O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Τάσος Σαμιώτης μιλά στο exeisminima

| 26 Οκτωβρίου 2018 | 0 Comments
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας μιλά στον Παναγιώτη Πουλιο για όλα όσα απασχολούν τους εμπόρους της Θήβας.
 
-Πρόεδρε καταρχάς να σε ευχαριστήσω..
Με τη σειρά μου να σε ευχαριστήσω κι εγώ. Είναι χαρά και τιμή για μένα αλλά και τον Εμπορικό Σύλλογο η σημερινή μας επικοινωνία.
 
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θήβας με ποιες κινήσεις προσπαθεί να στηρίζει τα μέλη του; Ποιες είναι οι κύριες δράσεις του και πόσα μέλη αριθμεί αυτή τη στιγμή; 
Καταρχήν να θυμίσω σε όλους ότι ο Σύλλογος είναι πριν και πάνω από όλα συνδικαλιστικός. Σαφώς και έχει ποικιλόμορφη δραστηριότητα αλλά όπως είναι κατανοητό για όλους εμάς προέχει το συμφέρον και η ευημερία των μελών μας. Ετσι όπου είναι αναγκαίο ο Σύλλογος παρεμβαίνει δυναμικά και αποφασιστικά , προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο για τα μέλη μας.  Η παρουσία μας σε Δημοτικά Συμβούλια, κινήσεις που υποστηρίζουν δίκαια οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα, συμπαράσταση σε ενέργειες και πρωτοβουλίες άλλων Συλλόγων, είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση στις ασχολίες μας.  Σημαντική είναι επίσης η δραστηριότητα του Συλλόγου στον τομέα της ενημέρωσης των μελών μας, είτε σε θέματα κατάρτισης με την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης, είτε με εκδηλώσεις ενημέρωσης.
Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι σε διάστημα ενός έτους έχουμε πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις με συνδιοργάνωση του Επμελητηρίου Βοιωτίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, με την παρουσία Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας ξεπερνούν τα 350.
 
-Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο ως Σύλλογος για το επόμενο διάστημα;
Ο Σύλλογος βρίσκεται στο κατώφλι του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του. Θα υπάρξουν  επετειακές εκδηλώσεις οι οποίες θα ανκοινωθούν σύντομα ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων. Αμεσα θα έχουμε τη συνέχεια των εορταστικών εκδηλώσεων την περίοδο των Χριστουγέννων και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους θα ξαναγίνει μετά από 10 χρόνια η ετήσια γιορτή του Συλλόγου.
 
Πώς βιώνει ο εμπορικός κόσμος της Θήβας όλη αυτή την παρατεταμένη οικονομική κρίση; Πόσο μειωμένη εμφανίζεται χρόνο με τον χρόνο η κίνηση στην τοπική αγορά και ποιοι κλάδοι των επιχειρήσεων  πλήττονται περισσότερο;
Δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να αποτελέσουμε εξαίρεση σε αυτό το καταστροφικό τοπίο που έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς η οικονομική δυσχέρεια για πολλούς συναδέλφους είναι πάρα πολύ μεγάλη και σε πολλες περιπτώσεις μη αναστρέψιμη. Χωρίς να θέλω να υπερβάλλω, το εμπόριο στο σύνολο του έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο επαγγελματικό κλάδο τα χρόνια της κρίσης. Δυστυχώς πάρα πολλοί συνάδελφοί μας όχι μόνο έχασαν τη δουλειά τους, αλλά βρέθηκαν απαξιωμένοι και κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι μέχρι πρόσφατα ένας έμπορος που έκλεινε την επιχείρηση του δεν είχε το δικαίωμα να μπεί ούτε στο ταμείο ανεργίας. Αν το καλοσκεφθούμε το να κλείσει κάποιος την επιχείρηση του δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, αφού τα χρέη και οι υποχρεώσεις που έχουν συσωρευθεί είναι πολλές φορές δυσβάσταχτες. Ολοι οι κλάδοι επηρεάστηκαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά η ένδυση, η υπόδηση, τα καταστήματα που αφορούν γενικότερα την οικοδομή, αλλά και κάποια καταστήματα με σχετικά ακριβά προιόντα, σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Μιας κρίσης που συνεχίζει να ματώνει και να αποδυναμώνει το εμπόριο και που δεν ξέρει κανένας να μας απαντήσει πότε θα σταματήσει…
 
