διαπιστώσει, στα όσα έχω γράψει, έχω μια εμμονή στην τεκμηρίωση, με αναφορές γεγονότων, προσώπων, βιβλίων κοινωνιολογίας και ιστορίας. Δες και τα κείμενα όσων διαφωνούν. Δες πχ τα κείμενα του Βαγγέλη, που τον λένε και πυρήνα της βλακείας, και θηβαίο, και δεν ξέρω γω τι άλλο. Η συζήτηση λοιπόν με ένα οπαδό της χούντας (που είναι αποδεκτή αλλά όχι επιβαλλόμενη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα) δεν είναι πρόβλημα για μένα. Προσπαθώ να «κεντρίσω» για να αναπτυχθούν τέτοιες συζητήσεις. Εσύ βλέπεις τέτοια πρόθεση από τον πυρήνα της βλακείας;; Εγώ αντίθετα, έβλεπα πάντα μια προσπάθεια αποτροπής, μια προσπάθεια βίαιης διακοπής τέτοιων συζητήσεων, πότε με ανοιχτές απειλές παλιότερα, πότε με ύβρεις όπως τώρα. Επομένως, το ερώτημα κακώς το απευθύνεις σε εμένα. Θα έπρεπε να το απευθύνεις σε όσους, υπερασπιζόμενοι «τα ιερά και τα όσια της φυλής», αρνούνται και επιχειρούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε συζήτηση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα θεμέλια των ιδεοληψιών τους.

 36. Ok. Το ερώτημα το έθεσα σε σένα ρητορικά.

  Όσον αφορά την δεοντολογία, το σωστό είναι στο ίδιο άρθρο να έχει ο καθένας ένα όνομα. Από κει και πέρα μπορεί κάποιος να αλλάξει. Εγώ πχ έχω αλλάξει. Και συ νομίζω. Αν δεν υπήρχαν εμμονές με πρόσωπα θα μπορούσαν όλοι να έχουν μόνιμα ονόματα.

 37. Βγήκαν τα φαντάσματα του παρελθόντος στο σεργιάνι λοιπόν !!!!!!
  Ωπα !!!!
  Σιγά δακρύσαμε !!!!!
  Ναι ρε και παρελάσεις να γίνονται και τα κοπέλια να παρελαύνουν με καμάρι και τα Ελληνικά Στρατά να βγαίνουν στην τσάρκα και να χειροκροτούν οι θείτσες και να δακρύζουν και οι πέτρες για τα εκατομμύρια που περνούν απο μπροστά τους και ας μην έχουν ψωμί να φάνε κι αν γίνεται απο του χρόνου να παρελαύνουν με τα στιγκάκια τους μιας και η φαρδιά ζώνη που φορούν δείχνει σεβασμό σε αυτό που υποτίθεται οτι τιμούν!!!
  Κάθε χρόνο οι ίδιες χοντράδες και οι ίδιες μαλακίες !!!!!
  Ή καταργήστε τις τελείως ή γδύστε τις τελείως !!!!!
  Ο σεβασμός στους αγώνες είναι παιδεία και παιδεία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !!!!!
  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ !!

 38. Ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτό το απλό θέμα να πάρει τέτοια έκταση! Επειδή έλειπα, είχα μέρες να μπω στο blog και σήμερα διαπιστώνω ότι συνεχίζεται η συζήτηση και μάλιστα με μαθήματα νεοτερης ιστορίας(χωρίς κακία φιλε AL).
  Επειδή αναφέρθηκε πολλές φορές το όνομα μου(το οποιο δεν το αλλαζω στα εκαστοτε σχόλια), θα κάνω ένα τελευταίο σχόλιο.

  Πρώτον, αυτά που ανέφερε ο AL περί ιστορίας τα περισσότερα τα γνωρίζω και όπως προανέφερε ο DEAD όσοι ενδιαφέρονται ψάχνουν μονοι τους τη βιβλιογραφία. Όμως εδώ μιλαμε μονο για τις παρελάσεις κ επαιτείους γενικότερα και όχι για την παιδεία μας, το μάθημα της Ιστορίας στα σχολεία κτλ. Το ξέρουμε οτι η παιδεία μας είναι χάλια αλλά εαν αρχίσουμε τέτοια συζήτηση τώρα, δεν θα τελειώσουμε ποτε. Συμφωνώ όμως για μια άλλη φορά να το συζητήσουμε σε σχετικό άρθρο…

