- ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρά και από ΚΙΝΑΛ κατά Αυγενάκη

Μετά τον Ελληνική Λύση, και τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε πυρά κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη για την τροπολογία περί ηλεκτρονικών εκλογών στις Ομοσπονδίες.

Το πρωί της Τετάρτης 17/2, το ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωση του, εξαπέλυσε επίθεση κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για την τροπολογία περί ηλεκτρονικών εκλογών στις Ομοσπονδίες τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο επικίνδυνος Αυγενάκης ευτελίζει ξανά τις δημοκρατικές διαδικασίες στις Αθλητικές Ομοσπονδίες».

Στη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή, λίγες ώρες αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχαήλ Κατρίνης, δεν άλλαξε γραμμή και κατηγόρησε τον Λευτέρη Αυγενάκη υποστηρίζοντας ότι «φοβάμαι ότι όλες αυτές οι «πρωτοβουλίες» του κυρίου Αυγενάκη δείχνουν μια αγωνία για τα αποτελέσματα των εκλογών των ομοσπονδιών, ίσως μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε να έχει ένας υπουργός που κατέχει το αξίωμα αυτό».

Ο Μιχαήλ Κατρίνης είπε, μεταξύ άλλων… «Ο κύριος Αυγενάκης καταργεί τις εφορευτικές επιτροπές που ο ίδιος έχει θεσπίσει με δικό του νομοσχέδιο.

Καταργεί τα καταστατικά των Ομοσπονδιών, θέτει μια ασφυκτική προθεσμία ανατρέποντας εκλογικές διαδικασίες τουλάχιστον 10 Ομοσπονδιών που έχουν ήδη προκηρυχθεί και δρομολογηθεί, σε μία χρονιά που ακόμα και αν οι συνέπειες της επιδημίας το ανατρέψουν, είναι χρονιά ολυμπιακής προετοιμασίας άρα ανατρέπεται ένας συνολικός σχεδιασμός.

Κάποιες Ομοσπονδίες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της ΔΟΕ και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Φοβάμαι ότι όλες αυτές οι «πρωτοβουλίες» του κυρίου Αυγενάκη δείχνουν μια αγωνία για τα αποτελέσματα των εκλογών των ομοσπονδιών, ίσως μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε να έχει ένας υπουργός που κατέχει το αξίωμα αυτό.

Κι επειδή ακούγονται πάρα πολλά παράπονα στις Ομοσπονδίες περί άμεσων, έμμεσων, πολιτικών, νομοθετικών, ποικίλων παρεμβάσεων από το υπουργείο Αθλητισμού, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν την ενδιαφέρει να υπάρχει αυτοδιοίκητο στον αθλητισμό και να σέβεται τα καταστατικά των Ομοσπονδιών ή αν όλα θα τα επαγάγει στην αρμοδιότητα του κυρίου Αυγενάκη».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απάντησε στην «επίθεση» που δέχεται για την τροπολογία που έφερε στη Βουλή, για ηλεκτρονικές εκλογές στις Ομοσπονδίες.

Τόσο η Ελληνική Λύση αλλά και το Κίνημα Αλλαγής εξαπέλυσαν «επίθεση» στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη Βουλή, την Τετάρτη 17/2, στη συζήτηση της τροπολογίας για ηλεκτρονικές εκλογές στις Ομοσπονδίες.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, απαντώντας στα δύο κόμματα, υποστήριξε ότι… «δεν υποχρεώνουμε καμία Ομοσπονδία, εναλλακτική λύση δίνουμε. Θέλουμε να δώσουμε όλες τις εναλλακτικές, να ψηφιοποιήσουμε, να εκσυγχρονίσουμε το υφυπουργείο Αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα. Δημιουργούμε και αυτή την εναλλακτική, δίνουμε το δικαίωμα στις  απερχόμενες διοικήσεις να αποφασίσουν τι εκείνοι κρίνουν ότι τους εξυπηρετεί καλύτερα, η φυσική παρουσία, η ψηφοφορία στις κατά τόπους Ενώσεις εφόσον έχουν ή ηλεκτρονικά μέσα από την κρατική πλατφόρμα η οποία είναι απόλυτα αξιόπιστη και αδιάβλητη. Όλα τα υπόλοιπα, τα σενάρια που ακούγονται, οι ανακοινώσεις των κομμάτων είναι τουλάχιστον τραγικά.

Ας είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και κυρίως πιο προσεκτικοί όταν συζητάμε για θέματα πανδημίας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποτρέψουμε κάποιον να μην κάνει εκλογές αλλά στο τέλος θέλουμε και ως Πολιτεία να δημιουργήσουμε και τις συνθήκες έτσι ώστε αν σε περίπτωση αποφασίσουν να αλλάξουν μέτρο, να χρησιμοποιήσουν μια τεχνολογία που είναι διασφαλισμένη, να μπορούν να το κάνουν με συγκεκριμένους όρους και διαδικασία.

Και μέσα στη διάταξη που προβλέπεται στο δεύτερο μέρος να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο για να μην υπάρξουν προβλήματα αν δεν το προβλέπει το καταστατικό κάποιων ομοσπονδιών. Είμαστε σαφείς, ξεκάθαροι και κυρίως πολύ γρήγοροι, διότι εναρμονιζόμαστε με τις συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία και όχι με κάτι που ήταν το χέρι μας για να το κάνουμε νωρίτερα. Δημιουργούμε και αυτή την εναλλακτική και τους δίνουμε να αποφασίσουν τι τακτική θέλουν. Όλα τα υπόλοιπα σενάρια είναι τουλάχιστον τραγικά».

Το Δελτίο Τύπου της ΓΓΑ αναφέρει τα εξής:

Για τη διάταξη που επιτρέπει στις αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν «χρήση Μέσων Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας για τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και Αρχαιρεσιών» μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η διάταξη συζητείται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και δίνει την εναλλακτική δυνατότητα στην αθλητική οικογένεια να μπορεί να χρησιμοποιεί και ασφαλέστατα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, πέραν των υφιστάμενων επιλογών της φυσικής παρουσίας στη διεξαγωγή ΓΣ και εκλογών.

«Δίνουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται και προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και υπογράμμισε ότι «η τρέχουσα συγκυρία, με τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία δεν επιτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο, μας προσφέρουν την πιο κατάλληλη ευκαιρία, την καλύτερη «πάσα» (για να χρησιμοποιήσω αθλητική ορολογία) να ακολουθήσουμε τα σημεία των καιρών και να θεσπίσουμε τη δυνατότητα εισαγωγής των  νέων τεχνολογιών και στην εσωτερική λειτουργία των αθλητικών φορέων.

Με αυστηρά κριτήρια, ωστόσο. Με διαφανείς διαδικασίες, με τάξη και νοικοκυροσύνη και πρωτίστως με τη διασφάλιση του αδιάβλητου, της μυστικότητας και της ακεραιότητας των ψηφοφοριών που αποτελούν τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας».

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε πως «οι εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών πρέπει να διεξαχθούν ως τις 31 Μαρτίου. Να σημειώσω ότι οι εκλογές δεν επιδέχονται περαιτέρω παράτασης λόγω της ιδιαιτερότητας ότι διανύουμε μήνες Ολυμπιακής προετοιμασίας για τους αγώνες το καλοκαίρι στο Τόκυο, που ευχόμαστε να διεξαχθούν. Θέλω να γίνει σαφές: τέλος Μαρτίου ολοκληρώνονται οι θητείες των διοικήσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση» και ανέλυσε τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των εκλογών με  το σύστημα «ΖΕΥΣ», το οποίο έχει την εγγύηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, διασφαλίζοντας το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.