- ΘΗΒΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας για την απόφαση Απόθεσης Απορριμμάτων του Πύργου στο ΧΥΤΑ Θήβας

laiki sispirosi thivas

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ THΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΘΗΒΑΣ

 

        Η Απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Στερεάς, ο οποίος πλέον διαχειρίζεται τα απορρίμματα και του Δήμου Θηβαίων, να μεταφερθούν και να αποτεθούν 1.500 τόνοι σκουπιδιών από την Πύργο Ηλείας στο ΧΥΤΑ Θήβας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

        Είναι ένα ακόμη βήμα στην πορεία μετατροπής των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ στη Θήβα σε κέντρο διαχείρισης τεραστίων ποσοτήτων απορριμμάτων. Η πορεία αυτή ξεκίνησε από την επιλογή της Δημοτικής Αρχής μέσω της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ να κατασκευαστεί Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων στη Θήβας και συνεχίστηκε με την απόφασή της να συμμετάσχει στη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεάς ως Α.Ε. Δηλαδή μία Ανώνυμη Εταιρεία των Δήμων της Στερεάς να αποφασίζει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων.

        Οι αρνητικές συνέπειες μέχρι στιγμής ολοένα κλιμακώνονται. Αρχικά, στο ΧΥΤΑ Θήβας προστέθηκαν τα σκουπίδια του Δήμου Λοκρών, μετά ήρθαν σκουπίδια από νησιά του Αιγαίου, κατόπιν τα σκουπίδια του Δήμου Κυμης – Αλιβερίου και τώρα από τον Πύργο.

        Σαν παράταξη έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής στον συγκεκριμένο τομέα προσελκύει χιλιάδες τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων από παντού. Αυτό που γίνεται τώρα είναι μικρογραφία του τι θα ακολουθήσει όταν κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας.

        Εκτός από τη Δημοτική Αρχή, είναι βασικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατεύθυνση είναι η διαχείριση απορριμμάτων να αποτελέσει πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα είναι οι δημότες να χρυσοπληρώνουν τα σκουπίδια, να επικρατεί χάος στη διαχείρισή τους και να μην εξασφαλίζεται η ορθή και ασφαλής για τη δημόσια υγεία διαχείρισή τους.

        Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι η μόνη πραγματική λύση είναι η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, με πανελλαδικό σχεδιασμό. Στη βάση της διαλογής στην πηγή, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι το κέρδος Ανωνύμων Εταιρειών.

        Ταυτόχρονα διεκδικούμε να σταματήσει άμεσα η πορεία μετατροπής των εγκαταστάσεων της Θήβας σε μαζικό υποδοχέα σύμμεικτων σκουπιδιών από όλη την Ελλάδα.

 

Θήβα, 13-1-2016

Αφήστε μια απάντηση