- ΘΗΒΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του Γιώργου Γελέκα στο exeisminima.gr

 

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Γιώργος Γελέκας ανοίγει  τα χαρτιά του στον Πούλιο Παναγιώτη και στο exeisminima.gr μιλώντας για την πόλη της καρδιάς του και πως οραματίζεται την επόμενη μέρα τον Δήμο Θηβαίων.

 

-Κε Γελέκα, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά δεδομένου ότι έως τώρα δεν είχατε παρόμοια δραστηριότητα; Να υπογραμμίσω εδώ ως ανεξάρτητος τοπικός σύμβουλος….

 

Μία από τις βασικές μου αρχές είναι ότι η  ενασχόλησή με τα κοινά είναι και υποχρέωση, όχι μόνο γιατί από το νόμο προβλέπεται  η υποχρεωτική ψήφος , αλλά και γιατί ως πολίτης έχω υποχρεώσεις τόσο απέναντι στην πολιτεία όσο και απέναντι στους άλλους πολίτες. Η ενεργή δράση μου στα κοινά δρώμενα της Θήβας δεν ξεκινά με τις εκλογές της 26ης Μαίου αλλά ανάγεται αρκετά χρόνια νωρίτερα,  όταν ξεκινούσα με την συμμετοχή μου σε φορείς  όπως η Φιλαρμονική και η Χορωδία του Δήμου, συλλογικότητες μέσα από τις οποίες πέρα από το καλλιτεχνικό σκέλος σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις πολλές πτυχές του κοινού βίου αλλά και να έρθεις αντιμέτωπος με διοικητικά θέματα που χρήζουν της συνεργασίας του διοικητικού μηχανισμού της πόλης  και των μελών που απαρτίζουν τον κάθε φορέα.  Η τριβή  τόσο με τους ανθρώπους  όσο και με τις  καταστάσεις και τα προβλήματα,  σε κάνουν να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα για τις λοιπές ενασχολήσεις και απαιτήσεις  στην ζωή  και ήταν φυσική  συνέχεια η ένταξη μου στον Σύλλογό μας, την Ένωση Μικρασιατών. Ο τελευταίος αποτέλεσε ένα ακόμη σκαλοπάτι στο να αντιμετωπίσω ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στα πλαίσια οργάνωσης, διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της ανάγκης αρμονικής συνεργασίας με ένα μεγαλύτερο κύκλο διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Θηβαίων, στην προσπάθεια  διεξαγωγής εκδηλώσεων και δράσεων. Αποτελεί προσωπική αντίληψη άλλωστε ότι ο  πολιτικός βίος της πόλης μας χρειάζεται και τους νέους ανθρώπους, όχι μόνο για να ενισχύσουν τις διοικητικές μηχανές με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά, αλλά και για να μάθουν δίπλα στους εμπειρότερους και να ανεβάσουν το επίπεδο της πολιτικής ζωής. Αυτό αποτελεί ανάγκη, όχι μόνο για την ανανέωση  του πολιτικού προσωπικού, αλλά και για να βρει ο πολίτης , τον άνθρωπο εκείνο που θα κατανοεί τις ανάγκες και τους προβληματισμούς  του και θα τον εκπροσωπεί στα όργανα διοίκησης.

 

-Τι σημαίνει Ανεξάρτητη Τοπική Κίνηση για τους αναγνώστες ,που δεν έχουν εικόνα ακόμα για την ξεχωριστή κάλπη που θα δουν στις εκλογές?

