- ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Λ.Παπαδόπουλος, o «Μένγκελε» και το «Υπόγειο του Πρώτου»

16472955_1824064627852279_3983292334365597491_n

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΗΠΕΘΕ, μιλάει στο exeisminima και τη Γιώτα Βυλλιώτη, για το πως κατάφερε να μετατρέψει μαζί με την ομάδα του ,το ά-χρηστο υπόγειο του 1ου Λύκειου Θήβας,σε θέατρο. Το «Yπόγειο του Πρώτου» λοιπόν, όπως αποκαλείται πια, είναι έτοιμο να εγκαινιαστεί 13 Μαρτίου με τη παράσταση «Μένγκελε»,του Θανάση Τριαρίδη.

Όταν διάβασε το έργο την πρώτη φορά, είπε «δεν μπορεί, είναι αδύνατον να παρασταθούν αυτές οι λέξεις». Όταν το ξαναδιάβασε, μαγεύτηκε και είπε «πρέπει να το κάνουμε».Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά αλλά κατάγεται απ’ την Καππαδοκία. Όλοι οι πρόγονοί του κατάγονται απ’ την περιοχή αυτή. Μεγάλωσε όμως σε διάφορες περιοχές. Έχει βιώματα από πολλούς τόπους.

 

-Γιατί φεύγατε;

Αγάπησα φαίνεται το φευγαλέο. Κι ό,τι αγαπάμε μας έλκει. Νιώθω πολύ συγγενής με αυτό.

-Κουβαλάτε μνήμες;

Αρώματα απ’ το χωριό μου, πολλούς μύθους, άδεια τσουβάλια και περίεργα σύμβολα που ακόμη ψάχνω τη σημασία τους: ένα μήλο ας πούμε, ξηρούς καρπούς απ’ τα χρόνια τα παλιά.

-Ποιος είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος που συναντήσατε στη ζωή σας;

Η Μαρία Δημητριάδη.

-Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή για σας;

Όταν κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι ούτε στην αλήθεια, ούτε στη γνώση, ούτε στην αισθητική.

-Και πώς όμως πλησιάζουμε την αλήθεια;

Α, βρήκα τελευταία ένα κόλπο… Να αφήνεις ίχνη, σημάδια στον προηγούμενο δρόμο που έκανες εσύ ή κάποιος άλλος. Και να ακολουθείς τα μονοπάτια.

-Δηλαδή;

Ας πούμε ότι διαβάζεις ένα κείμενο. Την ώρα που το διαβάζεις αν σου λέει κάτι, σηκώνεται ξαφνικά ένας πίνακας, ένα κάδρο και πάνω σ’ αυτό καρφώνονται οι λέξεις που κάνουν εικόνες. Αυτό το βλέπεις εσύ! Για να το δουν κι άλλοι, ανατρέχεις σε μονοπάτια απ’ το παρελθόν το απώτερο ή το πρόσφατο, το δικό σου ή των άλλων που έκαναν παρόμοιους πίνακες. Και παίρνεις το μονοπάτι που θα σε βγάλει στη δική σου αλήθεια, στη δική σου γνώση.

-Είστε ένας ιχνηλάτης;

Δε με ενδιαφέρει τόσο ο ιχνηλάτης, όσο η ιχνηλασία. Τα χνάρια που αφήνουν οι άνθρωποι. Αυτός όμως πιστεύω ότι είναι ο σκοπός του ανθρώπου.

-Μια που λέμε για τα ίχνη και την αποκάλυψη του νέου, πως δημιουργήσατε αυτόν τον χώρο που τον λέτε το «Υπόγειο του Πρώτου»;