  Δεύτερον δεν εκπροσωπώ κανέναν εδω μέσα, καμία ιδεολογία ή κοινωνική ομάδα(φασιστες,εθνικιστες, κομμουνιστές κτλ), παρά μόνο τον εαυτό μου και τις προσωπικές μου αποψεις. Είπα την προσωπική μου άποψη για τις παρελάσεις και επαναλαμβάνω ότι για να καταργηθούν θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος, καλύτερος αν θέλετε τρόπος κ πιο εποικοδομητικός, για να γιορτάσουμε την εθνική επαίτειο.
  Όχι να είναι απλά μια αργία για να παμε μόνο για καφέ.
  Μάλιστα με αφορμή τα σχόλια του AL, προτείνω να γινόταν εκπαιδευτικές εκδρομές απ΄τα σχολεία τις ημέρες των εθνικών επαιτείων, όπου θα πηγαίνουν οι μαθητές κάθε φορά σε έναν τόπο θυσίας και αγώνα προς το έθνος σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους(π.χ. Πλαταιές, χάνι της Γραβιάς, Καλάβρυτα κτλ..) ή σε τόπο μεγάλης πολιτικής ή ιστορικής αξίας (π.χ. παλαιά βουλή, Ακροναυπλία-Παλαμίδι κ φυλακή του Κολοκοτρώνη κτλ) και να μαθαίναν περισσότερα(και αλήθειες) απ’αυτά που ήδη διδάσκονται στα σχολεία(εαν τα διδασκονται).
  Επίσης για τους υπόλοιπους πολίτες που δεν πάνε σχολείο, θα μπορούσε κάθε δήμος ξεχωριστα σε συνεργασία με το κράτος αλλα και τους τοπικούς συλλόγους να διοργανώνει φεστιβάλ με χορούς, συζητήσεις και μοίρασμα φυλλαδίωμ και πώληση ιστορικών βιβλίων για ενημέρωση των πολιτών…
  Αυτά αντι για τις παρελάσεις. Πόσο είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν? Πολύ δύσκολο. Προς το παρον αρκουμαστε για τις εθνικές επαιτείους και ανάγκης συμμετοχής των πολιτών σε αυτές, με τις παρελασεις και τις εορτές με τα πατριωτικά τραγουδάκια στα σχολεία…

  Τρίτον, πήρα το θέμα των παρελάσεων πολύ αυθόρμητα και «αθώα» χωρίς να κάτσω να σκεφτώ και να σκάσω ποιοι κρύβονται πίσω απ’αυτές, ποιοι επωφελούνται κτλ, γιατί δεν μπορώ να ασχολούμε συνέχεια με τους εθνικόφρονες και τους κομμουνιστές με την καταρρέουσα αστική τάξη της κατοχής και την νεότερη μεταπολεμική αστική τάξη κτλ….
  Μερικά θέματα όσο πιο απλά τα σκεφτόμαστε τόσο καλύτερα. Δεν γίνεται να κάνουμε το ευκολο δύσκολο. Η παρέλαση μια εκδήλωση είναι, μια κοινωνική έκφραση που δεν νομίζω ότι επηρεάζει το εθνικό φρόνημα και τις πεποιθήσεις των πολιτών. Οι περισσότεροι Ελληνες φιλε AL δεν είναι κουτοί όπως πιστευεις, ξέρουν πολύ καλά που ζουν, πως ζουν και ενημερώνονται από μόνοι τους, όσο και αν θεωρείς ότι κάποιοι προσπθούν να τους κοιμήσουν με μεθόδους τύπου «μαθητικές παρελάσεις».
  Κι επισης, στα πλαίσια του υγιούς διαλόγου μεταξύ ατόμων διαφορετικών αντιλήψεων και πολιτικών πεποιθήσεων, θα μπορούσαν να σου ζητούσαν κάποιοι π.χ. να αναφέρεις εκτός απο τα αρνητικά των παρελάσεων σαν κατάλοιπα της Ελλάδας του Μεταξά και της χούντας, και τα θετικά, εάν υπάρχουν.
  Ας μην κοιτάμε μόνο τη μια πλευρά του νομίσματος εάν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ενημερωμένοι και ώριμοι σε αντίστοιχα θέματα…

 39. ο γιος του χιτη ποιος ειναι κυριε al; και τι μπορει εσυ ο τοσο προχωρημενος να ζητησεις για τα αποβρασματα αυτα της κοινωνιας και τα παιδια τους; να τα προσβαλεις περισσοτερο; αν υποονοεις εμενα ως χιτη εκανες μεγα λαθος και προσεχε τι λες εστω και σαν μπηχτη.
  οι παρελασεις πρεπει να γινονται σεμνα ειδικα απο τα κοριτσια των μεγαλων ταξεων και οι εκδρομες και οι γιορτες και οι συζητησεις στα σχολεια. να διατηρειτε και να μεταφερετε η μνημη. απο κει και περα τα αλλα ειναι φιλολογικες συζητησεις.

