- Uncategorized

Το χθες και το σήμερα του Προσφυγικού Συνοικισμού του Δήμου Θηβαίων

Ανατολικά του λόφου του Αμφείου στην πόλη μας απλώνεται η συνοικία του Παλαιού και Νέου Συνοικισμού. Ο παλαιός Συνοικισμός με 300 περίπου κατοικίες των δύο δωματίων, στριμωγμένες σε ελάχιστο χώρο, στέγασε τους διωχθέντες Μικρασιάτες το 1922 ενώ σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος από το προσφυγικό στοιχείο.

Προς το Σιδηροδρομικό Σταθμό και την Αγία Παρασκευή υπάρχουν τα νεώτερα σπίτια όσων ορθοπόδησαν, αποκτώντας ξανά περιουσίες και επίσης στο κέντρο του συνοικισμού και πάνω από την κεντρική πλατεία βρίσκεται ο ναός, που είναι αφιερωμένος στους ισαποστόλους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. H εκκλησία αυτή είναι βασιλικού ρυθμού και στον αύλειο χώρο της υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους νεκρούς του διωγμού.

Κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που ήταν παλαιό νεκροταφείο και η οποία σήμερα είναι αναπαλαιωμένη και με διαμορφωμένο πλέον αύλειο χώρο. Στη συμβολή του Παλαιού και Νέου Συνοικισμού της πόλης, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, βρέθηκε τμήμα του θεάτρου του Σύλλα, το οποίο λέγεται ότι ανήγειρε ο ίδιος, από το υλικό του θεάτρου του Διονύσου που ο ίδιος προηγουμένως είχε καταστρέψει. Τα ειδώλια του θεάτρου είχαν προ πολλού κλαπεί καθώς στη Θήβα υπήρχε έλλειψη πέτρας.

Η σημερινή βέβαια εικόνα του Προσφυγικού Συνοικισμού δεν συμβαδίζει ούτε στο ελάχιστο με την ιστορία των προσφύγων και την κουλτούρα τους. Οι τριακόσιες κατοικίες του Π.Π.Σ. συμπλήρωσαν 80 χρόνια ζωής και έχουν πλέον πάψει να συντηρούνται. Η πλειοψηφία τους εγκαταλείφθηκε από τους ενοίκους τους, και επίσης όσα σπίτια ανακατασκευάστηκαν  αποδείχθηκε ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις σύγχρονες απαιτήσεις για πολιτισμένη στέγαση και διαβίωση οικογενειών.

Γεγονός είναι επίσης ότι κτίσθηκαν πολλά αυθαίρετα παραπήγματα μετά το 1955, για τα οποία η πολιτεία έκλεινε τα μάτια της στην ανέγερσή τους ,όσο κάλυπταν τις στοιχειώδεις στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών των προσφύγων. Σήμερα όμως  ενοικιάζονται  στους μετανάστες χωρίς τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής ενώ παράλληλα παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών να στοιβάζουν με «κεφαλιάτικο» ενοίκιο τους μετανάστες στις ιδιοκτησίες τους , αδιαφορώντας για την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και για τα προβλήματα που δημιουργούν στην περιοχή.

Αυτές οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης είχαν σαν αποτέλεσμα πέρα από την υποβάθμιση του Προσφυγικού Συνοικισμού που φέρει την δική του ιστορία, την αύξηση της εγκληματικότητας στην τριγύρω περιοχή καθώς και την παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγιεινής. Η εικόνα των τρωκτικών και των κάθε λογής ακαθαρσιών στις γειτονιές του συνοικισμού είναι πλέον συχνό – δυστυχώς – φαινόμενο κάτι το οποίο εγκυμονεί βέβαια.  κινδύνους μολυσματικών ασθενειών.

Έγιναν κατά καιρούς κάποιες προσπάθειες από τον δήμο της Θήβας για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα οι οποίες όμως δεν απέδωσαν ιδιαίτερα μέχρι σήμερα. Θεωρούμε ως Ο.Ν.ΝΕ.Δ. πως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με πολλές παραμέτρους, πολιτιστικές, ανθρωπιστικές, μεταναστευτικές πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά με την συνεργασία πολλών φορέων και φυσικά με την συμβολή και της κεντρικής διοίκησης.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο να εγκαταλείψουν οι μετανάστες την συγκεκριμένη περιοχή αλλά να γίνει και στην συνέχεια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής ανάπλασης του Παλαιού Προσφυγικού Συνοικισμού, που είναι ένας από τους ελάχιστους που διασώθηκαν στην χώρα μας, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και μνήμης της ιστορίας των Μικρασιατών της Θήβας και ταυτόχρονα να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους της περιοχής. Κοινή απαίτηση λοιπόν τόσο της οργάνωσής μας, όσο και όλων των κατοίκων της Θήβας -θέλουμε να πιστεύουμε- είναι οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν αυτό το μείζον ζήτημα με περισσότερη ευαισθησία και αποτελεσματικότητα.

