- ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι αδελφές Σπανομάρκου λένε τα Κάλαντα..αλλιώς

Οι εκ Λεβαδείας Βοιωτίας, οι μουσικοσυνθέτριες και στιχουργοί Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου έφτιαξαν και Κάλαντα για φέτος που περιλαμβάνονται σε δίσκο που κυκλοφορεί από την FM Records !


Διατηρώντας ουσιαστικά το ύφος που προκύπτει από την παράδοση, οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες και στιχουργοί αδελφές Σπανομάρκου, συνέθεσαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα με όργανα συμφωνικής ορχήστρας.

Τα Κάλαντα  είναι τραγούδια ευχών, είναι ένα έθιμο που τηρείται ευλαβικά κάθε χρόνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,  την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανείων, ακόμη και των Βαΐων (ή του Λαζάρου).

Τα ευχητικά τραγούδια στον Ελλαδικό χώρο, υπήρχαν από την αρχαιότητα, ενώ  στην πορεία εξελίχθηκαν στα σημερινά κάλαντα και ενσωματώθηκαν σε μια πλειάδα Χριστιανικών εθίμων, με θέμα την νύχτα της γέννησης του Χριστού, με πολλές παραλλαγές, ανάλογα με την παράδοση και τα τοπικά έθιμα της κάθε περιοχής.   Κάθε νησί, κάθε περιφέρεια, κάθε χωριό έχει διαφορετικά κάλαντα με τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα, τα οποία άλλες φορές τραγουδιόνταν απλά, ενώ άλλες φορές ενορχηστρωνόταν με παραδοσιακά όργανα, θυμίζοντας δημοτικά τραγούδια.  Η μελέτη τους, έχει γλωσσολογικές αλλά και μουσικές προεκτάσεις, στήνοντας το γενεαλογικό δέντρο της εξέλιξης  της Ελληνικής μουσικής, με τις επιρροές της στα εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα.

Για παράδειγμα, ενσωματώθηκαν όργανα κλασσικής ορχήστρας, όπως το κλαρινέτο στην Ήπειρο και το βιολί στα νησιά και στην Μ. Ασία, η κιθάρα στα Επτάνησα, ενώ πολλές περιοχές διατήρησαν την τσαμπούνα, την Ποντιακή Λύρα, το σαντούρι, την γκάιντα, το νταούλι. Πάντοτε όμως ενημερώνονταν με το πέρασμα το χρόνου, και με την προσθήκη νέων καλάντων, από τις παραδοσιακές χορωδίες και βεβαία με μεταφράσεις ξένων αντίστοιχων καλάντων. Αυτή τη στιγμή, τα Πανελλαδικά κάλαντα «καλήν εσπέραν άρχοντες» είναι τα περισσότερο διαδεδομένα, όμως κατά καιρούς, το.. ρεπερτόριο ανανεώνεται είτε με νέα κάλαντα, είτε με επαναφορά και διασκευή παλιότερων τοπικών καλάντων, δίνοντας μια όμορφη πολυποικιλότητα.

Έτσι λοιπόν, όπως ο λαϊκός ποιητής ενημέρωνε από πόρτα σε πόρτα για την έλευση των Χριστουγέννων μέσα στα χειμωνιάτικα κρύα, και  προέτρεπε τον κόσμο να γιορτάσει με τον γνωστό τρόπο, δηλαδή το οικογενειακό τραπέζι με τις παραδοσιακές λιχουδιές, αλλά και τις γιορτές της κοινότητας,  έτσι και οι αδελφές Σπανομάρκου, δίνουν μια συνέχεια σε αυτό το έθιμο δημιουργώντας νέα κάλαντα, που βρίσκονται στα χείλη πολλών παιδιών.


Πρόκειται για «ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» που δημιουργήθηκαν για την θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς.
Το συγκεκριμένο άκουσμα περιλαμβάνεται στον δίσκο των αδελφών Σπανομάρκου με τίτλο “A CHRISTMAS CAROL/ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ” και κυκλοφορεί, όπως αναφέραμε, από την FM Records. Είναι διαθέσιμο στο Amazon, iTunes, Spotify, Deezer και όλες τις μουσικές πλατφόρμες.


ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:
Σαν ήλιος φάνηκε, σαν φεγγάρι
Θείο βρέφος πάνω στη γη
Δοξάστε της Παρθένου τη χάρη
Κι αισθανθείτε τη γλυκιά στοργή
Τον Σωτήρα όλοι καρτερούν
Κι οι καρδιές πιο δυνατά χτυπούν!
Με λίβανον, με σμύρνα και μύρο
Προσκυνήστε τον βασιλιά
Το μήνυμα διαδώστε τριγύρω
Με χαρά, πετάξτε σαν πουλιά!
Άγγελοι την έλευση ανυμνούν
Τα Χριστούγεννα δοξολογούν
Αγαλλίαση και προσευχή
Στου Χριστού τη θεία γέννηση!

Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Φωνητικά: Άννα Μάγκου, Κωνσταντίνος Μπάζας
Ηχοληψία/Programming/Μίξη: Τάσος Ρούσσης
Mastering Engineer: Αντώνης Τζώρτζης
Επιμέλεια εξωφύλλου: Χάρης Τηλαβερίδης

Καλά Χριστούγεννα, με νέους ήχους, μα το μήνυμα των Χριστουγέννων πιο δυνατό από ποτέ!