- ΒΟΙΩΤΙΑ, ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο διπλά “παγκόσμιος” αθλητής Κώστας Στόγιος μιλά στο exeisminima

 

Είναι μόλις 28 χρονών και “κουβαλά” στις πλάτες του μία διπλή επιτυχία στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Αυτοάμυνας και Πολεμικών τεχνών της ΙSDO με  2 χρυσά  μετάλλια να κοσμούν την αρχειοθήκη του. Επόμενος στόχος το International Extreme Games, το Μάιο,στη Ρόδο.

 

Ο Κώστας Στόγιος κατάγεται από τις Πλαταιές Βοιωτίας.  Στο χωριό έζησε μέχρι την ηλικία των 18 ετών απ όπου και έφυγε να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Αποφοιτά από το Χημικό Αριστοτελείο Πανεπιστημίο και συνεχίζει κάνοντας μεταπτυχιακό στον κλάδο της Οινολογίας. Εκεί γνωρίζει τον ιδρυτή της μεθόδου “Φυλλάτω” Δ. Γραμματικόπουλο  και ξεκινά η ενασχόλησή του με τις Πολεμικές Τέχνες.

Εχει λάβει  μέρος σε πολλά Πανελλήνια και Διασυλλογικά Πρωταθλήματα, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αυτοάμυνας (Ε.Ο.Α.). Σημαντικότερες στιγμές στην πορεία του το 2014 (6-11 Μαΐου, Σαντορίνη/Ελλάδα), στην κατηγορία “Classic Self Defence”, η κατάκτηση του χρυσού.Το 2017 (1-3 Δεκεμβρίου, Μίνσκ/Λευκορωσία), στην κατηγορία “Classic Self Defence” κατακτά  και πάλι το χρυσό και ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου αφήνωντας πίσω του σημαντικούς αθλητές.

“Σαφέστατα και δεν άλλαξε ο χαρακτήρας μου, ούτε και η συμπεριφορά μου! Αλλά μετά από αυτές τις επιτυχίες και τις ανεπανάληπτες στιγμές που ζήσαμε, νιώθω κερδισμένος σε εμπειρίες και συναισθήματα. Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων για τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε με τον προπονητή και τους συναθλητές μου”

 

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες μετά την επιτυχία στη Ρωσία;

Απάντηση: Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των αγώνων και μάθαμε για τις νίκες μας, μαζί με τους συναθλητές μου, πήραμε τις Σημαίες μας και πανηγυρίσαμε στο κέντρο του σταδίου! Και μόλις γυρίσαμε στο ξενοδοχείο ενημερώσαμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα στην Ελλάδα και την Κύπρο!

Επόμενα σχέδια. Η Ελλάδα μπορεί να κρατήσει έναν αθλητή τέτοιου μεγέθους;

Επόμενος μεγάλος στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοάμυνας ISDO 2018, που θα γίνει στα πλαίσια της σπουδαίας διοργάνωσης International Extreme Games, και την οποία έχουμε σαν χώρα τη μεγάλη τιμή να την φιλοξενήσουμε στη Ρόδο, το Μάιο του 2018. Επιπλέον, στόχος μου είναι μέσα από σκληρή και συστηματική δουλειά, να βελτιώνομαι διαρκώς. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια σοβαρή στήριξη από το κράτος. Όλα γίνονται με προσωπικά έξοδα και προσωπική προσπάθεια, καθώς και κάποια στήριξη που υπάρχει από κάποιους χορηγούς μας. Παρόλα αυτά, εγώ, ο προπονητής μου και οι συναθλητές μου, έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε με τον ίδιο ζήλο για να φέρουμε και άλλες επιτυχίες στην Ελλάδα & την Κύπρο και να σηκώνουμε πάντα ψηλά τις σημαίες μας.

Που αφιερώνεις το μετάλλιο;

Απάντηση: Αυτή την επιτυχία την αφιερώνω στον δάσκαλο, προπονητή & φίλο, τον  Δημήτρη Γραμματικόπουλο, ο οποίος μου έχει διδάξει πολλά, πιστεύει σε μένα και με στηρίζει σε κάθε προσπάθειά μου! Ακόμα στους αγαπημένους φίλους & συναθλητές, Νεκτάριο Πελεκάνο & Σπύρο Χουρζαμάνογλου, με τους οποίους έχουμε μοχθήσει πολύ και έχουμε δουλέψει ατέλειωτες ώρες και πολλά χρόνια μαζί για να φτάσουμε σε αυτό το σπουδαίο για τις χώρες μας (Ελλάδα & Κύπρο) αποτέλεσμα, καθώς και σε όλους τους συναθλητές μου στη Θεσσαλονίκη που προπονούμαστε μαζί όλα αυτά τα χρόνια, διότι και η προσωπική βελτίωση διέρχεται μέσα από την ομαδική δουλειά. Επίσης, δε μπορώ να παραλείψω την οικογένειά μου, γιατί με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε μου προσπάθεια, με κάθε τρόπο. Τέλος, το αφιερώνω με πολλή αγάπη στην Ελλάδα και τους απανταχού της γης Έλληνες και τους δηλώνω ότι με πίστη στο Θεό, αισιοδοξία και συλλογική δουλειά, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και πάλι σαν λαός.


Λίγα λόγια για τη μέθοδο Phyllato

Η Μέθοδος Φυλάττω (Phylatto Method), είναι μία ελληνική μέθοδος αυτοάμυνας & μάχης επαφής (δηλαδή σύγχρονη αυτοάμυνα), η οποία συνδυάζει όλο το φάσμα των τεχνικών σύγχρονης μάχης (χτυπήματα, λακτίσματα, ρίψεις, κλειδώματα, πάλη, τεχνικές εδάφους, σημεία πιέσεως, αφοπλισμούς, χρήση όπλων, ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλαπλών αντιπάλων). Δημιουργός της είναι ο Δημήτρης Γραμματικόπουλος από το Κιλκίς, ο οποίος έζησε χρόνια στην Αυστραλία και εκπαιδεύτηκε εκεί σε διάφορες πολεμικές τέχνες και συστήματα αυτοάμυνας, από αναγνωρισμένους δασκάλους. Χρησιμοποιώντας το απόσταγμα όλης αυτής της γνώσης του (ότι θεώρησε χρήσιμο για τη σύγχρονη εποχή), συνέθεσε την Ελληνική Μέθοδο “ΦΥΛΑΤΤΩ – PHYLATTO”.

Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη “Φυλάττω”, που σημαίνει “Φυλάσσω, Προστατεύω, Υπερασπίζομαι”. Σε τεχνικές της Μεθόδου Φυλάττω στηρίζεται η εκπαίδευση Ακαδημιών Σωματοφυλάκων, Εταιρειών Security και σχολών Sky Air Marshals (Ειδικά Σώματα Ασφαλείας Εντός Αεροπλάνων). Σπουδαία αναγνώριση για τη Μέθοδο Φυλάττω αποτέλεσε το γεγονός ότι στις τεχνικές της βασίστηκε το πρώτο επίσημο εγχειρίδιο αυτοάμυνας του Ελληνικού Στρατού, το “ΕΕ 81-2”.

Παναγιώτα Βυλλιώτη

Δημοσιογράφος
Ολα τα άρθρα από Παναγιώτα Βυλλιώτη

Αφήστε μια απάντηση