Με εκτίμηση,

Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Βοιωτίας

Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Θήβας

6 thoughts on “Το χθες και το σήμερα του Προσφυγικού Συνοικισμού του Δήμου Θηβαίων

 1. ΜΠΡΑΒΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΠΟΥ ΠΑΡΑ ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΚΑΤΙ, ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ.

 2. Τα παιδια που τωρα γνωρισαν τον συν\σμο,θα πρεπει να μαθουν τα εργα και τις ημερες των προγονων τους και τα εγκληματα που εκανε η ΕΡΕ και ο Συναγερμος κατα των Μικρασιατων.Μεχρι και αστυν. σταθμο ειχαν κανει για να εκβιαζουν,δερνουν,βασανιζουν και εξοντωνουν τους πολιτικους τους αντιπαλους, αριστερους, κομμουνιστες και «συνοδοιπορους».Υπαρχουν ντοκουμεντα αρκετα τα οποια και θα βοηθησουν οταν θα ερθει η ωρα. Ας μην προκαλουν λοιπον γιατι ο κοσμος θελει να ξεχασει αλλα δεν τον αφηνουν.

 3. Καλή η ανάλυση και όντως χρειάζεται να διασωθεί ένα τμήμα σαν μνημείο ή να αξιοποιηθεί για διάφορες χρήσεις. Όσον αφορά τον εμφυλιοπολεμικό smirni, τι να πει κανείς; Υπάρχουν δυστυχώς και σήμερα απολιθώματα μίσους και φαντάσματα του παρελθόντος…

 4. τα μελη της ΟΝΕΔ ,μαλλον κοιμουνται ορθια!..ΞΤΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕ…..το εργο στο συνοικισμο,εχει ξεκινησει εδω και 2 μηνες.Και αυτοι τωρα θυμηθηκαν να το κανουν ειδηση!
  …η τους πειραξε που φευγουν οι λαθρομεταναστες ,και θα χρειαστει να δουλεψουν στα χωραφια των γωνιων τους,αυριο-μεθαυριο…μιας και τα εργατικα χερια για τετοιες δουλειες,ολο και μειωνονται….

 5. φυλή μου η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. είναι πολύ μπροστά από όλους αυτούς τους δήθεν που μονό ξεσουν να κατηγόρου κ να κι τανε μονό το παρελθών η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. είναι η μένει νεανική παρατάξει που είναι σε ενεργεία κ που ενδιαφέρετε για το αύριο αυτής τις χωράς κ όχι μονό !!!!!

 6. Σταματήστε επιτέλους να τρώγεστε με τα ρούχα σας ρεεεεεεεεε !!!
  Όλοι εγκλήματα κάνανε και μάλιστα κατά της Ελλάδας !!!
  Και δεξιοί και αριστεροί και υποτιθέμενοι κεντρώοι !!!
  Σφάξανε , βιάσανε ,κλέψανε , σκότωσαν, ρήμαξαν το τόπο και τώρα αυτές τις μαλακίες πληρώνουμε όλοι μας !!!
  Για ένα καπρίτσιο !!
  Για την κουτάλα !!
  Δηλαδή τι σκατά θέλετε να αποδείξετε επιτέλους ότι οι αριστεροί είστε καλύτεροι;;
  Σκατά στα μούτρα σας και οι μεν και οι δε , μυαλό δεν βάζετε !!
  Μίσος !! Λες και έχουμε να χωρίσουμε πολλά !!
  Πάρτε το χαμπάρι ρε κωθώνια τίποτα δεν μας ανήκει πέρα από την ζωούλα μας που είναι πολύ μικρή και ΠΡΕΠΕΙ να παλεύουμε κάθε μέρα για να την κάνουμε καλύτερη και ποιοτικότερη !!
  Πρέπει να έχουμε ΟΛΟΙ μας κοινούς στόχους και κοινά είδη πάλης και αντίστασης !!
  Αφήστε στο παρελθόν το μίσος !!!
  Το μίσος δεν γράφει ιστορία , δεν είναι ιστορία !!!
  Μην μπαίνετε στο τρυπάκι των κυβερνήσεων και των ψευτοϊδεολογιών που μας πασάρουν για να μας ελέγχουν !!
  Οι πρόσφυγες όπως όλοι οι πρόσφυγες , δυστυχώς πέρασαν πολλά και τα πέρασαν όχι μόνο από τους Τούρκους αλλά από τους Έλληνες !!!
  Αυτά όμως πριν πολλά χρόνια !!
  Τι πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα ;;
  Να συνεχίσουμε την ίδια μαλακία των προγόνων μας ;;

Αφήστε μια απάντηση