- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δήμος Δελφών: Προσοχή στους χαλασμένους κάδους

Τα μέτρα πρόληψης που καλούμαστε να πάρουμε στην καθημερινότητά μας είναι σημαντική παράμετρος στη μάχη για τον μέγιστο εφικτό περιορισμό της πανδημίας και την επίτευξη του στόχου της σταδιακή απομείωσης των νέων λοιμώξεων.

Μολύνσεις που όταν επισυμβαίνουν δημιουργούν με τη σειρά τους νέους μεταδότες προκαλώντας ένα σπιράλ που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο αυτό καίριας σημασίας είναι και οι απολυμάνσεις που διενεργεί σε καθημερινή βάση και η αυτοδιοίκηση. 

Μία από τις εστίες μετάδοσης που πιθανότατα πολλοί συμπολίτες μας ίσως να έχουν υποτιμήσει είναι και οι κάδοι απορριμμάτων. Και κυριότατα οι φθαρμένοι, στους οποίους έχει χαλάσει και δεν λειτουργεί το “ποδαράκι” για το άνοιγμά τους, με αποτέλεσμα καθένας από εμάς να χρειάζεται να αγγίζει με τα χέρια του το καπάκι προκειμένου ο κάδος να ανοίξει. Και με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς από τις κάθε είδους επιφάνειες και αντικείμενα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, και μάλιστα από εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

“Ο ιός, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την ιατρική κοινότητα και τις πληροφορίες από ΕΟΔΥ, έχει παραμονή κάποιων ωρών στις επιφάνειες. Η διάρκεια ζωής του ποικίλλει από επιφάνεια σε επιφάνεια και το υλικό της. Αλλού μπορεί να είναι 10 ώρες, αλλού 12, αλλού 18. Έχετε δίκιο που εντοπίζετε ένα ζήτημα που διαφεύγει από τους περισσότερους, όμως οι απολυμάνσεις και οι καθαρισμοί μπορούν να έχουν περιορισμένη μόνο αποτελεσματικότητα, μιας και τα καπάκια των κάδων τα αγγίζουμε συνέχεια όλη τη μέρα, με αποτέλεσμα το πλύσιμο να έχει σχετική μόνο αξία”, τονίζει στην Εν Δελφοίς ο Νίκος Λουπάκος, ο οποίος προσδιορίζει τη χρησιμότητα της καθαριότητάς τους κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους, που ωστόσο δεν είναι κάτι το αμελητέο, όπως σημειώνει.

Στην ερώτησή μας για τον σχεδιασμό και την περιοδικότητα πλυσίματος των κάδων, ο Αντιδήμαρχος ΄Άμφισσας μας ενημερώνει: “Κάθε μέρα στο πρόγραμμά μας έχουμε πλύσιμο κάδων. Όμως δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να πλένονται όλοι κάθε μέρα. Σκεφτείτε ότι στην Άμφισσα μόνο υπάρχουν 280 κάδοι απορριμμάτων. Εμείς προσπαθούμε με φιλότιμες προσπάθειες, οφείλω να τονίσω, του προσωπικού μας να πλέονται όσο το δυνατόν περισσότεροι καθημερινά, ακολουθώντας ένα κυκλικό πρόγραμμα”. 

“Ήδη πριν από την πανδημία έχουμε αντικαταστήσει πολλούς πράσινους, ενώ πρόσφατα μοιράσαμε άλλους 58. Παράλληλα, στον προϋπολογισμό του 2021 υπάρχει σχετικό κονδύλι και κωδικός για αντικατάσταση περισσότερων, ενώ είμαστε σε επαφή με εταιρείες ανακύκλωσης χαλασμένων κάδων, στην οποία θα δώσουμε μια ποσότητα τέτοιων κάδων και θα πάρουμε άλλους καινούριους, σε μία αναλογία ενός καινούργιου προς τρεις χαλασμένους”, θα καταλήξει αναφορικά με το ζήτημα αυτό ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δελφών.

Πηγή:Εφημερίδα Εν Δελφοίς