- ΓΝΩΜΕΣ

Τρίτη 29 Μαϊου 1453. 559 χρόνια από την Αλωση της Πόλης

Της Αρχοντίας Παπαδοπούλου

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 1453 – ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2012:
8.40΄ το πρωΐ ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έπεφτε μαχόμενος μπροστά από την Πύλη Αγίου Ρωμανού, τελευταίος από τους ηρωϊκούς συμπολεμιστές .Έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Αυτοκρατορία, την Ορθοδοξία, τον Ελληνικό Πολιτισμό με όλες τις Αξίες και τις εκφάνσεις του που έφερε μέσα του και διέδωσε σ’ όλη την Ανθρωπότητα από την Αρχαιότητα.
Στην Άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων οδηγηθήκαμε από τα πολλά θανάσιμα εσωτερικά προβλήματα, τις έριδες, τις αντιπαλότητες, την κάμψη των Αυτοκρατόρων να ελέγχουν την πολιτικοοικονομική κατάσταση, τη θρησκευτική διαμάχη Ενωτικών- Ανθενωτικών. Οδηγηθήκαμε στην Άλωση και από την αρνητική στάση της Δύσης να υποστηρίξει το Βυζάντιο και μόνον όταν οι Οθωμανοί πολιόρκησαν την Βιέννη αφυπνίσθηκαν και τους απέκρουσαν για να μην αλωθούν και αυτοί. Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας κράτησε την κρατική οντότητα του Βυζαντίου μέχρι το 1461. Ο Ελληνισμός άντεξε 559 χρόνια όχι επειδή επαναπαυόμαστε στις δάφνες των προγόνων μας, αλλά γιατί γνωρίζοντες την καταγωγή μας μέσα από την Παιδεία, τους αγώνες , τη δουλειά, τον πολιτισμό σταθήκαμε ισάξιοι δίπλα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτά τα κράτη που είχαν πανεπιστήμια όταν εμείς μαθαίναμε κολλυβογράμματα εξαιτίας της επαίσχυντης τουρκοκρατίας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.

1 thought on “Τρίτη 29 Μαϊου 1453. 559 χρόνια από την Αλωση της Πόλης

  1. Τα Δόγματα της Bυζαντινής Εξωτερικής Πολιτικής του Αριστείδη Μπότα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

    Υπακούοντας στη βασική πολιτική ιδεολογία που κληρονόμησε από τη Ρώμη, το Βυζάντιο προσέδωσε στον εαυτό του ρόλο οικουμενικό και σταυροφορικό και επιδίωξε να συγκροτήσει μία διεθνή τάξη με βάση τις εσωτερικές του αξίες. Μέσα από αιώνες παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας, αντιμετώπισε ένα θεμελιώδη μετασχηματισμό: τη μετατροπή του από ρωμαϊκή πολιτεία σε ελληνοχριστιανικό κράτος. Η σταδιακή αυτή αλλαγή, που συντάραξε ολόκληρη τη δομή της αυτοκρατορίας, δεν επηρέασε ιδιαίτερα το χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής, έγινε όμως εμφανής στον τρόπο χειραγώγησης των εθνικών θεμάτων. Η ιμπεριαλιστική κατακτητική πολιτική της Ρώμης, έδωσε τη θέση της στην αφομοιωτική πολιτική, μέσω της κατασκευής και της εξάπλωσης ενός βυζαντινοκεντρικού δικτύου επιρροής. Η μέθοδος προσέγγισης και μετάλλαξης των «βαρβάρων» που υιοθετήθηκε, ήταν ο εκχριστιανισμός σε πρώτη φάση και ο εξελληνισμός σε δεύτερη. Στο πολυπρισματικό διεθνές σύστημα της μεσαιωνικής εποχής όμως, που κυριαρχούσαν τα στοιχεία της βίαιης ανατροπής και της πολιτιστικής αμφισβήτησης, οι στόχοι της αυτοκρατορίας πέρασαν μέσα από πολλές σκληρές και αναπάντεχες δοκιμασίες. Μέσα από συνθήκες διαρκούς τήξης του status quo, βραχυχρόνιων ζυμώσεων, αντιζηλιών, ανακατατάξεων και επανατοποθετήσεων, η ιδιόμορφη, πολύπλοκη και καλοσχεδιασμένη διπλωματική πρακτική της αυτοκρατορίας, που διατηρούσε σταθερή όλα αυτά τα χρόνια την πολιτική ιδεολογία προς την εκπλήρωση του Βυζαντινού Οικουμενισμού, παρήκμασε και αλλοιώθηκε. Οι εσωτερικοί φόβοι και οι έριδες και το υπερβολικό και αδικαιολόγητο αίσθημα ασφάλειας, προκάλεσαν εσωστρέφεια και εφησυχασμό, επιτρέποντας τη σταδιακή παρείσφρηση ξένων στοιχείων. Η απώλεια ταυτότητας και πολιτικού προσανατολισμού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν αυτή που την οδήγησε τελικά στην πτώση της.

    http://www.anistor.gr/greek/grback/ist11.htm

    Ουσιαστικά η κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είχε επέλθει με την πρώτη κατάληψη της Βασιλεύουσας από τους σταυροφόρους το 1204. Το 1453 είρθε και το τυπικό τέλος με την άρνηση βοήθειας από τους Δυτικούς και τον Πάπα και την πτώση της πανέμορφης Κωνσταντινούπολης στα χέρια των Τούρκων και του Μωάμεθ του επονομαζόμενου «Πορθητή» που σημειωτέον υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι βαφτίστηκε Χριστιανός και τάφηκε στα ερήπεια του ναού των Αγίων Αποστόλων, όπου έχουν ταφεί όλοι οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες. Έως και σήμερα απαγορεύεται από τις τουρκικές αρχές να πλησιάσουν στον τάφο του επιστήμονες, αρχαιολόγοι, Τούρκοι ή ξένοι! Καταλαβαίνεται ότι αν αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο θα καταρεύσει όλο το τουρκικό οικοδόμημα!!!

Αφήστε μια απάντηση