- ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο και Ναϊρόμπι μαζεύουν 5 δισ. για την εκπαίδευση των παιδιών σε φτωχές χώρες

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, ο αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε το 1,3 δισ

Ηπρωτεύουσα του Ηνωμένου ΒασιλείουΛονδίνο και η πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι ανακοίνωσαν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου ότι το 2021 θα διοργανώσουν σύνοδο προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι για τη στήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών στις φτωχές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού κινδυνεύει να στερήσει από εκατομμύρια παιδιά το σχολείο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύνοδος για την Παγκόσμια Εταιρική Σχέση για την Εκπαίδευση (GPE) θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία «στα μέσα του 2021», χρονιά κατά την οποία το Λονδίνο θα έχει την προεδρία της G7. Συμπρόεδροι της συνόδου θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα.

Η GPE ξεκίνησε την «πιο φιλόδοξη και πιο επείγουσα» εκστρατεία της για τη συγκέντρωση τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων μέσα σε πέντε χρόνια προκειμένου να βοηθήσει 175 εκατομμύρια παιδιά με χαμηλό εισόδημα από 87 χώρες, να πάνε στο σχολείο . Πριν την πανδημία 9 μαθητές στους 10 στις συγκεκριμένες χώρες δεν μπορούσαν να διαβάσουν σωστά στην ηλικία των 10 ετών.

«Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, ο αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε το 1,3 δισ. Το δυναμικό και οι ευκαιρίες που χάνονται είναι μια τραγωδία, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για κάθε έναν από εμάς», τόνισε ο Τζόνσον. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί, να βάλει το χέρι στο πορτοφόλι για να διασφαλίσει ότι θα χρηματοδοτήσουμε το κρίσιμης σημασίας έργο τους ώστε να δώσουμε σε κάθε παιδί την ευκαιρία για μάθηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κένυας, χώρας που συνεργάζεται με την GPE από το 2005, εξήγησε ότι πρόκειται «για μια συνεργασία κλειδί» προκειμένου η χώρα να επενδύσει στην εκπαίδευση των παιδιών, κυρίως των κοριτσιών. Ο Κενυάτα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει φιλόδοξες δεσμεύσεις και να επενδύσει σε μια εκπαίδευση ποιότητας προκειμένου τα παιδιά μας και οι νέοι μας να έχουν τις ικανότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να αδράξουν τις ευκαιρίες του 21ου αιώνα».

Από τη δημιουργία της το 2002 η GPE έχει συμβάλει στην εκπαίδευση 160 εκατομμυρίων παιδιών και στον διπλασιασμό του αριθμού των κοριτσιών που πηγαίνουν σχολείο στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.