- ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η 24χρονη Στεφανία Κανδρή αποφάσισε να μοιράσει «Ανάσες Ζωής» σε συνανθρώπους της

13880291_10207328617229142_4750356203836808120_n«Το μόνο που ελπίζω από εδώ και πέρα πλέον είναι να βρεθεί αυτός ο άνθρωπος(ενήλικας ή και βρέφος) που θα κληθώ να δώσω αίμα για εκείνον και να του δώσω μια ανάσα ζωής.»

Η 24 χρονη Στεφανία Κανδρή κατάγεται από τη Θήβα. Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε την απόφαση να γίνει δότρια μυελού των οστών και μέσα από αυτή της τη πράξη, να παρακινήσει και άλλους συμπολίτες της. Αφορμή για εκείνη στάθηκε μία ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο Κλειστό Γήπεδο Θήβας, από το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας, τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας,τους Αθλητικούς Συλλόγους της πόλης και το Δήμο Θηβαίων.
Βασικό της κίνητρο η επιθυμία της να βοηθήσει συνανθρώπους της που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου να γίνω εθελόντρια μυελού των οστών όμως φοβόμουν ότι ήταν μια διαδικασία επίπονη και σκληρή προϋποθέτοντας μεγάλη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία και ότι θα αφορούσε ανοιχτή εγχείρηση,παρακέντηση ή κάτι τέτοιο. Τελικά δεν είχαν καμία σχέση οι φοβίες μου με τη πραγματικότητα.» δήλωσε στο exeisminima.
Η διαδικασία σύμφωνα με την ίδια για να γίνεις δότης, ξεκινά αρχικά από τη σωστή ενημέρωση του τι σημαίνει να είσαι δότης μυελού των οστών. Από κει και πέρα αν αποφασίσει κάποιος ώριμα ότι θα μπει σε αυτή τη διαδικασία ,τότε συμπληρώνοντας μια φόρμα την οποία μπορεί να βρει και στο ίντερνετ και δίνοντας ένα δείγμα από το σάλιο του σε μια μακρυά μπατονέτα, τα στέλνει σε κάποιο σύλλογο της επιλογής του . Έτσι μπαίνει στην παγκόσμια τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Στην συνέχεια αναμένει να βρεθεί ο λήπτης εκείνος(ίσως και σε παγκόσμια κλίμακα),τα κύτταρα του οποίου ταιριάζουν με τα κύτταρα του δότη και τότε ξεκινά η διαδικασία της αιμοδοσίας όπου μέσα από την οποία γίνεται μεταφορά μέσω του αίματος του, των κυττάρων του μυελού των οστών.
«Πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά απλή και ο δοτής επανέρχεται σε διάστημα 2-3 ωρών στην καθημερινή του δραστηριότητα. Η επιστήμη έχει προχωρήσει και πλέον τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο εύκολα. Είναι κρίμα να μην υπάρχουν αρκετοί Ελληνες εθελοντές λόγω της κακής ενημέρωσης ότι γίνεσαι δότης κάνοντας παρακέντηση μόνο και είναι κρίμα οι Ελληνες ασθενείς να εξυπηρετούνται κυρίως από αλλοεθνείς δότες.» κατέληξε.

Παναγιώτα Βυλλιώτη

Δημοσιογράφος
Ολα τα άρθρα από Παναγιώτα Βυλλιώτη

Αφήστε μια απάντηση