- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δήμος Δελφών:Η διαχείριση της καραντίνας κρίνει πολλά

Στα 250 ανέρχονται περίπου τα άτομα που τελούν σε αναγκαστικό κατ οίκον υγειονομικό περιορισμό στην Φωκίδα

Σε αδυναμία συντοπίτες μας φορείς ή στενές επαφές τους να προμηθευτούν τα τελείως απαραίτητα, με άμεσο κίνδυνο το “σπάσιμο” του εγκλεισμού. Οι οδηγίες στην Αστυνομία αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τον έλεγχο για την τήρηση της καραντίνας!  Ποιες οι ενέργειες της αυτοδιοίκησης. Να αποτείνονται στις κοινωνικές δομές άμεσα και χωρίς δισταγμό καλούν Δελμούζος και Ταγκαλής.  

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η συντεταγμένη προσπάθεια Πολιτείας, φορέων και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας συνολικά για την αναχαίτιση της επέκτασης της διασποράς της νόσου του κορονοϊού. Τα ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα του lockdown, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον αθηναϊκό Τύπο θα παραταθούν τουλάχιστον για μια εβδομάδα πριν αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή τους, οι διαρκείς έλεγχοι μέσω rapid tests που πληθαίνουν από πλευράς αυτοδιοίκησης, αλλά και η ατομική ευθύνη των πολιτών δείχνουν να φέρνουν τα πρώτα τους σχετικά αποτελέσματα και η διάδοση των μολύνσεων στη Φωκίδα να περιορίζεται, χωρίς βέβαια να εξαλείφεται πλήρως.

Εν τούτοις, αυτή την ώρα το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να τύχει της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας είναι η αρωγή προς τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που η Εν Δελφοίς έχει στη διάθεσή της, τα άτομα στη Φωκίδα που βρίσκονται σε καθεστώς αναγκαστικού υγειονομικού περιορισμού, είτε επειδή είναι ασθενείς οι ίδιοι είτε γιατί αποτελούν στενές επαφές νοσούντων, ανέρχονται στα 250 περίπου, ενώ 100 είναι τα ενεργά κρούσματα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε κατ ιδίαν συζητήσεις, σε τηλέφωνα που κάνουν στην εφημερίδα μας ή γράφοντας στο facebook αναφέρουν ότι βλέπουν άτομα που είναι γνωστό ότι τελούν σε αναγκαστική καραντίνα να κυκλοφορούν έξω. Βέβαια, αυτά μπορεί κανείς και να τα θεωρήσει και ως “λόγια του αέρα”, καθώς στην Διεύθυνση Αστυνομίας Φωκίδας μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει καταγγελία για άτομο που “σπάει” την καραντίνα και συγχρωτίζεται κοινωνικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εν τούτοις, το πρόβλημα υφίσταται, και μάλιστα σε δύο σκέλη.

Κατά πρώτον, και με πάσα βεβαιότητα, δυστυχώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας που ακόμα και σε αυτές τις οριακές καταστάσεις, και παρά το γεγονός της μη ύπαρξης σχετικής καταγγελίας, επιδεικνύουν χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμία ανάγκη εντελώς αντικοινωνική συμπεριφορά και κυκλοφορούν έξω από τα σπίτια τους, χωρίς να υπολογίζουν και, εξ αντικειμένου, χωρίς να νοιάζονται αν λειτουργούν ενσυνείδητα ως διασπορείς της νόσου. Κατά δεύτερο -και σοβαρότερο αυτό- υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν κάποιον να τους παράσχει τα πλέον απαραίτητα και χρειώδη εφόδια πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα και είδη υγιεινής, όπωςς είχαμε τονίσει ήδη από την προηγούμενή μας έκδοση, καθώς βέβαια κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ότι θα χρειαστεί να τεθεί σε καραντίνα και να κάνει προμήθειες δύο εβδομάδων.