 40. Ρε τα φαντάσματα συνεχίζουν ακόμα !!!!!!!!
  Τι έγινε ρε παιδιά ;
  Τι χίτες , τι εαμίτες ,τι μελανοχιτώνες , τι γερμανοτσολιάδες , τι ρουφιάνοι των Γερμανών , τι αντάρτες , τι ΕΛΑΣ , ΤΙ,ΤΙ,ΤΙ !!!!!!!!!!!!
  2009 παλικάριαααααααααααααααα!!!!!!!
  Το μίσος αφήστε το στους τάφους του !!!!!!
  Ξυπνάτε ρεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!!
  Καλά τα μαθήματα ιστορίας απο όλους σας αλλά ο κόσμος έχει άλλα προβλήματα , έχει προβλήματα επιβίωσης και με ιστορία δεν γεμίζει το στομάχι !!!!!!!
  Καλή η ιστορία και καλά είναι να την γνωρίζουμε , αλλά προέχει το σήμερα και το αύριο !!!!!!!!
  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ !!!!!!!

 41. ΘΕΟΔΩΡΕ
  Κατ’ αρχήν, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ κουτό κανέναν. Η έλλειψη γνώσης είναι διαφορετικό πράγμα από την βλακεία, έτσι δεν είναι; Επομένως, όταν ζητάω περισσότερη εμβάθυνση, περισσότερη γνώση, δεν κατηγορώ κανέναν ως κουτό, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ως προς αυτό.
  Η επενειλημμένη αναφορά μου στο όνομά σου, οφείλεται μόνο στο ότι ανέπτυξες πληρέστατα, με σαφήνεια και ηπιότητα τις απόψεις σου, και θεώρησα και ωφέλιμη και ευχάριστη τη συνέχιση της συζήτησης με εσένα.
  Τώρα, το ζήτημα της μαθητικής παρέλασης, είναι προφανέστατα ΑΜΕΣΑ συνδεδεμένο με το χαρακτήρα της παιδείας στην ελλάδα, διαφορετικά δεν θα ήταν σχολική δραστηριότητα. Πρέπει να λοιπόν να το δούμε ως κομμάτι της εκπαίδευσης που παρέχεται σήμερα στην Ελλάδα, και αυτή ακριβώς είναι η βάση της διαφωνίας μου. Δεν είναι δυνατό σε μια σύγχρονη, δημοκρατική πολιτεία, η παρέλαση να είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι λάθος η στρατιωτικοποίηση παιδιών του δημοτικού. Και γίνεται χειρότερη η κατάσταση, όταν συνδυάζεται με περιορισμό της ιστορικής γνώσης. Δες τα μαζί αυτά τα δύο, γιατί μαζί πάνε. Αντί να μαθαίνουν τα παιδιά τι είναι φασισμός, μαθαίνουν να βαδίζουν στρατιωτικά…
  Δε νομίζω να βρήκες σε κανένα κείμενό μου την άποψη ότι πρέπει να καταργηθούν οι εθνικές επέτειοι και να πάμε για καφέ. Θα παρατήρησες πιστεύω, ότι ποτέ δεν μίλησα για κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων. Αλλο η επέτειος, άλλο η στατιωτική παρέλαση, άλλο η μαθητική παρέλαση. Θα έλεγα μάλιστα, ότι αν κάτι μας δίνει την ευκαιρία του καφέ, είναι η μαθητική παρέλαση, ιδίως τα τελευταία χρόνια, που ο θηλυκός πληθυσμός των σχολείων προσφέρει στην παρέλαση λαμπρές στιγμές μπανιστηριού, με τη φούστα λίγο κάτω από τη μέση…Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, τι κερδίζει η ελληνική παιδεία και η ελληνική νεολαία από την παρέλαση. Η δική μου απάντηση, είναι ΤΙΠΟΤΑ. Η δική σου;;
  Στο τελευταίο σκέλος του κειμένου σου, θα έλεγα ότι η δικτατορία του Μεταξά, ως αποκλειστικά ελληνικό δημιούργημα στο πλαίσιο των διαδεδομένων εθνικιστικών φασιστικών καθεστώτων της εποχής της (Γερμανία, ιταλία, ισπανία, Ρουμανία), έχει να επιδείξει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της άμυνας της χώρας με τη γραμμή Ρούπελ, το οχτάωρο στην εργασία, την ίδρυση του ΙΚΑ.
  Η χούντα, ως ξενοκίνητη, εξετέλεσε απόλυτα τον προορισμό της: το διχασμό της Κύπρου, ως αποτέλεσμα της επιθυμίας των αγγλοαμερικάνων να έχουν μια προωθημένη στρατιωτική βάση σε περίπτωση επανάληψης του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967.
  cancer
  θα ήταν καλύτερο να διαβάζεις όλα τα κείμενα όλων όσοι γράφουν προσεκτικά, γιατί διαφορετικά δεν βγάζεις νόημα.
  dead
  O καθένας μπορεί να αλλάξει όνομα, δεν είναι κακό αυτό. Κακό είναι ένας τύπος να χρησιμοποιεί 3-4 ονόματα στον ίδιο χώρο, για να δείχνει πόση απήχηση έχουν οι απόψεις του…