Η «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών» είναι μία ομάδα καθημερινών ανθρώπων,  που επιθυμεί να διεκδικήσει την ψήφο των Θηβαίων πολιτών στην κάλπη του Τοπικού Ψηφοδελτίου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Σε ξεχωριστή κάλπη από αυτή των υποψηφίων δημάρχων και με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο έρχεται να αποτελέσει τον πρώτο σύνδεσμο ανάμεσα στον πολίτη και στον διοικητικό μηχανισμό της πόλης.
Βάση του εκλογικού νόμου «Κλεισθένης Ι», το τοπικό συμβούλιο (Συμβούλιο Κοινότητας) έχει ενδεικτικά ως αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων:
• Να διατυπώνει προτάσεις για την εκτέλεση νέων έργων της πόλης,
• Να μεριμνά για την αποκατάσταση ζημιών,
• Να ελέγχει την καλή κατάσταση παιδικών χαρών, οδοποιίας, κοινόχρηστων χώρων,
• Να εξετάζει την επίλυση γενικών και ειδικών προβλημάτων των κατοίκων,
• Να προωθεί και να στηρίζει τον εθελοντισμό,
πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές και οργανισμούς.
Με βάση λοιπόν τον νόμο, δημιουργήθηκε μία ομάδα απαλλαγμένη από συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις, από ανθρώπους που έχουν όραμα να εργασθούν σκληρά και με ανιδιοτέλεια για να αναδειχθεί η πόλη της Θήβας, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της, με διάθεση για συνεργασία με όσους εκλεγούν στις επερχόμενες εκλογές, πάντα όμως με αδιαπραγμάτευτο στόχο το όφελος του δημότη και ευρύτερα της πόλης.

 

 

 -Πώς αντέδρασαν οι δικοί σας άνθρωποι στην απόφασή σας αυτή?

Για τους δικούς μου ανθρώπους, τους συγγενείς και φίλους μου  ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη της πορείας μου. Γνωρίζοντας ότι δεν ζητάω να αποκομίσω τίποτα  παρά μόνο να προσφέρω, με όσες δυνάμεις έχω και με μόνο γνώμονα την αγάπη μου για την πόλη που μεγάλωσα, η συμμετοχή μου με την Ανεξάρτητη Τοπική Κίνηση στις εκλογές για την ανάδειξη του συμβουλίου της Κοινότητάς μας, ήρθε ως ένα ακόμη βήμα στην πορεία μου. Η στατικότητα και η εσωστρέφεια ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό της συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση που αντανακλά άμεσα στην καθημερινότητά μας.

 

-Είστε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα; 

Πιστεύω ότι οι συμπολίτες μου θα ανταποκριθούν στην πρόταση της Τοπικής Ανεξάρτητης Κίνησης και θα αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα, που για πρώτη φορά επιχειρείται και απαρτίζεται από 13 αξιόλογους και ικανούς υποψηφίους με το ίδιο όραμα και αγάπη για τον τόπο τους. Χωρίς φυσικό επικεφαλή αλλά μόνο με την καθοδήγηση του κου Γιώργου Σδόνα, έμπειρου αυτοδιοικητικού στελέχους,  τον οποίο και ευχαριστώ για την πολύτιμή βοήθειά του για την κατάρτιση  του ψηφοδελτίου , το  καλό κλίμα και την ομαλή πορεία μας μέχρι την στιγμή της κάλπης. Σημασία δεν έχει μόνο η προσωπική μου πορεία αλλά και η συνολική πορεία της ομάδας που συστήσαμε και λέω ομάδα γιατί αυτό ακριβώς αποτελούμε, έχοντας ως στόχο να δώσουμε το στίγμα μας και την συμβολή μας στα κοινά και την επόμενη μέρα, σεβόμενοι τους φίλους συμπολίτες που θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους.

 

 

-Πολιτισμός και Θήβα. Δυο λέξεις που προκαλούν  ανάμικτες αντιδράσεις. Πως η ανεξάρτητη τοπική κίνηση θα επηρεάσει θετικά τις επόμενες κινήσεις προς  μια σωστή κατεύθυνση?
Πολλές συζητήσεις γίνονται από πολλούς που ενδιαφέρονται για την πρόοδο της Θήβας με άξονα το βαρύ πολιτιστικό φορτίο που κουβαλά. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η πόλη μας αλλά σε όσα μας κρατούν πίσω και αυτό οφείλεται κατά την άποψη μου σε ένα βασικό πρόβλημα: την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Κινήσεις γίνονται, δράσεις υλοποιούνται, εκδηλώσεις παρακολουθούμε πολλές όμως η έλλειψη ενός πολιτιστικού οδικού χάρτη που θα καταγράψει που είμαστε, τι μέσα διαθέτουμε και που θέλουμε να φτάσουμε δεν υπάρχει. Θέλουμε μια πόλη τουριστική με άξονα το μουσείο το οποίο να γεμίζει τουρίστες που θα περιδιαβαίνουν τους δρόμους?

