- ΘΗΒΑ

ΚΚΕ Τ.Ε Θήβας – Οινοφύτων: «Να σταματήσει τώρα η υποκρισία για την κατάσταση του Γ.Ν. Θήβας! Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού!»

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με κρούσματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς και δομές φιλοξενίας προσφύγων της περιοχής μας, το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από την αρχή της πανδημίας, με πιο χαρακτηριτική εξέλιξη το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής του λόγω έλλειψης γιατρών.

Η κυβέρνηση, αντί να έχει αξιοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό των δομών υγείας της περιοχής, εμμένει απαρέγκλιτα στην πολιτική υποβάθμισης και υποστελέχωσης τους, όπως γίνεται επί σειρά ετών.

Μπροστά στο καρκίνωμα των τεράστιων ελλείψεων, των ελαστικών μορφών απασχόλησης γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, «μοιράζει ασπιρίνες» προσλαμβάνοντας συμβασιούχους με το σταγονόμετρο και διαφημίζοντας ιδιωτικές χορηγίες.

  • Προκαλεί οργή η κατάσταση το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής, όπου ενώ ήταν γνωστό εδώ και μήνες ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει αδυναμία λειτουργίας της, αφού υπηρετούν μόλις δύο παθολόγοι, θεωρείται λύση η προκήρυξη μίας (1) θέσης παθολόγου, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα καλυφθεί σε έξι μήνες !!!
  • Αποτελεί πρόκληση, την ώρα που βοούν οι πάντες για την ανάγκη λειτουργίας όσο το δυνατό περισσότερων κρεβατιών ΜΕΘ για κορονοϊό, το Νοσοκομείο να έχει υποδομή τουλάχιστον για 6 κλίνες ΜΕΘ και να μη συζητιέται καν η πρόσληψη του απαιτούμενου εξειδικευμένου προσωπικού για να λειτουργήσουν.
  • Είναι απαράδεκτο σήμερα, είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση του Νοσοκομείου ως τραυματιολογικού κέντρου, να εκκρεμεί ακόμη η δημιουργία Κέντρου αιμοδοσίας.
  • Την ίδια ώρα, οι μαθητές στοιβάζονται ανά δεκάδες σε σχολικές τάξεις, οι καθαρίστριες προσλαμβάνονται με το σταγονόμετρο και την τελευταία στιγμή, ενώ οι χώροι εργασίας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες τύπου Βόρειας Ιταλίας.

Η πολιτική της κυβέρνησης να επικαλείται αποκλειστικά και μόνο την ατομική ευθύνη, την ώρα που η ίδια δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στην υγεία, τους χώρους δουλειάς κι εκπαίδευσης και τα μέσα μεταφοράς, είναι προκλητική μπροστά στον πιο μεγάλο κίνδυνο.

Κι όμως, αυτό που κάνει είναι να ακολουθεί με απόλυτη συνέπεια την πολιτική που εφαρμόζεται κατ’εντολή των επιχειρηματικών ομίλων εδώ και χρόνια. Την πολιτική της «συγκράτησης των δημοσίων δαπανών» και της «ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Στον τομέα της υγείας, «συγκράτηση των δημοσίων δαπανών» σημαίνει μόνιμη υποστελέχωση με δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις, αντικατάσταση της μόνιμης εργασίας με συμβασιούχους και υποχρηματοδότηση των δομών υγείας. «Ανάπτυξη κι ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» σημαίνει υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όφελος των ιδιωτών και της δευτεροβάθμιας ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μπουν στα ίδια τα Νοσοκομεία μέσω των «Συμβάσεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα».

Την ίδια πολιτική ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις οποίες μετείχαν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες δυνάμεις σήμερα κάνουν πως αντιδρούν, αποδίδοντας τη στάση της ΝΔ τάχα σε «ιδεοληψίες» της, με σκοπό να κρύψουν την ταύτισή τους στην κατεύθυνση που ακολουθείται.

Το λογαριασμό αυτής της κατεύθυνσης τον πληρώνει ο λαός από την τσέπη του εδώ και χρόνια. Όμως τώρα κινδυνεύει να τον πληρώσει και με τις ζωές συνανθρώπων μας.

Με αυτά τα δεδομένα, η προσπάθεια κυβέρνησης και Υγειονομικής Περιφέρειας, την οποία σιγοντάρουν η περιφερειακή και η δημοτική αρχή, να βαφτίσουν το κρέας – ψάρι δεν είναι απλά υποκριτική, είναι επικίνδυνη.

Είναι απαράδεκτη η ανακοίνωση του βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ να ανακοινώνει ότι θα λυθεί η λειτουργία της παθολογικής με τις αποσπάσεις γιατρών ΑΛΛΩΝ ειδικοτήτων από Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Αντίστοιχα, παρατηρούμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να «απομονώνουν» το ζήτημα στο θέμα της παθολογικής κλινικής, λες και δεν υπάρχει άμεση κι επιτακτική ανάγκη για πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό ΟΛΩΝ των κενών στο Νοσοκομείο και τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Η αλήθεια είναι ότι το βούλωμα μιας τρύπας δε λύνει τίποτα, αφού ήδη ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού, του οποίου ο αριθμός είναι οριακός, δουλεύει ήδη με συμβάσεις. Αρα μέχρι να καλυφθεί μια τρύπα, θα έχουν ήδη ανοίξει κι άλλες.

Οι ανάγκες του Νοσοκομείου και των άλλων δομών υγείας καθορίζονται από τις ανάγκες που επιβάλει τώρα η καθολική προστασία του λαού και δε μπορούν να χωρέσουν στον κορσέ της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Καθολική προστασία του λαού σημαίνει εδώ και τώρα:

  • Να παρθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την άμεση λειτουργία της παθολογικής κλινικής, με την αύξηση των οργανικών θέσεων και την κάλυψή τους με μόνιμους γιατρούς. 
  • Αμεση κάλυψη όλων των κενών του Νοσοκομείου Θήβας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ του Νοσοκομείου.
  • Πλήρης στελέχωση σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία σε 24ωρη βάση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής.
  • Να διασφαλιστούν σε επάρκεια τα αναγκαία μέσα και ο εξοπλισμός με πιστοποίηση για νοσοκομειακή χρήση για την προστασία όλων των εργαζομένων.
  • Να ικανοποιηθεί τώρα το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα ΒΑΕ, δικαίωμα αδιαμφισβήτητο που υπογραμμίζεται από την εξελισσόμενη πανδημία.