- ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «Οδύσσεια» των διανομέων: Aπειλές για απολύσεις από εργοδότες για να εργαστούν εν μέσω χιονιά

Ενώ η κακοκαιρία «Μήδεια» βρισκόταν σε εξέλιξη, ορισμένοι εργοδότες φέρονται να πίεζαν τους διανομείς τους να εκτελέσουν «το καθήκον», ενώ όπως καταγγέλλει ο Βασίλης Κεφαλάς, τους απείλησαν και με απόλυση.

Ασφυκτικές πιέσεις και απειλές κατά περιπτώσεις δέχθηκαν διανομείς από ορισμένους εργοδότες να εργαστούν κανονικά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκάλεσε η «Μήδεια» στην Αττική.

Παρά τις καιρικές συνθήκες, εργοδότες απειλούσαν ότι όποιος δεν έρχεται στην εργασία απολύεται, τονίζει μεταξύ άλλων στο Sputnik Βασίλης Κεφαλάς, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων.

Χιόνια από την κακοκαιρία «Μήδεια».

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : NICK PALEOLOGOS / SOOC

«Αρκετοί συνάδελφοι σε Αθήνα κυρίως υπέκυψαν στις απειλές και βγήκαν στον δρόμο ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει καλύτερη παρέμβαση ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα τέτοιου τύπου από το 2017 και μετά» προσθέτει.

Την ίδια στιγμή ο Β. Κεφαλάς αναφέρει ότι υπάρχει καταγγελία για πτώση διανομέα, ενώ καλεί τους εργαζομένους να μη διστάζουν και να μη φοβούνται να μιλήσουν. 

Σε επικοινωνία του Sputnik με τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών δικύκλου, αναφέρθηκε ότι ασκήθηκαν πιέσεις από εργοδότες σε διανομείς, να εκτελέσουν την εργασία τους στο κέντρο και στα νότια της Αθήνας, ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε στα βόρεια όπου υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω των καιρικών συνθηκών. 

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεφαλάς τονίζει ότι πρόβλημα που δημιουργείται μερίδιο ευθύνης έχουν εργοδότες, κυβέρνηση αλλά και όσοι παραγγέλνουν: «Καταγγέλλουμε τόσο τους εργοδότες όσο και την κυβέρνηση που αφήνουν αυτήν την κατάσταση να εξελίσσεται. Δεν πρέπει να ρίχνουμε την ευθύνη μόνο στον πελάτη που αν του δίνεται το δικαίωμα θα παραγγείλει, χωρίς να θέλουμε να τον αθωώσουμε που παραγγέλνει εν μέσω καιρικών συνθηκών». 

Χιόνι στον Ευαγγελισμό

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : GEORGE VITSARAS/ SOOC

Παράλληλα τονίζει ότι χρειάζονται μέτρα. «Όπως οι αρμόδιοι απαγορεύουν τη διέλευση μεγάλων οχημάτων, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απαγορεύσουν την εργασία στα μηχανάκια, μια μέρα πριν και δύο μέρες μετά τον χιονιά, οπότε και αναμένεται να επικρατήσει παγετός. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο».

Την ίδια στιγμή συμπληρώνει ότι υπάρχουν και περιστατικά που αφορούν τραυματισμούς κατά το προηγούμενο διάστημα όπου ενδιαφέρει κάποιους εργοδότες να μην φανεί σαν εργατικό ατύχημα αλλά σαν ένα απλό τροχαίο. 

«Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εργαζόμενος κινδυνεύει να απολυθεί αν λείπει και αρκετές ημέρες από την εργασία του».

Σε κάθε περίπτωση αίτημα των διανομέων παραμένει να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων από την οργάνωση και τον ρυθμό εργασίας.