- ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό – Τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει»

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού που έχουν «κλειδώσει»

Ολοκληρώθηκε αργά το πρωί της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη λήψη έκτακτων μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την Αττική στο επίκεντρο, καθώς ο νομός αυτό σημειώνει καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων ενώ, όπως δήλωσε νωρίτερα ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας, έχει ήδη καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο. 

Τα μέτρα που εισηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η επιτροπή: 

 • μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους
 • μάσκα σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους εστίασης
 • μάσκα όπου καταγράφεται συνωστισμός

Τα μέτρα που «κλείδωσαν»

 • Διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων
 • Περαιτέρω μείωση των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κλπ.), από 50 που ήταν έως τώρα σε 20 – 25 άτομα
 • Παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, παραστάσεις)
 • Κλείνουν οι «κλειστοί» κινηματογράφοι
 • Παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές
 • Μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς και ίσως μείωση του επιβατικού κοινού
 • Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και σε κλειστούς χώρους που μέχρι τώρα δεν είχε επιβληθεί το μέτρο
 • Τα άτομα στην εστίαση θα γίνουν – ξανά – 4 ανά τραπέζι
 • Σταδιακή επιστροφή εργαζομένων στις υπηρεσίες

Εντονη ανησυχία για τις εικόνες συγχρωτισμού στα ΜΜΜ

«Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις» είπε η κυρία Λινού μιλώντας στο Open Tv και στη συνέχεια απαρίθμησε όσα πρέπει να γίνουν: «Πρώτα πρέπει να φοράμε μάσκα σε όλους τους χώρους, δεύτερον είναι πολύ σημαντικό να οργανώσουμε εναλλασσόμενο ωράριο και στους χώρους εργασίας και στη μεταφορά».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς παρατηρούνται έντονα φαινόμενα συνωστισμού. «Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση στα ΜΜΕ και στον συνοστισμό, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν μπορεί επισήμως η Πολιτεία, τουλάχστον οι Δήμοι να νοικιάσουν κάποια Μέσα. Πάνε οι άνθρωποι στις δουλειές και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: Χρειάζεται καλός σχεδιασμός και αριθμητική μελέτη. Επίσης πρέπει να λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εργασία και να βρεθούν κίνητρα για να χρησιμοποιηθούν πιο πολύ τα ατομικά μέσα μεταφοράς»

Σύψας: Έχει καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ στην Αττική

Οριζόντια, σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού που θα ανακοινωθούν σήμερα, όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, κι αυτό γιατί έχει καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ, όπως τόνισε. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.Όπως είπε ο κ. Σύψας, προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Δεν αφορούν πλέον τα 20 – 30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο ίδιος