- ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Το Πεκίνο απάντησε στις κατηγορίες του Τραμπ – «Αποποιείται των ευθυνών του»

«Πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και της κινεζικής κυβέρνησης για το ξέσπασμα του κορονοϊού και την εξάπλωσή του στον πλανήτη. Το Πεκίνο απάντησε σήμερα στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν για τον ιό.

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα έμμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «αποποιείται των ευθυνών του», αφού δήλωσε χθες ότι ο κόσμος πληρώνει «μεγάλο τίμημα» εξαιτίας της καθυστέρησης των κινεζικών αρχών να ενημερώσουν για τον κορονοϊό.

«Κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ προσπαθούν να αμαυρώσουν το έργο της Κίνας ενάντια στην επιδημία και να αποποιηθούν των ευθυνών τους επιρρίπτοντάς τες στην Κίνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. «Με αυτό τον τρόπο περιφρονούν τις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι Κινέζοι προκειμένου να προστατεύουν την υγειονομική ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ο Γκενγκ διαβεβαίωσε ότι οι κινεζικές αρχές είχαν αρχίσει ήδη από τις 3 Ιανουαρίου να ενημερώνουν τις ΗΠΑ για την κατάσταση της επιδημίας και έκτοτε «διατηρούν στενή επικοινωνία». Εξάλλου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου επέκρινε τη διγλωσσία του Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα έχει εξάρει την Κίνα για τη διαφάνεια στην πληροφόρηση που παρέχει.

Η επιδημία covid-19 ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο. Πλέον εκτιμάται πως 230.000 σε 158 χώρες έχουν νοσήσει.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «θθα είχε πάει καλύτερα όλο αυτό αν τα ξέραμε αυτά λίγους μήνες νωρίτερα, θα μπορούσε να έχει περιοριστεί στην περιοχή της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε», επιμένοντας να χρησιμοποιεί τη φράση «κινέζικος ιός».

«Ο κόσμος πληρώνει μεγάλο τίμημα για αυτό που έκαναν» οι Κινέζοι, συνέχισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Θα πρέπει να πιστέψουμε όσα λένε τώρα; Ελπίζω να είναι αλήθεια. Ποιος ξέρει, ελπίζω να είναι αλήθεια» ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.

Το Πεκίνο επικρίθηκε αρχικά για έλλειψη διαφάνειας και μια σχετική καθυστέρηση στην αντίδρασή του. Όμως στη συνέχεια οι κινεζικές αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα καραντίνας και η επιδημία επιβράδυνε, αν και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