- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πριν 45 χρόνια στο παλιό νοσοκομείο της Θήβας (Πολυγιατρείο)

Πριν 45 χρόνια στο παλιό νοσοκομείο της Θήβας- Πολυγιατρείο, όπως το λέγαμε- υπηρετούσε ως παιδίατρος ο Μιχάλης Δελησάββας. Ξεχωριστή προσωπικότητα, μικρασιατικής καταγωγής, με εξαιρετική πένα.

Πρόπερσι στο 1ο αντάμωμα των Μακρολιβισιανών-,εν τη ρύμη του λόγου- διαπιστώθηκε η θητεία του στο νοσοκομείο μας καθώς και η συγγραφή του βιβλίου του: « Τρεις Νουβέλες-Μια μέρα στο Νοσοκομείο της Θήβας».
Μέσα στις σελίδες του κάνουν παρέλαση πρόσωπα και γεγονότα της δεκαετίας του ’70. Η Σαπφώ η μαμή, ο Χρηστάκης ο αρχινοσοκόμος του χειρουργείου με το γυαλισμένο μούτρο, ξυρισμένο, ροδοκόκιννο σαν μήλο, η Φαλιά η νοσοκόμα, η μαγείρισσα η κυρα-Κατίνα, ο κυρ Γιώργης ο Πασβάντης ο θυρωρός, η κυρά Σοφία η καθαρίστρια με τις μαύρες γαλότσες, ο Ανάργυρος ο διευθυντής του χειρουργείου. Με μαεστρία μπλέκονται πραγματικά γεγονότα, ζωντανεύουν οι θάλαμοι και οι διάδρομοι του νοσοκομείου, τα μαγειρεία, το πολύ χιόνι στην αυλή ….


Δεν υπάρχουν πολλά βιβλία που να αναφέρονται στη σύγχρονη Θήβα. Είναι μια ευκαιρία να ταξιδέψουμε λίγα χρόνια πίσω και να σχηματίσουμε εικόνες της Θήβας μέσα από τα μάτια ενός επιστήμονα που πέρασε κάποια χρόνια της ζωής του στην πόλη μας.
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας, στις 11 το πρωί οι «Φίλοι του βιβλίου» , η Εταρεία Ιστορικών Ερευνών «Λυκία» και οι Μακρολιβισιανοί Νέας Μάκρης και Πλατανακίου μας καλούν να δώσουμε το παρόν μας στη σχετική εκδήλωση που οργανώνουν.
Θα πάμε και θα πούμε κι ένα τραγούδι, μικρασιάτικο βεβαίως-βεβαίως!
* Φωτογραφία από το fotothiva.com , καρτ ποστάλ ΦΑΡΜΑΚΑ, 195

Αφήστε μια απάντηση