Το έθιμο της γουρουνοπούλας μέσα από εφημερίδες εποχής

| 21 Αυγούστου 2016 | 0 Comments

Πρόκειται για ένα έθιµο που συνδυάζεται µε την εμποροπανήγυρη. Οι σούβλες σε εστιατόρια και ταβέρνες σε όλο το ∆ήµο Θηβαίων «παίρνουν φωτιά» από το πρωί µέχρι το βράδυ µε ντόπιο γουρουνόπουλο, αναπόσπαστο κοµµάτι της γαστρονοµικής ταυτότητας του τόπου.

GOURONOPOULO

Πότε όμως ξεκίνησε το έθιμο αυτό στο πανηγύρι της Θήβας;

Το πανηγύρι αναφέρεται από το 1847. Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε από τις εφημερίδες της εποχής, η πρώτη αναφορά  για κατανάλωση γουρουνόπουλων στο πανηγύρι της Θήβας,  γίνεται στην εφημερίδα ΘΗΒΑΙ τον Σεπτέμβριο του 1916 (γουρουνοπούλες, προβατίνες, γίδες ψητές καταναλώθηκαν και φέτος πολλές) ενώ η επόμενη αναφορά γίνεται στην εφημερίδα ΚΑΔΜΟΣ τον Αύγουστο του 1932, η οποία αναρωτιέται πόσες γουρουνοπούλες, αρνιά, γίδες, προβατίνες, χήνες θυσιάζονται τις ημέρες του πανηγυριού και αν μπορεί να κάνει κάποιος τον λογαριασμό.

Η στατιστική θα ήταν χρήσιμη σημειώνει η εφημερίδα όχι για τα χρήματα που δαπανώνται όσο για την αντοχή των στομάχων των Θηβαίων και των επισκεπτών τους.

Η εφημερίδα επίσης κάνει αναφορά ότι ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές,  τόσο από πλευράς κίνησης των εμπόρων όσο και των αγροτών που πούλησαν την σοδειά τους. Συνδυάστηκε με τα γυμνάσια του πυροβολικού, όπου η έλευση των στρατιωτών και αξιωματικών έδωσε την ευκαιρία οι πολίτες να απολαύσουν τόσο την φιλαρμονική της Θήβας όσο και της μπάντας του Στρατοπέδου.

Απο την άλλη η προεκλογική περίοδος της εποχής, έδωσε την δυνατότητα να έρθουν τόσο υποψήφιοι όσο και ψηφοφόροι που τους συνόδευαν , οι οποίοι ήταν οι τυχεροί της υπόθεσης με τα δωρεάν γεύματα γουρουνοπούλας.

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

Tags: , , ,

Category: ΘΗΒΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Απάντηση

error: Content is protected !!
shared on wplocker.com