- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Απολύουν τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ

Σε «γενικό ξεσηκωμό» καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» του Σωματείου Εργαζομένων της Λάρυμνας μετά και τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. «Μας απολύουν όλους», σημειώνει, προσθέτοντας πως «σχεδιάζουν να παραδώσουν τη ΛΑΡΚΟ κλειστή, με τους εργαζόμενους έξω από τα συρματοπλέγματα». Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 1 Οκτώβρη στις 13.00, καθώς και σε λήψη αποφάσεων για συνέχιση του αγώνα.

Με τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ και την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων να μπαίνει στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση, μαζί με τις διαδικασίες προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών, «τρέχει» και τις προσπάθειες μείωσης του πολιτικού κόστους και αποτροπής νέων κινητοποιήσεων, τάζοντας «κοινωνικά πακέτα» για τους 1.200 εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι και θα απολυθούν στο σύνολό τους στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Οκτώβρη να έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ μέσα από δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, καθώς εκδόθηκε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εξυπηρετεί τον τεμαχισμό της επιχειρησιακής οντότητας της ΛΑΡΚΟ, κάτι για το οποίο πίεζε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας σε ξεχωριστό διαγωνισμό από την πώληση των μεταλλείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική τους χρήση και τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Να δοθούν δηλαδή τα πλούσια σε κοιτάσματα λατερίτη μεταλλεία της Εύβοιας και της Καστοριάς -στα οποία στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης έχουν δοθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την αποκάλυψη του μεταλλεύματος- σε διαφορετικό «επενδυτή» και σε διαφορετικό ενδιαφερόμενο το εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Απολύσεις και «κοινωνικά πακέτα»

Με την ολοκλήρωση της διαιτησίας μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημόσιου για την κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας και την είσοδο στην τελική ευθεία για την προκήρυξη των διαγωνισμών εκποίησης, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ξεκίνησαν και τις συναντήσεις – διάλογο με τα Σωματεία εργαζομένων προκειμένου να μειώσουν το πολιτικό κόστος και να αποτρέψουν νέες κινητοποιήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Εργασίας, της ειδικής εκκαθάρισης και των Σωματείων. Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτό που ξεκαθαρίστηκε προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων είναι ότι στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι θα απολυθούν, χωρίς καμία δέσμευση των νέων επενδυτών για το πόσους, ποιους και κάτω από ποιους όρους θα προσλάβουν.

Παράλληλα προσδιορίστηκε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων γίνεται προσπάθεια διαμόρφωσης ενός «κοινωνικού πακέτου», που η σύστασή του μπορεί να φτάσει ακόμη και τους έξι μήνες, με χρήματα που θα προκύψουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το «Ταμείο Ανάκαμψης», προκειμένου οι απολυμένοι εργαζόμενοι να λάβουν αποζημίωση και να διευκολυνθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση όσων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Ωστόσο, οι αποζημιώσεις των απολυμένων εργαζομένων, που δεν θα αφορούν το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αλλά αποκλειστικά το «κοινωνικό πακέτο», θα υπολογιστούν με βάση τις σημερινές αμοιβές τους και όχι τις απολαβές που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και πριν το πετσόκομμα σε μισθούς και την κατάργηση δώρων και επιδομάτων. Την ίδια στιγμή η καταβολή των αποζημιώσεων σχεδιάζεται να δοθεί ένα ποσό προκαταβολή και το υπόλοιπο μέσα από επιδόματα και την αναζήτηση διαφόρων «σχημάτων», όπως το «επίδομα επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα, μάλιστα με την ανακοίνωση του ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ, πίσω από τις συγκεκριμένες εξαγγελίες περί «κοινωνικού πακέτου» κρύβονται μια σειρά παγίδες, όπως το κλείσιμο του εργοστασίου, που σύμφωνα με τα λεγόμενα της ειδικής εκκαθάρισης αντέχει μέχρι τις 30 Δεκέμβρη, κάτι που στην περίπτωση που δεν έχει συσταθεί το κοινωνικό ταμείο εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση. Επίσης χωρίς αποζημίωση κινδυνεύουν να αποχωρήσουν από τη σημερινή ΛΑΡΚΟ και όσοι περάσουν στον νέο ιδιοκτήτη, εφόσον προκύψει, και δεν έχει συσταθεί το κοινωνικό ταμείο.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πίσω από τα σχέδια των υπουργείων κρύβεται η παγίδα τα χρήματα που δούλεψαν και δικαιούνται οι απολυμένοι εργαζόμενοι να δοθούν είτε στους νέους «επενδυτές», είτε σε άλλους εργοδότες που θα προσλάβουν απολυμένους της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να επιδοτηθεί η πρόσληψή τους, στο πλαίσιο της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα επιδότησης της εργασία