 42. Ε κροκανθρωπε οταν μιλαει καποιος για ενα γεγονος το οποιο συνδεει το παρον και το παρελθον οπως οι εθνικοι επετειοι φερνει δικαιολογημενα στο μυαλο του στιγμες του παρελθοντος.Αυτο αναποφευκτα δημιουργει εντασεις.Το ζητημα ειναι να μην καθοριζουν αυτες οι εντασεις την ατζεντα του σημερα.Αλλιως και δεκτες ειναι και τις θεωρω ως ενα βαθμο υγιεις.

 43. AL σε παρακολουθώ και βλέπω πως έχεις κάποιο πρόβλημα μαζί μου.
  Όποιος εδώ μέσα δεν συμβαδίζει με τις απόψεις σου τον περνάς για εμένα?
  Άλλαξε σε παρακαλώ τακτική διότι έχω σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να γράφω εδώ μέσα,αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν διαβάζω και τα post.
  Εγώ δεν έχω ανάγκη να προσπαθήσω να αλλάξω τα μυαλά σου.
  Καλά κάνεις και πιστεύεις σε ότι πιστεύεις.
  ΑΛΛΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΘΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.

 44. Ότι δεν έχει νόημα ή ουσία είναι θεμιτό και σκόπιμο να αγνοείται (εκτός κι αν προσφέρει διασκέδαση) πχ. αχλαμμπούχλαμπλα.

 45. Τρία τσώνια κάθουνταν κι επίζανα κουσκίνα κι ίνα τσι εξίφυγε απάν τσι καραμπίνα !!!
  Τσ’ήρθε ένα κολουβό πλί τσι ήφερεν χαμπέρι
  πως ήρθανα οι γερμανοί τσανά τσα ίγια τόπια τσι φέρανι μαζί μ’αυτοί τσε τα ξωτκά τσου ρίνα τσι φίραν τσε φανάματα απ’τσο ’21 τσι φέραν τσε μωρούς πλιούς απ’τσι πίρα ραχούλα
  τσι φέραν τσε καμμιά δεκαριά απ’τσι Θηβιάς τα λόγγια τσι θέλαν να αναστήσουνα τσι κατουχής τα βία !!!!!!!
  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΥΣ !!!!!!

 46. Υπάρχει παραπάνω ένα άρθρο με θέμα «Ψάχνουμε και δε βρίσκουμε, υπουργό παιδείας που να στέλνει τα παιδιά του σε δημόσιο σχολείο»!!!!!
  Ασχολούμαστε με το τι έγινε το ’21 ,’40 κλπ
  και το σήμερα φεύγει ετσι όπως το έχουν κανονίσει οι μεγάλοι αυτού του πλανήτη !!!!!
  Συγχαρητήρια σε όλους μας !!!!!!
  Οσο η «παιδεία» μας θα λιμνάζει -γιατί έτσι βολεύει την κάθε Δασκαλάκη – τόσο θα έρχονται στην επιφάνεια τα φαντάσματα απο το παρελθόν !!!!!!
  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ !!!!!!

