- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη|Το δημοτικό τραγούδι και η/οι μουσική/οί του -Γιώργος Κοκκώνης

Διάλεξη/Συζήτηση: Δημοτική Μουσική & Λαϊκός Πολιτισμός
«Το δημοτικό τραγούδι και η/οι μουσική/οί του»
Γιώργος Κοκκώνης
(Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΜΣ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)ΠεριγραφήΤο δημοτικό τραγούδι, από τα χρόνια της ανακάλυψής του έως το πρώτο μισό του 20ού αι., ταυτίστηκε μόνο με την μισή του ουσία: δηλαδή το ποιητικό κείμενο. Η μουσική του μελετήθηκε πολύ αργότερα, όταν το δημοτικό είχε πια περάσει σε άλλα στάδια εξέλιξης. Η δισκογραφία αλλά και οι επαγγελματίες δημοτικοί μουσικοί και τραγουδιστές αντιμετωπίστηκαν ως φορείς αλλοίωσης του «δωρικού» του ύφους. Η παρέμβασή μου, κάπως αναστοχαστικά, επιδιώκει να επαναφέρει κάποιους προβληματισμούς σε σχέση με τη ρευστή φόρμα του δημοτικού, τη μουσική, τους μουσικούς και το επιτελεστικό του πλαίσιο.

Link: https://music.uoi.gr/giorgos-kokkonis/

Πληροφορίες Κόστος Συμμετοχής: 10 ευρώ
Για κατόχους κάρτας ανεργίας & φοιτητές: 7 ευρώ Δήλωση συμμετοχής στο παρακάτω link έως και 01 Μαρτίου:
https://forms.gle/y7g3XLRxGz58cecE8 Για να δείτε όλα τα μουσικά εργαστήρια, επισκεφτείτε το παρακάτω link:
https://www.facebook.com/olipoli.gr/events/…
Για περισσότερες πληροφορίες: info@olipoli.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6937293549 , 6988022203
Βιογραφικό εισηγητή

Ο Γιώργος Κοκκώνης είναι Διδάκτωρ μουσικολόγος (Paris 8), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από την αρχή της ερευνητικής του δραστηριότητας συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και δημοσιεύει τακτικά άρθρα και μελέτες σχετικά με τις λόγιες/έντεχνες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας. Έχει επιμεληθεί ένα τόμο για την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου (έκδοση Ίδρυμα της Βουλής 2008), ενώ ετοιμάζεται και ένας δεύτερος για την παραδοσιακή μουσική της Θεσσαλίας (έκδοση Ίδρυμα της Βουλής). Έχει επίσης επιμεληθεί την έκδοση 10 CD με μουσική από την Ήπειρο (κυρίως από την περιοχή του Ζαγορίου).

Στο τελευταίο του βιβλίο (Λαϊκές μουσικές παραδόσεις. Λόγιες αναγνώσεις, λαϊκές πραγματώσεις, Fagottobooks, Αθήνα 2017) μελετά τόσο τις σχέσεις λόγιου και λαϊκού, όσο και ιδιαίτερες πτυχές της λαϊκής μουσικής δημιουργίας.

Το 2019 επιμελήθηκε επιστημονικά τόμο με θέμα τις ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών της Επανομής (έδοση Κτήμα Γεροβασιλείου), ενώ είχε την επιστημονική επιμέλεια, μαζί με τη Σόνια Κοζιού, του τόμου «Αστικές λαϊκές μουσικές» που εκδόθηκε στην πόλη της Καρδίτσας (2019) σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τον τοπικό Σύλλογο «Ο Απόλλων»