Θέλουμε μια πόλη γνωστή για τις γαστρονομικές τις προτάσεις?  Θέλουμε να κάνουμε γνωστό τον πλούτο των  μοναστηριών μας? Να αναδείξουμε τις πολιτιστικές ομάδες που δρουν εθελοντικά αλλά πολύ αξιόλογα τα τελευταία χρόνια? Να εκμεταλλευτούμε το Μικρασιάτικο, το Σαρακατσάνικο, το Αρβανίτικο στοιχείο και τόσα άλλα που έχουν μπολιάσει τους ντόπιους Θηβαίους με ιδέες και διαφορετική κουλτούρα? Όλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν με τον σωστό τρόπο και η Ανεξάρτητη Τοπική Κίνηση μπορεί να βοηθήσει για να οδηγηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση. Η τεχνογνωσία και εμπειρία υπάρχει, όπως και οι κατάλληλοι δοκιμασμένοι συνεργάτες που μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει η πόλη γιατί όχι και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης τα προσεχή χρόνια.

 

 

-Κε Γελέκα δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για τον Προσφυγικό Συνοικισμό..Ήρθε η ώρα  να βγει μπροστά η αξιοποίηση του?  γιατί 2 δεκαετίες τώρα ακούμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια..

Ο Συνοικισμός είναι η γειτονιά μου. Εκεί μεγάλωσα, πήγα σχολείο στο 3ο Δημοτικό, έκανα τους πρώτους μου φίλους, γνώρισα σπιθαμή προς σπιθαμή το κάθε δρομάκι του και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να είναι η γειτονιά μου παρόλο που δεν μένω στον πυρήνα του. Τον αγαπώ και προβληματίζομαι για την συνολική του εικόνα. Το πρόβλημα του Συνοικισμού δεν θα μπορούσε να αναλυθεί με μια απλή παράθεση των παραγόντων που τον έχουν φέρει μέχρι εδώ. Επιγραμματικά θα αναφέρω όμως πως για ότι μας συμβαίνει μερίδιο ευθύνης φέρουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι.  Δεν είναι του χαρακτήρα μου να κατηγορώ άλλους για την εγκατάλειψη, παρά μόνο ότι δεν αγκαλιάστηκε από όλους μας όπως έπρεπε. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.

Για να διασωθεί ο Συνοικισμός απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Χρειάζονται πόροι, μέσα, τεχνογνωσία αλλά κυρίως να αγαπήσουμε αυτή την γειτονιά και να καταλάβουμε ότι αποτελεί καρδιά της πόλης μας.

Έχει ήδη σχεδιαστεί από ομάδα στην οποία συμμετέχω, ολοκληρωμένη μελέτη, στα πλαίσια του Ευρωπαικού προγράμματος Horizon 2020 – Urbact III που αφορά τέτοιες ακριβώς περιοχές, σε μια προσπάθεια να λάβει την προσοχή που του αρμόζει και να τύχει της συνολικής αναδόμησης που αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Οι λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν το προσεχές διάστημα καθώς αν ευοδωθεί η προσπάθεια, η Θήβα θα μπει σε ένα δίκτυο 8  ευρωπαικών πόλεων και με άξονα τον Συνοικισμό θα γίνει μια διαφορετική προσέγγιση για το πως  αλλάζουμε μια ολόκληρη γειτονιά, με όπλο τον πολιτισμό και  τις νέες τεχνολογίες σε μια απόλυτη σύνδεση με τον υπόλοιπο αστικό ιστό.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου με ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασίας όπως ακριβώς πρεσβεύει η Τοπική Κίνησή μας:  να δώσουμε την Κυριακή 26 Μαίου την ευκαιρία σε νέους συμπολίτες μας να προσφέρουν στον τόπο τους και να καταλάβουμε πως η αλλαγή και βελτίωση της γειτονιάς  και της πόλης μας ξεκινά πρώτα από εμάς τους ίδιους. Πρέπει όλοι να γίνουμε μια μικρογραφία του μέρους που θέλουμε να ζούμε. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε τον συνολικό μας στόχο, για μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική για εμάς και τα παιδιά μας!!

Σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση