- ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Καταγγελία της ΣΦΗΝΑΣ

Η Σφήνα και η Αντιφασιστική κίνηση Θήβας συνδιοργανώνουν το 7ο Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θήβας το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Αγ. Νικολάου.


Όπως κάθε χρονιά και σε κάθε κάλεσμα τέτοιας εμβέλειας, γίνεται ανάρτηση πανό σε 2-3 κόμβους της πόλης με σκοπό την προπαγάνδιση της εκδήλωσης, πανό που με το τέλος της εκάστοτε εκδήλωσης μαζεύουμε μόνοι μας πάντα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους δημόσιους χώρους που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις μας, παραδίδοντας του χώρους στο κοινό, σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν. Έτσι και την Κυριακή 6/9 έγινε από μέλη της συλλογικότητας μας ανάρτηση πανό στον κόμβο του Ταχίου και στην πλατεία Αγ. Θεοδώρων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και κείμενο

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από την ώρα που τα κρεμάσαμε και κάποιοι θεώρησαν σωστό και πολιτικά ορθό να τα κατεβάσουν και να τα εξαφανίσουν. Θεωρούμε πως η αρπαγή τους έχει να κάνει με την προσπάθεια να επιβάλλει την “τάξη” και την “καθαριότητα” ο Δήμος, επιδρώντας καθησυχαστικά στους πολίτες ως απόδειξη της ικανότητας της δημοτικής αρχής να παράγει έργο στην κατεύθυνση αυτή. Αυτό όμως θα ήταν σωστό αν έδειχνε τον ίδιο ζήλο η δημοτική αρχή σε κάθε ανάλογη περίπτωση και δεν έκλεινε τα μάτια σε κραυγαλέες περιπτώσεις. Όσοι ζούμε εδώ γνωρίζουμε και θυμόμαστε κλεισίματα δρόμων για εγκαίνια, αψίδες με μπαλόνια, πανό κατά την προεκλογική περίοδο κατά μήκος των δρόμων, κατάληψη ολόκληρου του πεζόδρομου και της πλατείας από τραπεζοκαθίσματα επιχειρήσεων και γενικά διευκολύνσεις σε ημέτερους και “δικούς μας”.

Η επίκληση της άδειας είναι εντελώς προσχηματική και η ουσία είναι η προσπάθεια εξαφάνισης της δικής μας παρέμβασης και δράσης στην πόλη. Έτσι πρόσφατα όταν και ζητήσαμε άδεια χρήσης του βιοκλιματικού πάρκου του Χρυσορρόα για θεατρική παράσταση, η δημοτική αρχή αρνήθηκε με την δικαιολογία της πανδημίας, ενώ και στην αντιπρόταση μας με αίτηση στην ΔΗΚΕΘ για χρήση του Θεάτρου του Μοσχοποδίου (πρόταση του ίδιου του δημάρχου) πάλι εισπράξαμε την άρνηση της υπεύθυνης μαζί με τους χαρακτηρισμούς “ήρθαν τα φρικιά και ζητούσαν το θέατρο, φυσικά αρνηθήκαμε !” .

Αυτά βέβαια δεν μας πτοούν και να είναι σίγουροι οι κλειδοκράτορες των δημόσιων χώρων πως θα διεκδικούμε αυτούς τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους όταν κρίνεται αναγκαίο.

Θα μπορούσαμε να κρυφτούμε πίσω από αιτήσεις και προσωπικές δηλώσεις ονομάτων και αφμ για ρύπανση αλλά αυτά δεν ανήκουν στις αξιακές μας αρχές και την οριζόντια αντιιεραρχική δομή μας.

Έχουμε αρκετά μέτρα ύφασμα και ακόμη μεγαλύτερη διάθεση να φτιάξουμε άλλα πανό, αλλά δεν θα μπούμε στην λογική της αντικατάστασης και θα διεκδικήσουμε τον ελεύθερο χώρο που μας αναλογεί.


Σας περιμένουμε όλους και όλες στο 7ο φεστιβάλ στον Αγ. Νικόλαο σε μια γιορτή αλληλεγγύης και συσπείρωσης στην μαύρη και ζοφερή εποχή ( από πολλές πλευρές) που διανύουμε.