- ΘΗΒΑ

Οι θέσεις του Δήμου Θηβαίων για τη διαχείριση απορριμμάτων

Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

thivadimarxeio

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων αντιμετωπίζει το ζήτημα της διάθεσης των απορριμμάτων με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που αφορά το παρόν και το μέλλον της πόλης, των δημοτών και του περιβάλλοντος.

Με δεδομένο ότι η ταφή των απορριμμάτων ακόμα και στους πλέον σύγχρονους ΧΥΤΑ, δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το μεταθέτει στο μέλλον, επιβαρύνοντας το περιβάλλον για δεκάδες χρόνια, έχουμε την άποψη ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή τους, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Ολοκληρωμένη διαχείριση σημαίνει ανακύκλωση των απορριμμάτων που μπορούν να ανακυκλωθούν, κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, και διάθεση των υπόλοιπων απορριμμάτων με προβλεπόμενες δράσεις από τη νομοθεσία και εγκεκριμένες από τον ΠΕΣΔΑ.

Αυτή η διάθεση μπορεί να γίνει μέσω της θερμικής επεξεργασίας των υπολοίπων.

Η θέση αυτή κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήδη λειτουργούν περισσότερες από 400 τέτοιες μονάδες.

Η δυνατότητα αυτή είναι απόλυτα συμβατή με το υφιστάμενο σήμερα νομικό πλαίσιο της χώρας μας, αποτελεί την κατεύθυνση την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των αρμοδίων επιστημόνων, αναφέρεται αναλυτικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την “Πράσινη Ανάπτυξη”, γίνεται αποδεκτή ως προς τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σε σχετικές επανειλημμένες δηλώσεις του και εκφράζει απόλυτα τη δημοτική αρχή του Δήμου Θηβαίων.

Με αφορμή τη συζήτηση περί λειτουργίας μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Θήβα, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, για την με οποιοδήποτε τρόπο διάθεση και διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας, αποκλειστικά αρμόδιος είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της περιοχής μας, δηλαδή η ΔΕΠΟΔΑΘ, η οποία έχει σαφέστατα και κατ΄ επανάληψη εκφράσει την άποψή της.

Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή φορέας επιθυμεί να έχει άποψη επί του θέματος καλό θα ήταν να απευθυνθεί στη ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε., ώστε να έχει έγκυρη ενημέρωση τόσο για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όσο και για τις σύγχρονες τάσεις στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και για τις θέσεις και τις δράσεις της ΔΕΠΟΔΑΘ.

Αυτό θα ήταν χρήσιμο, προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, παραπληροφορήσεις και λανθασμένες εκτιμήσεις των πραγματικών δεδομένων.

Θήβα, 13-7-09

Ο Δήμαρχος

Νίκος Σβίγγος

Αφήστε μια απάντηση