Μοιραία, ορισμένοι από αυτούς, και κάτω από το καθεστώς της απόλυτης ανάγκης, θα βγουν οι ίδιοι εκτός οικίας προκειμένου να προβούν στις ανελαστικές αυτές προμήθειες, τη στιγμή που σε υποχρεωτικό περιορισμό είναι οικογένειες ολόκληρες, με ό,τι φυσικά αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επέκταση της διασποράς του ιού. Από την άλλη, η παροχή βοήθειας από συγγενείς και φίλους όχι μόνο δεν είναι η λύση, αλλά παράγει περισσότερα προβλήματα από όσα θα στόχευε να επιλύσει. Κι αυτό γιατί ο απλός μέσος άνθρωπος δεν έχει ούτε τις απαραίτητες γνώσεις ούτε, βέβαια, τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου να πλησιάσει με εγγυημένη ασφάλεια ανθρώπους που νοσούν και να μην αποκτήσει και ο ίδιος τον ιό, λειτουργώντας με τη σειρά του κι εκείνος ως ανεξέλεγκτος μεταδότης πριν διαγνωστεί ως πάσχων.

Άλλες οι προτεραιότητες της Αστυνομίας!

Επιφορτισμένη θεσμικά με το κομβικό για την ανάσχεση της πανδημίας έργο της επιτήρησης των ατόμων που τελούν σε αναγκαστικό κατ οίκον περιορισμό είναι η Διεύθυνση Αστυνομίας Φωκίδας. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, λειτουργώντας σύμφωνα με εντολές που προέρχονται κεντρικά από το αρμόδιο Υπουργείο -κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε επίπεδοο επικράτειας, βέβαια, και όχι στενά και μόνο της Φωκίδας- δίνουν προτεραιότητα στον έλεγχο της κυκλοφορίας των πολιτών και της τήρησης των μέτρων εξόδου από τα σπίτια (και φυσικά στον καταλογισμό των προστίμων των 300 €) και δευτερευόντως, αν όχι τριτευόντως, στον έλεγχο της τήρησης της καραντίνας από φορείς του ιού και τις στενές επαφές τους. 

Ο έλεγχος αυτός διενεργείται αναιμικά και σποραδικά και κατ ουσίαν μοιάζει με τυπική διεκπεραίωση, όπως τονίζουν στην Εν Δελφοίς αστυνομικοί της Φωκίδας, παρά με ουσιαστική πράξη ελέγχου. Αν σε αυτό προσθέσει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή είναι πάγια αποψιλωμένες από στελεχιακό δυναμικό και αν και σε αυτό προσθέσει κανείς ότι ήδη πέντε αστυνομικοί νοσούν από κόβιντ και περισσότεροι ακόμα είναι σε υποχρεωτική καραντίνα ως στενές επαφές αυτών που νοσούν, τότε γίνεται αντιληπτό το πόσο περιορισμένες και πεπερασμένες είναι οι δυνατότητες τέτοιων ελέγχων από πλευράς αστυνομίας. Πόσο δε μάλλον όταν, επαναλαμβάνουμε και το τονίζουμε- οι προτεραιότητες του υπουργείου είναι διαφορετικές!

Οι πρόνοιες της αυτοδιοίκησης

Το ίδιο πεπερασμένες είναι και ανεπαρκείς, βέβαια, είναι και οι δυνατότητες κάλυψης όλου αυτού του πληθυσμού από πλευράς Δήμου Δελφών και Π.Ε. Φωκίδας, οι οποίοι είναι οι φορείς, κυρίως ο πρώτος, που διαθέτουν τις κοινωνικές δομές στήριξης του τμήματος αυτού του πληθυσμού στην περιοχή. Και λέμε περιορισμένες, καθώς είναι κάτι παραπάνω από γνωστό στον καθένα η χρόνια και διαρκής υποστελέχωση -και σε πολλές περιπτώσεις αποστελέχωση- των δομών της αυτοδιοίκησης σε όλους τους τομείς. Μεταξύ αυτών και των κοινωνικών δομών, όπως το “Βοήθεια στο σπίτι” ή του Κοινωνικού Παντοπωλείου. 

