- ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αναστασία Δρίτσα

anastasiad

Μετά τις εκλογές επιστρέφουμε στην αγαπημένη ενότητα των αναγνωστών με τις συνεντεύξεις και τους προβληματισμούς νέων ανθρώπων της τοπικής μας κοινωνίας. Η Αναστασία Δρίτσα τελείωσε τις σπουδές της στη Νομική Αθηνών και διανύει ήδη τον πρώτο χρόνο δικηγορίας στην πολη της Θήβας στο γραφείο του πατέρα της γνωστού νομικού της πόλης. Συνεργάτης μας τη συνάντησε και είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της.

Είναι λίγο παρεξηγημένο το επάγγελμα του δικηγόρου, εσένα ποια είναι η γνώμη σου;
Όντως θα συμφωνούσα ότι το επάγγελμα μας είναι αρκετά παρεξηγημένο στις μέρες μας και αυτό ίσως περισσότερο τροφοδοτήθηκε και από τα τελευταία σκάνδαλα με το παραδικαστικό, κλονίστηκε πλέον το σχετικό ρητό η <δικαιοσύνη είναι τυφλή>. Είναι σίγουρα ένα καίριο ερώτημα αν υπάρχει δικαιοσύνη και αν αυτοί που την υπηρετούν δικαστές, δικηγόροι ασκούν ακριβοδίκαια το επάγγελμά τους.

Η ενασχόληση σου με τη δικηγορία ήταν για σένα ένα όνειρο που εκπληρώθηκε;

Διανύω ένα χρόνο δικηγορίας, είναι ένα επάγγελμα το οποίο κρατά σε εγρήγορση τη σκέψη σου, συγχρωτίζεσαι με ανθρώπους με προβλήματα της καθημερινότητας και παρόλες τις αντιξοότητες ή τις δυσκολίες ή και τη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στη δικαιοσύνη ακόμα θέλω να πιστεύω απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα ότι θα προσπαθήσω να ασκήσω το επάγγελμα μου όσο μπορώ καλύτερα γιατί είναι κάτι το οποίο με <κέντριζε> από πάντα.

Νιώθεις δικαιωμένη από την απόφασή σου να μείνεις στη Θήβα και αν ναι σε ποιους τομείς; Δίνει κίνητρα η πόλη μας στους νέους για μόνιμη εγκατάσταση;

Νιώθω δικαιωμένη για την επιστροφή μου στη Θήβα όσον αφορά κυρίως στο επαγγελματικό πεδίο. Υπήρχε ήδη το δικηγορικό γραφείο του πατέρα μου οπότε πιστεύω ότι ήταν μια σωστή επιλογή ο <επαναπατρισμός> μου στη Θήβα γιατί γνώριζα ότι στα πρώτα μου βήματα θα είχα ουσιαστική βοήθεια και θα μάθαινα πραγματικά. Είναι τεράστια η πληθώρα πρώην συμφοιτητών μου και νυν συναδέλφων μου που επέλεξαν να μείνουν στην Αθήνα και ακόμα μπορεί “να σερβίρουν καφέ” στους εργοδότες τους όσο υπερβολικό και αν ακούγεται. Η επαρχία στο δικό μας κλάδο δίνει όντως κίνητρα για επαγγελματική ανέλιξη, διατηρώ ωστόσο μια επιφύλαξη για τα υπόλοιπα επαγγέλματα και για τους άλλους τομείς.

Είσαι ικανοποιημένη γενικά από τον τρόπο ζωής στη Θήβα;  Ποιες αλλαγές θα πρότεινες και σε ποιους τομείς;

Είμαι ικανοποιημένη από τις ευκαιρίες που μου δίνονται στο επάγγελμά μου σε ένα γενικό πλαίσιο όμως θα έλεγα ότι κάπου χωλαίνουμε. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν αλλά οι εκάστοτε ιθύνοντες μένουν μόνο στα ‘λόγια”, νιώθω πολλές φορές ότι υπάρχει η διάθεση για αλλαγή αλλά σταματάει εκεί δεν περνάει στην πράξη. Όταν για παράδειγμα είμαι αναγκασμένη να πίνω νερό από εμφιαλωμένα μπουκάλια γιατί το νερό μας είναι μολυσμένο από εξασθενές χρώμιο εντοπίζεται δηλαδή το πρόβλημα αλλά παραμένει πρόβλημα τότε? Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα είναι ένα από τα προβλήματα αλλά όπως ανέφερα δεν αρκεί μόνο η διάθεση και απλά ο εντοπισμός και η συζήτηση των προβλημάτων απαιτείται και η λύση τους μέσα από πράξεις.