 47. Κροκάνθρωπε

  Η συζήτηση έχει ήδη τελειώσει και πάμε γι’ άλλα, αλλά πρέπει να σου πω τα εξής, αργοπορημένα γιατί είχα πρόβλημα με τoν PC:

  1) Αν σε ενδιέφεραν σοβαρότερα ζητήματα απ’ αυτά που λέμε εδώ, όπως πχ ο γιος της υπ. Παιδείας, θα τα σχολίαζες. Κανείς δε σε βάσταγε. Αντίθετα τα σχολιάσαμε εμείς από δω, ο Θόδωρος κι εγώ με το όνομα Δαρβίνος. Άρα μη λες χαζά.
  2) Βλέπω πως είσαι πολύ λίγο ανεκτικός. Έχεις βγει ένα σωρό φορές λέγοντας ακατάληπτα παραληρήματα χωρίς κανείς να σε ενοχλήσει. Κι έτσι πρέπει, ο καθένας με το ψώνιο του. Θες να πεις ότι δεν μπορούμε να συζητάμε ένα θέμα ιστορίας μετά από 60 και 90 χρόνια; Το πολύ, πολύ μη συμμετέχεις αδελφέ. Πρέπει να ανέχεσαι για να σε ανέχονται, αν με πιάνεις..
  3) Το παίζεις τρελός αλλά λές και τα λογάκια σου. Όταν λες «τους τελειωμένους» ποιους εννοείς; Εμάς; Βρίζεις από το ίντερνετ;
  4)Το βλαχοποιήμα καλό ήταν, μ’ άρεσε.

 48. Επειδή και η τρέλλα έχει την δική της γλύκα αγαπητέ Dead – σημειολογικό το…..ονοματάκι ή προέκειψε ;- πρέπει να σε ενημερώσω οτι το αρθράκι που αναφέρεις -«Ψάχνουμε και δε βρίσκουμε, υπουργό παιδείας που να στέλνει τα παιδιά του σε δημόσιο σχολείο»!!!!!-
  το έχω στείλει εγώ και ο admin -και τον ευχαριστώ γι’αυτό -το δημοσίευσε , άρα λοιπόν δεν βλέπω το λόγο να σχολιάσω κάτι που εγώ έχω γράψει!!!!
  Αυτό ως εξήγηση ή επεξήγηση ή διευκρίνηση ή όπως θες πέστο !!!!

  1. Το πόσο ανεκτικός ή όχι ,είμαι με κάποια πράγματα τα οποία ,ΕΜΕΝΑ, μου φαίνονται γελοία θα μου επιτρέψεις να είναι δημοκρατικό ΣΑΣ δικαίωμά μου !!!!!

  2. Νικόλας Άσιμος στο «Αναζητώντας Κροκάνθρωπους» : «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΥΣ !!!!!!» Όπου τελειωμένοι όλοι οι ψευτοελληναράδες που κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας και το παίζουν περισσότερο Έλληνες απο εμάς τους υπόλοιπους!!!

  3.Φίλε και σύντροφε Dead , «ψώνιο ή ψώνια στα super market !»

  Συναγωνιστή Dead τα ψώνια τα πληρώνεις εμένα όχι και ας σου λαδώνω που και που το υπέροχο μυαλό σου !!!!!

  4. Επιμένω και συνεχίζω να λέω και να γράφω – είναι δικαίωμα της δημοκρατίας ΣΑΣ- οτι καλή η ιστορία και η προϊστορία αν….θες αλλά καθένας την γράφει όπως τον συμφέρει και την καταλαβαίνει πάλι όπως θέλει !!!!!
  Π.χ. Χρόνια ολόκληρα μαθαίναμε για το κρυφό σχολειό και τελικά όχι μόνο δεν υπήρξε ΠΟΤΕ αλλά ποτέ ο τούρκος δεν ασχολήθηκε με το σχολείο παρά μόνο το παπαδαριό της εποχής μαζί με τους προεστούς που ήθελαν και συνεχίζουν να θέλουν λαό αμόρφωτο και απαίδευτο όπως και σήμερα καθώς και ιστορικά λιψό ή με παρωπίδες και γεμάτο μίσος γι’αυτόν που πιστεύει κάτι διαφορετικό – βλέπε τα παραπάνω post και θα καταλάβεις !!!!!