Υποστελέχωση που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του περιορισμού του Κράτους-Πρόνοιας, που τώρα με τις συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία αποδεικνύεται σε όλο της το έυρος. Με τις λειψές έστω δυνάμεις τους, ωστόσο, οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα με συμμάχους την ευσυνειδησία των υπαλλήλων, τον εθελοντισμό και την προσδοκία αναχαίτισης της διάδοσης του κορονοϊού στην περιοχή από τα περιοριστικά μέτρα.

“Το ζήτημα είναι όντως άκρως σοβαρό και καλά κάνετε και το προτάσσετε δημοσιογραφικά. Γιατί είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και από ανθρωπιστικής πλευράς για την αρωγή στους συνδημότες μας που το έχουν ανάγκη. Θυμάστε ότι από πολύ νωρίς και σε όλους τους τόνους είχα επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δομών μας, γιατί φαινόταν ότι η κατάσταση κινδύνευε να πάρει διαστάσεις, όπως και πήρε”, θα σημειώσει ο Δήμαρχος Δελφών μιλώντας στην εφημερίδα μας για το κρίσιμο αυτό θέμα.

“Εμείς στο Δήμο Δελφών από την αρχή του ξεσπάσματος της νόσου στην περιοχή μας έχουμε θέσει σε εφαρμογή για το ζήτημα αυτό την Γραμμή Υποστήριξης, η οποία λειτουργεί με το “Βοήθεια στο Σπίτι” και με εθελοντέςς σε διάφορα σημεία του δήμου μας. Το είχαμε πράξει και στην πρώτη φάση, τον Μάρτιο, και το ενεργοποιήσαμε ξανά όταν κηρύχθηκε το 2ο lockdown. Κάθε συνδημότης μας μπορεί να κάνει χρήση και της εφαρμογής κινητού που ενεργοποιήσαμε πριν από λίγες μέρες και θέλω να καλέσω και μέσα από την εφημερίδα σας όποιον έχει σχετική ανάγκη να μπει στην ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών, να το ενεργοποιήσει, ώστε να λάβει την αρωγή των κοινωνικών μας δομών. Παράλληλα, εκπαιδεύσαμε πολίτες-εθελοντές που προς τιμήν τους ενεργοποιήθηκαν και τους χορηγήσαμε και σχετικές βεβαιώσεις, ώστε η προσέγγιση ατόμων που νοσούν να γίνεται με ασφάλεια, ώστε να μην μετατραπούν και εκείνοι σε φορείς και κατ επέκταση μεταδότες και πολλαπλασιαστεί η διασπορά”, θα προσθέσει ο Παναγιώτης Ταγκαλής.

Σε ανάλογο “μήκος κύματος” κινείται και ο Γιώργος Δελμούζος. “Πρόκειται για το κρισιμότερο ίσως ζήτημα στη μάχη με έναν πραγματικά άγνωστο εχθρό σε όλους μας. Και λέω άγνωστο γιατί, όπως κι εσείς θα διαπιστώνετε, και η επιστημονική κοινότητα μέρα με τη μέρα αποκτά καινούριες πληροφορίες και γνώσεις και προσαρμόζεται διαρκώς. Εγώ θέλω να επισημάνω ότι όλες οι δυνάμεις της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας είναι σε εγρήγορση, με επικεφαλής την Προϊσταμένη του Τμήματος Υγιεινής, κα. Σοφία Αθανασοπούλου, και προτρέπω και καλώ όποιον συμπολίτη μας είναι σε καραντίνα και δυσκολεύεται νσ προμηθευτεί τα απαραίτητα να επικοινωνεί άμεσα και χωρίς κανέναν ενδοιασμό μαζί μας. Υπάρχουν εφόδια στο ΤΕΒΑ, ενώ και οι οδηγοί της Π.Ε. Φωκίδας είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσουν μεταφορές πραγμάτων και εφοδίων”, θα υπογραμμίσει στην Εν Δελφοίς ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας. 

Πηγή Εν Δελφοίς