Η Μεγαλόχαρη των Θηβών

0
61

15 Αυγούστου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, το  «Πάσχα του καλοκαιριού» από τι ςμεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας γιορτάζεται με λαμπρότητα σε ολή την Ελλάδα και στη Θήβα.

Η  εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας Θηβών (Αγιος Δημήτριος) εορτάζει τα 145 χρόνια λειτουργίας της και αποδίσει τιμή στο ιερό κειμήλιο, τη θαυματουργή εικόνα της «Μεγαλόχαρης των Θηβών» της Μεγάλης Παναγιάς, έργο αποδιδόμενο στον Ευαγγελιστη Λουκά.

Η εικόνα της Σουμελιώτισας Παναγιάς είναι μαζί με την εικόνα της Παναγίας των Θηβών έργα κατά παράδοση του Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα της Μεγαλόχαρης των Θηβών όμως θεωρείται αρχαιότερη καθώς η Παναγία κρατάει τον Ιησού στη δεξιά της αγκαλιά, ενώ οι νεότερες τον κρατούν στην αριστερή.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου που ονομάζεται και Μεγάλη Παναγία Θηβών χτίστηκε το 1867 και σ’αυτόν μεταφέρθηκε η θαυματουργή εικόνα της Μεγάλης Παναγίας απο την παλιά εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας η οποία καταργήθηκε. Ο ναός θεωρείτε ο μεγαλύτερος και μεγαλοπρεπέστατος απ’ όλους τους άλλους ναούς της πόλης. Έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από αρχαίους λίθους και ενεπύγραφες πλάκες και είναι έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Φιλοππότη.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά αμέσως μετά την αγιογράφηση της τοποθετήθηκε σε ναό στο σημείο που βρίσκεται ο σημερινός ναός του Αγίου Δημητρίου ή Μεγάλης Παναγίας Θήβας. Ο  τότε ναός  ονομαζόταν Παναγία η Αθηναία ή Αθηνιώτισα Παναγία και η εικόνα έμεινε στη Θήβα μέχρι την εποχή του Θεοδοσίου του Α’. Ο ναός πήρε το όνομα Μεγάλη Παναγία, λόγω της μεγάλης εικόνας της Παναγίας.

Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία η Αθηνιώτισα (Σουμελά σήμερα) εμφανίσθηκε στο όνειρο 2 ανδρών οι οποίοι πούλησαν τα υπάρχοντα τους, έγιναν μοναχοί και ήρθαν στη Θήβα να προσκυνήσουν την εικόνα.  Εκεί πήραν το μήνυμα να φύγουν και να την ψάξουν στο όρος Μελά της Τραπεζούντας. Οι δύο μοναχοί Βαρνάβας και Σοφρώνιος στην πορεία τους για τον Ευξεινο Πόντο πέρασαν από τα Μετέωρα, την Μονή Ιβήρων στο Αγιο Ορος, τη Μαρώνεια, την Κωνσταντινούπολη για να καταλήξουν πεζοπορώντας στα βουνά της Τραπεζούντας.

Σε μια αποκρυμνη μεριά του όρους Μελά εμφανίσθηκε μια μεγάλη σπηλιά όπου μέσα της βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας που είχαν προσκηνύσει στη Θήβα και στη συνέχεια έμελλε να αποτελέσει την ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού με την ονομασία Παναγία Σουμελά.

exeisminima.gr

 

 

 

 

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση