- ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νίκος Μπόλκας

nikosmpolkas

O Νίκος Μπόλκας είναι πρώην επαγγελματίας φωτογράφος και φωτορεπόρτερ  μεγάλων αθηναικών συγκροτημάτων, που συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς παραδίδοντας μαθήματα μέσω του Συλλόγου σε όσους θέλουν να εξελίξουν το χόμπυ τους. Το συναντήσαμε στη Κρύα κατά τη διάρκεια της ετήσιας έκθεσης όσων παρακολούθησαν τα μαθήματα της φετινής χρονιάς και είχαμε μια πιστεύουμε ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.

Πως βρέθηκες από την Αθήνα, στη Λιβαδειά και στη Φωτογραφική Λέσχη;
Εδώ και πολλά χρόνια μέσω των ΝΕΛΕ παρέδιδα μαθήματα φωτογραφίας σε όλη την Ελλάδα. Πριν μερικά χρόνια γνώρισα κάποια παιδιά από τη Λιβαδειά, τότε δεν υπήρχε η Λέσχη αλλά το τμήμα φωτογραφίας κι έτσι από τότε συνεργάζομαι μαζί τους στα μαθήματα φωτογραφίας που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος.

Υπάρχει ενδιαφέρον για τα μαθήματα φωτογραφίας;
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, κάθε χρόνο δημιουργείται τμήμα με πάνω από 20 άτομα τα οποία βέβαια κυρίως από έλλειψη χρόνου δεν καταφέρνουν τα τελειώσουν όλα, αλλά  είμαστε ευχαριστημένοι γιατί πάνω από τους μισούς ολοκληρώνουν τα μαθήματα.

Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα φωτογραφίας;
Περιλαμβάνουν ιστορία της φωτογραφίας, ένα τμήμα είναι το τεχνικό κομμάτι, ανεξάρτητα αν σήμερα οι μηχανές είναι πλήρως αυτοματοποιημένες είναι καλό να ξέρει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει όταν πατά το κουμπί της μηχανής για να μπορεί να βγάζει καλύτερες φωτογραφίες. Αλλο μεγάλο κομμάτι των μαθημάτων είναι η αισθητική  της φωτογραφίας, αυτά που πρέπει να έχει στο μυαλό του ο φωτογράφος, το στήσιμο του καρέ, τι θα προσθέσουμε και τι θα αφαιρέσουμε σε μια φωτογραφία.

Η εικόνα που βλέπουμε στο τέλος είναι η άποψη του φωτογράφου, η επιλεκτική του άποψη .

Πρέπει να έχει κάποιος ακριβή μηχανή για να έχει σαν χόμπυ τη φωτογραφία;
Οχι απαραίτητα, τον καλό φωτογράφο δεν τον κάνει η καλή και ακριβή μηχανή. Πρέπει να καταλάβει πως λειτουργεί και να ξέρει τι ακριβώς θέλει, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να βγάλεις μια καλή φωτογραφία, που μπορεί να είναι και με μια απλή κόμπακτ μηχανή που σε περιορίζει και δεν σου δίνει τη δυνατότητα χειρισμών. Πολλές από τις φωτογραφίες που προβάλλουμε στην έκθεση είναι από τέτοιες απλές μηχανές.

Η φωτογραφία είναι αποτύπωση της στιγμής. Τι έχει στο μυαλό του εκείνη την ώρα ο κάθε φωτογράφος;
Ο κάθε φωτογράφος έχει μπροστά του ένα μεγάλο κάδρο και επιλέγει μόνος του το τμήμα που θα αποτυπώσει στη μηχανή του. Το τι θα φωτογραφίσει εξαρτάται από το τι έχει εκείνη την ώρα στο πίσω μέρος του μυαλού του, την παιδεία του, την κουλτούρα του. Υπάρχουν βέβαια και κάποιο οι οποίοι είναι χαρισματικοί, πιάνουν τη μηχανή και βγάζουν καταππληκτικά αποτελέσματα.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ήθελε να εξελίξει το χόμπυ του αλλά δεν έχει πρόσβαση σε οργανωμένες προσπάθειες φωτογραφικών συλλόγων, όπως της Φωτολέσχης Λιβαδειάς ή και την νέας προσπάθειας που ξεκινάει στη Θήβα με τον Ελείτροχο;

Πρέπει να διαβάσει, να δει πάρα πολλές φωτογραφίες, να τις μελετήσει προσεκτικά, να δει κινηματογράφο γιατί το σινεμά είναι κατεξοχήν εικόνα.  Το τεχνικό κομμάτι της μηχανής το κατακτάς πολύ έυκολα όσο φωτογραφίζεις. Το αισθητικό κομμάτι είναι το πιο δύσκολο γιατί είναι και θεωρητικό και θέλει να αφιερώσεις χρόνο. Οταν λοιπόν δεν έχεις βοήθεια εξασφαλίζεις τα παραπάνω και φωτογραφίζεις τα πάντα. Οτιδήποτε βλέπουμε είναι φωτογραφίσημο και ταυτόχρονα μη φωτογραφίσημο. Είναι πολύ ευχάριστη η είδηση της δημιουργίας συλλόγου φωτογραφίας και στη Θήβα και είμαι σίγουρος πως θα πάνε πολύ καλά γιατί υπάρχει ενδιαφέρον αρκετού κόσμου για το χόμπυ αυτό.

Είσαι υπερ της χρήσης της νέας τεχνολογίας, του ιντερνετ και του photoshop στη φωτογραφία και πόσο “πειραγμένες” μπορεί να είναι οι φωτογραφίες σήμερα ;

Το ίντερνετ είναι σήμερα ενα πρόσθετο εργαλείο, η Φωτολέσχη έχει και το επίσημο site και blog με πολύ καλή επισκεψιμότητα και κολακευτικά σχόλια. Μας βοηθά επίσης στη μελέτη φωτογραφιών και στην επικοινωνία με άλλους συλλόγους της Ελλάδας με τους οποίους δεν θα είχαμε αλλιώς επαφή και προβάλλουμε μεσα από τη σελίδα και τις φωτογραφίες των μελών μας. Το χειμώνα ειδικά κάθε εβδομάδα δημοσιεύονται φωτογραφίες των μελών μας.

Τώρα επειδή έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά για το photoshop, αυτό το πρόγραμμα επεξεργασίας της ψηφιακής εικόνας, η γραμμή της Λέσχης είναι ότι δεν πειράζουμε γενικά τη φωτογραφία. Τη βοηθάμε λίγο στη βελτίωση της απόχρωσης, να φωτίσει λίγο ή να σκουρίνει αλλά μέχρι εκεί. Αυτό δεν θεωρείται “πείραγμα” και το κάναμε πάντα από τη εποχή του ασπρόμαυρου φιλμ, δεν έχει προσθαφαιρεθεί κάτι.

Πάντως παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε, είμαστε ανοικτοί σε νέες θέσεις, υπάρχουν πολλά παιδιά που πειραματίζονται πάνω σε αυτά κι αυτή είναι η παγκόσμια τάση και βγαίνουμε προς τα έξω με τις εκδηλώσεις και την παρουσίαση των φωτογραφιών των μελών μας.

Σε ευχαριστούμε πολύ, έχεις κάποιο μήνυμα για τους αναγνώστες μας;
Η φωτογραφία είναι ένα χόμπυ που δεν έχει ηλικία και περιορισμούς, βγες έξω, περπάτησε και φωτογράφισε…

Αφήστε μια απάντηση