Ο πρώτος κύκλος ύφεσης του 2009-2014 και ο δεύτερος κύκλος 2015-2018 πόσα λουκέτα άφησε και  μετρήσατε στην περιοχή?
Νομίζω ότι όποιος επιχειρήσει να μετρήσει ακριβώς τις επιχειρήσεις που έκλεισαν τα χρόνια της κρίσης θα χάσει το μέτρημα. Το χειρότερο δεν είναι αυτές που έκλεισαν, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές που είναι θεωρητικά σε λειτουργία αλλά πρακτικά είναι σα να μην υπάρχουν, λόγω του ελάχιστου τζίρου που δεν είναι ικανός να τις συντηρήσει. Για να έχετε μια εικόνα της κατάστασης στο δεύτερο κύκλο της κρίσης, έχουμε πάνω από 40 κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Θήβας.
 
-Τελικά κε Σαμιωτη το παρεμποριο η το ίδιο το κράτος με την  φορολογική αφαίμαξη είναι μια πληγή για σας?
Τώρα είναι σα να με ρωτάτε αν προτιμών τη σκύλα ή τη χάρυβδη. Ενας κρατικός μηχανισμός επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το παρεμπόριο και γενικότερα τη μαύρη οικονομία και καταφεύγει στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας για να καλύψει τα διαφυγόντα έσοδα του, είναι άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας για την αναπτυξη και ευημερία του εμπορίου.
 
Όταν πολλά εμπορικά καταστήματα της πόλης μας δίνουν την θέση τους σε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης ο εμπορικός κλάδος της Θήβας μπορεί να έχει μέλλον;
Μάλλον δενμπορούν να έχουν μέλλον και οι δύο κλάδοι και εξηγούμαι. Παρατηρήστε τον πεζόδρομο, από τη στιγμή που πολλά εμπορικά καταστήματα έκλεισαν ή μεταμέρθηκαν εκτός κέντρου, πόσο μειώθηκε η παρουσία του κόσμου με αποτέλεσμα και η κίνηση στα καταστήματα εστίασης να είναι περιορισμένη. με τις συνθήκες αυτές λυπάμαι που το λέω το μέλλον είναι αβέβαιο και για τους δύο κλάδους.
 
-Η φυγή των καταναλωτών προς την αγορά της Χαλκίδας πως αντιμετωπιζεται?
Κακά τα ψέματα, η Χαλκίδα διαχρονικα΄είναι για τους συμπολίτες μας τόπος προορισμού, είτε για εμπορικούς λόγους είτε για διασκέδαση. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το ρεύμα αυτό έχει αυξηθεί. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να το ανακόψει θα ήταν η από μέρους μας επαναπροσέγγισης της σχέσης μας με το καταναλωτικό κοινό. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε πρώτα συμπεριφορές, πρακτικές και γενικότερα στάση ώστε να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλο και μεγαλύτερου ποσοστού καταναλωτών, όχι μόνο της πόλης αλλά και ευρύτερα της περιοχής μας.
 
-Σας ασκούν κρητική ότι ο Εμπορικός Σύλλογος είναι ένα κλειστό club αποφάσεων,οτι παρακολουθεί τις εξελίξεις της Θήβας αντί να παρεμβαίνει δυναμικά,πχ το θέμα με το 90, με το hot spot, με τους Ρομα και τον καταυλισμό, η φυγή του στρατοπέδου….Τι απαντάτε σε όλα αυτά?
Θα σας θυμίσω αυτό που είπα στην αρχή, πως ο Εμπορικός Σύλλογος Θήβας είναι συνδικαλιστικός με σαφή κοινωνική δράση και παρουσία. Στα παραδείγματα που αναφέρατε, για το θέμα του στρατοπέδου εμείς είμασταν που αναδείξαμε το θέμα, πραγματοποιώντας μάλιστα δύο συναντήσεις φορέων με την παρουσία βουλευτών στα γραφεία μας.  Στα υπόλοιπα είμασταν παρόντες σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν και ιδιαίτερα στο θέμα του 90, που υπάρχει για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του κλείσιμου της επιχειρήσης, επικοινώνησα με έναν απο τους ιδιοκτήτες προκεμένου να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε.
Οποιος πιστεύει ότι είμαστε κλειστό club αποφάσεων δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο  παρά μόνο ότι έδω και πολλά χρόνια τα Δικοικητικά Συμβούλια του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας είναι ανοικτά σε όποιον θέλει να τα παρακολουθήσει.
 