Στον ελεύθερό σου χρόνο με τι ασχολείσαι;

Δυστυχώς δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο αλλά προσωπικά πέρα από μια έξοδο για ένα καφέ, ποτό θα ήθελα να υπήρχαν κάποιες εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ακόμα και αν γίνονται δεν υπάρχει ενημέρωση ή σωστή προώθηση για την ύπαρξή τους. Θα ήθελα να προσθέσω επίσης πως θα έβρισκα σίγουρα χρόνο για κάποια αθλητική δραστηριότητα αν υπήρχε κάποιο κολυμβητήριο στη Θήβα για το οποίο ακούω ότι θα υλοποιηθεί από την παιδική μου ηλικία αλλά μάλλον παρέμεινε για άλλη μια φορά στα λόγια.

Στις εκλογές που μας πέρασαν μεγάλη ήταν η αποχή κυρίως από την πλευρά των νέων ανθρώπων. Ποια είναι η γνώμη σου που οφείλεται αυτή η απαξίωση της πολιτικής;

Η απαξίωση των νέων ανθρώπων με συνέπεια την αποχή από την ψήφο στις πρόσφατες εκλογές ερμηνεύεται κατά την άποψή μου ως μια μορφή παραίτησης. Πράγματι τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά στο πολιτικό σκηνικό γιατί οι πολιτικοί αρέσκονται να αναλώνονται σε υποσχέσεις και δεν προχωρούν ποτέ στην υλοποίησή τους. Οι πολίτες όλων των ηλικιών έχουν εκφράσει την δυσανασχέτησή τους, την οργή τους. Προσωπικά νιώθω ότι η οργή αυτή μοιάζει σαν μια ωρολογιακή βόμβα που από στιγμή σε στιγμή θα εκραγεί, αν δεν έχει ήδη.

Η οικονομική κρίση για την οποία γίνεται συχνά πυκνά γίνεται λόγος πιστεύεις είναι υπαρκτή ή απλά άλλο ένα κατασκεύασμα των ΜΜΕ;

Οικονομική κρίση υπάρχει και παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ πάντα υποβοηθούν στη διόγκωση των γεγονότων δεν θεωρώ ότι είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ. Το μόνο που θα πω πάνω σ αυτό είναι ότι σήμερα ισχύει περισσότερο παρά ποτέ το ότι ζούμε για να δουλεύουμε παρά δουλεύουμε για να ζούμε.

Ποια είναι η γνώμη σου για τα blogs;

Θεωρώ ότι είναι μια καινούρια “μόδα” που πολλαπλασιάστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και αρκετά έξυπνη ως σύλληψη γιατί εντοπίζει καίρια προβλήματα των καιρών μας και προσωπικά το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον να διαβάζω απόψεις ανθρώπων που συμμετέχουν στα διάφορα blogs και να δίνουν μια ίσως, όχι βέβαια πάντα, ειλικρινή και καίρια διάσταση των γεγονότων από εκείνη που προσφέρουν τα ΜΜΕ ή και οι εφημερίδες.

Tέλος αφού σε ευχαριστήσουμε για το χρόνο σου θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας;

Θα αρκεστώ σ’ αυτό που ανέφερα παραπάνω συνεχής αφύπνιση των συνειδήσεων, της σκέψης μας και δράση απέναντι στα προβλήματα, ο εφησυχασμός στις μέρες μας αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για το μέλλον και πόσο μάλλον για την λεγόμενη νέα γενιά.