Και η λέξη «Υπόγειο» και η λέξη «Πρώτο» είναι κυριολεξία πρέπει να σας πω. Το «Πρώτο» είναι το λύκειο όπου υπηρετώ. Υπάρχει λοιπόν ένα υπόγειο που έμενε σκοτεινό και ά-χρηστο. Πριν από δυο χρόνια έκανα εκεί κάποιες εκδηλώσεις για το σχολείο και σιγά σιγά άρχισε να γεννιέται η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα μικρό θέατρο, με όσα μέσα είχαμε, με σχέδιο, λειτουργικό για να έχει πια το λύκειό μας θέατρο. Εννοείται ότι ο Τσιάμαλος ο Βασίλης, ο διευθυντής του πρώτου ήταν συνοδοιπόρος σε όλο αυτό το όραμα κι όχι μόνο αυτός αλλά κι ένας φυσικός που ήρθε φέτος στο σχολείο μας, ο Νέρης ο Τάσος. Οφείλω να αναφέρω τα ονόματά τους γιατί χωρίς αυτούς δε θα γινόταν τίποτε. Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι τα μανίκια τα σήκωσαν τα μέλη του ΘΗ.ΠΕ.ΘΕ. και κάναν πραγματικότητα το θεατράκι. Το βάψαμε, το φροντίσαμε και σας το παρουσιάζουμε περήφανα. Το υπόγειο του πρώτου λοιπόν. Το απόκτημα του πρώτου λυκείου Θήβας. Και είπαμε να το εγκαινιάσουμε με την παράσταση μας, τον «Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη.

16865095_1834000636858678_4488282743172911836_n

«Μένγκελε» λοιπόν. Ένα σκοτεινό έργο. Μιλήστε μας γι αυτό…

Ο Θανάσης Τριαρίδης, ο συγγραφέας του έργου, όχι μόνο μου έδωσε την άδεια, αλλά με εμψύχωνε με λόγια που μόνο ένας μεγάλος δημιουργός μπορεί να λέει, με λέξεις πολύ γενναιόδωρες. Κι έτσι ξεκινήσαμε το σκοτεινό μας ταξίδι που διαρκώς εναλλασσόταν με φως. Μια απλή ιστορία δυο ταξιδιωτών μέσα σε ένα τρένο κι ένα παιχνίδι ρόλων που ξεκινούν, μας βάζουν μπροστά στο θεμελιώδες ερώτημα της ιστορίας, τη μνήμη. Το θέατρο μέσα στο θέατρο που επινοεί ο Τριαρίδης είναι η απαρχή της αυτοσυνείδησης του καθένα. Βάζει τον θεατή μπροστά στις ευθύνες του.

-Πώς συντηρείστε ως ΘΗ.ΠΕ.ΘΕ;

Εμείς είμαστε μια κολεκτίβα. Δουλεύουμε όλοι από κοινού για ένα όραμα χωρίς αλαζονεία. Όλοι συνεισφέρουμε για το αποτέλεσμα. Και γίνεται και με άγχος και με χαρά και με πάθος. Πάντα κάτι γίνεται στο τέλος και τα καταφέρνουμε μια χαρά. Και πάντα υπάρχουν κάποιοι κάθε φορά που πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουμε και είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Έχουμε μια αίθουσα που μας παραχώρησε ο Δήμος στο 1ο ΓΕΛ Θήβας την οποία τη χτίσαμε με έξοδα της Γιάννας Φροσυνού (είναι αυτό που σας είπα ότι όταν ζητάμε πάντα βοηθούν οι άνθρωποι) και γίνονται εκεί οι πρόβες μας.

-Πότε και πού θα δοθούν οι παραστάσεις του «Μένγκελε»; Ποιοι είναι οι συντελεστές;

Η πρεμιέρα είναι τη Δευτέρα 13 του Μάρτη. Στη συνέχεια 17, 18, 25 και 26 Μαρτίου στο «Υπόγειο του Πρώτου». Στη συνέχεια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όπου αλλού μπορέσουμε. Παίζουν ο Αντώνης Φωτιάδης και η Νίνα Μάρα. Τα κοστούμια έκανε η Έμη Μπαρώνα, τη μουσική επιμέλεια έκανε ο Greg Pap και ο G. Dop. Και τις κούκλες ο Θοδωρής Κορόζης.

-Μακάρι να πάνε όλα όπως θέλετε.

Ευχαριστώ πολύ.

Παναγιώτα Βυλλιώτη

Δημοσιογράφος
Ολα τα άρθρα από Παναγιώτα Βυλλιώτη

Αφήστε μια απάντηση