-Το Μουσείο της Θήβας είναι το τρίτο πιο επισκέψιμο της Χώρας. Αυτό όμως δεν έχει αντίκτυπο στην αγορά…οι επισκέπτες όπως έρχονται,φεύγουν για Αραχωβα,Δελφούς…Πως έχετε σκεφτεί να αντιδράσετε?
Εχετε απόλυτο δίκιο στη διαπίστωση σας. Για να υπάρχει ωφέλεια στην τοπική οικονομία από τη λειτουργία του Μουσείου, θα πρέπει να υπάρξουν και διάφορες άλλες υποστηρικτικές ενέργειες που θα κρατήσουν τον επισκέπτη στην Πόλη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και μάλλον στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να δούμε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα χρειάεται όραμα και σχεδιασμός προκειμένου να υπάρξει αλλάξει εικόνα η πόλη μας και να γίνει ελκυστική. Να είστε σίγουρος πως σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες από όποιους μας ζητηθεί.
 
-Κυριακές ανοιχτές; Ποια η άποψη σας;
Να θέσω το ερώτημα σας σε λίγο διαφορετική βάση. Οταν είχαμε όλη αυτή την επίπλαστη ευημερία για ποιο λόγο δεν τέθηκε ποτέ το ζήτημα να είμαστε ανοικτά τις κυριακές; Να είμαστε ειλικρινείς, δεν λείπει ο χρόνος για να κάνει κάποιος αγορές αλλά το χρήμα. Αρα είναι προφανές ότι οι Κυριακές εκτός από τις μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον.
 
-Το έργο ανάπλασης του πεζόδρομου έχει ανοίξει ένα μεγάλο κομμάτι συζήτησης..με τεράστια προβλήματα…με συμπεριφορές αρνητικές συμπολιτών μας όπως το θέμα του πάρκινγκ,καθαριότητας…Ποιες είναι οι ενέργειες σας?
Εδώ ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό θέμα για τον εμπορικο κόσμο της πόλης μας. Να ξέρετε ότι από την αρχή σχεδιασμού του πεζόδρομου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θήβας, είχε καταθέσει τις  ενστάσεις και αντιρρήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούσαν τόσο το σχεδιασμό όσο και τη λειτουργία του. Στη φάση της κατασκευής είχαμε σχεδόν καθημερινή επαφή με τις υπηρεσίες του δήμου για την πορεία του έργου που εβδομαδιαία παρακολουθούσε την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Αυτά μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής του πεζόδρομου. Από την ημέρα που το έργο ολοκληρώθηκε, νομίζω όλοι καταλάβαμε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη μέχρι να θεωρηθεί ότι το έργο αυτό θα μπορούσε κάτω απο προυποθέσεις να είναι έργο ανάπλασης και χρησιμότητας για την τοπική κοινωνία. Και όταν λέω ότι χρειάζεται δουελά εννοώ από όλους μας και δεν αφήνω σε καμια περίπτωση τους εμπόρους απέξω από αυτή τη λογική.
Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε την ομαλή λειτουργία του Πεζόδρομου, διεκδκώντας αλλαγές και παρεμβάσεις που θα μπορούσαννα βελτιώσουν την εικόνα του προς όφελος όλων μας.
 
-Πρόεδρε πριν ολοκληρωσουμε την κουβέντα μας, ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας…
Να σας ευχαριστήσω πολύ για τη σημερινή συνέντευξη, να ευχηθώ στους αναγώστες του exeisminima καλή υγεία, ευημερία και κουράγιο να ξεπεράσουμε όλοι μαζι και με αλληλεγγύη τα προβλήματα που έχουν συσωρευθεί στη ζωή όλων μας.
 Σας ευχαριστώ..

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

Tags: , , ,

Category: ΘΗΒΑ, Πρώτοσέλιδο, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Απάντηση

shared on wplocker.com