  5. Ποιός σε έβρισε αγαπητέ ομόσταυλε Dead ; Δεν είναι του επιπέδου μου, αν και τώρα που το σκέφτομαι δεν θα ήταν κακό να ρίξω λίγα «μπινελίκια» ετσι για να ανάψουν λίγο τα αίματα !!!

  6. Όσο αφορά τον Θόδωρο που μνημονεύεις θα ήθελα να σου τονίσω οτι κατά καιρούς έχουμε ανταλλάξει απόψεις και σε άλλα έχουμε βρεί κοινή συνισταμένη σε άλλα βέβαια όχι και αυτό ονομάζεται επίπεδο συζήτησης ανθρώπων που έχουν να πουν κάτι και έχω την εντύπωση πως δεν έχει ανάγκη απο δικηγορίσκους !!!!!!

  7. Δηλαδή έγραφες και σαν Δαρβίνος εκτός απο Dead και θες να κάνεις και δημοκρατικό διάλογο ;
  Με πόσα άλλα ονόματα γράφεις και θες να σε πάρω και στα σοβαρά !!!!!!!!

  8. Το δε βλαχοποίημα όπως το λες αγαπητέ είρωνα Dead ή Δαρβίνε ή δεν ξέρω τι άλλο που μου το παίζεις και θιγμένος και ιστορικά πλήρης καλά θα κάνεις να διαβάσεις το παραλειπόμενα της ιστορίας που γράφτηκαν απο τους απλούς ανθρώπους που είναι η ίδια η ιστορία !!!!!

  9. Κάτι τελευταίο !
  μαθήματα ιστορίας , συμπεριφοράς και παιδείας δεν δέχομαι απο κανέναν αντίθετα αν θες κανένα μάθημα μπορώ και δωρεάν!!!!

  Υ.Γ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ,ΟΥΤΕ ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ,
  ΕΚΥΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Dead !!!!

 49. Υ.Γ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ,ΟΥΤΕ ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ,
  ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Dead !!!!

  Υ.Γ. Το ξαναγράφω γιατί εσύ είσαι ικανός να πιαστείς απο το λάθος που έκανα και να αρχίσεις τα δικά σου !!!!!!!!!

 50. Φίλε Κροκανθρωπε, νομίζω ότι ο DEAD δεν έκανε κακοπροαίρετη κριτική δεν χρειαζόταν τοσο μεγάλη απάντηση…
  Αν θέλεις όμως να ανάψεις τα αίματα, -επειδή έχεις το χάρισμα- μπορείς να ρίξεις τα πυρά σου και τα μπινελίκια σου σε κάποιο άλλο δημοσιευμα γιατί αυτό το έχουμε εξαντλήσει πλέον…

 51. Κροκ
  1)Χαρά στην όρεξή σου να γράφεις.
  2)Περί δεοντολογίας: Σε κάθε άρθρο έχω ένα και το ίδιο όνομα, δεν κοροϊδεύω κανένα. Δεν επιθυμώ να με μνημονεύουν οι επόμενες γενεές. Δε γουστάρεις, πρόβλημά σου. Εξάλλου ούτε εσύ έβαλες το όνομα κροκ στο άρθρο σου. γιατί;
  3)Δεν σε ρώτησα που πήρες τους «τελειωμένους», σε ρώτησα γιατί το είπες. Αν και λες πολλά πράγματα χωρίς λόγο.
  4)ποιός σου κανε μάθημα ιστορίας;
  5)Τι είπα για το Θόδωρο; Τι δικηγορίσκος τσαμπουνάς; Είπα οτι οι μόνοι που σχολίασαν το άρθρο σου ήταν αυτός και γω…
  6)πρώτη φορά απευθύνομαι σε σένα, αν αναρωτιέσαι. Δεν αλλάζω ονόματα για να βρίζω. Αυτά είναι για παιδάκια.
  7)Άμα θες να μου ρίξεις μπινελίκια ρίξε. Όχι όμως με κεφαλαία γιατί φοβούμαι.
  8) το «ψώνιο» το ενοούσα με την καλή έννοια. (Πάντως παραδέξου οτι γράφεις ένα σωρό πράγματα χωρίς νόημα. πχ δεν γίνεται να ελευθερώσουμε τον Καραϊσκάκη- πάει ο άνθρωπος). Αλλά όχι και να μου λαδώσεις το μυαλό. Δε σε παίρνει..
  9) Λοιπόν απο μένα τέλος. Πάω να φτιάξω ένα ποτάκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *