- ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ στην Αθήνα

Κορυφώνεται ο διπλωματικός “πυρετός” στην Αθήνα, λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Αθήνα από το βράδυ της Πέμπτης, στέλνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα για τον ρόλο της Ελλάδας στη Λιβύη και όχι μόνο.

Η Αθήνα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του Χαφτάρ πριν το Βερολίνο, γεγονός που εκλαμβάνεται ως ένα ισχυρό μήνυμα ότι η όποια λύση περνά μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη. Αυτό, εξάλλου, διαμήνυσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στον Alpha, λέγοντας ότι “η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο”.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα, αιφνιδιαστικά και υπό άκρα μυστικότητα. Η έλευσή του από τη Βεγγάζη στη χώρα μας δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα για λόγους ασφαλείας. Αφού είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, διανυκτέρευσε στην πρωτεύουσα, φρουρούμενος από ΕΚΑΜ, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Τον στρατάρχη συνοδεύει ο αρχηγός του λιβυκού στόλου ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουι, ο οποίος είναι και απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ξεκίνησε η συνάντηση του Χαλίφα Χαφτάρ με τον Πρωθυπουργό. Σημειώνεται πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και στο επίκεντρο βρέθηκαν το ζήτημα της Λιβύης και η Διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιείται την Κυριακή. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποστείλει επιστολή για το θέμα τόσο στη Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και στην Ε.Ε.

Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών. Ο στρατάρχης έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών στις 10:21 το πρωί.

Κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών προσέφερε ένα βιβλίο στον στρατάρχη της Λιβύης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως “ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χαφτάρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη Διάσκεψη του Βερολίνου και να επιδιώξει την ακύρωση των μνημονίων”. Έκανε λόγο για μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ που αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη ημέρα στη Λιβύη και την περιοχή. “Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει στο πλαίσιο των συνθηκών να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. Όπως είπε, ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας. “Είπα επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι ενέργειες αυτές βοηθούν στη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας. Εμείς. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής”, συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι: “Η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου και το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες μέλητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σ’ αυτήν τη διαδικασία”.