- ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του Προέδρου Εργατικού Κέντρου Θήβας κ.Δημητρίου στο exeisminima.gr

 • Ερώτηση :0ι πολιτικές λιτότητας  συνεχίζονται και αποτελούν  βαρίδια, τόσο για  τον  κόσμο της εργασίας όσο  και  για τον  κόσμο  της επιχειρηματικότητας.

Πού  βλέπεις  να οδηγεί όλη   αυτή η κατάσταση;

Απάντηση:Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 10 χρόνια, είναι προϊόν εντολών και πιέσεων  ξένων και ντόπιων ισχυρών κεφαλαίων. Είχαν δε σκοπό την κατεδάφιση   των εργατικών  –  ασφαλιστικών και  κοινωνικών  δομών της χώρας  και το πέτυχαν!

Αναλυτικότερα: μείωσαν μισθούς και ημερομίσθια, μετέβαλαν την  πλήρη απασχόληση στις περισσότερες επιχειρήσεις  σε μερική απασχόληση, άλλες πάλι επιχειρήσεις απασχολούν   εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί  για μόνιμη εργασία με πλήρες ωράριο και σύμβαση αορίστου χρόνου όποτε κατά την λειτουργία τους παραστεί ανάγκη! Στις περιόδους που οι επιχειρήσεις πιθανά να έχουν περισσότερη δουλειά απασχολούν τους εργαζόμενούς τους πέραν του συμφωνημένου ωραρίου όπως ορίζει η σύμβαση (12ωρα και πάνω), χωρίς βεβαίως να τους  αμείβουν υπερωριακά. Η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει, που αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επωφελείται η εργοδοσία, να   χάνει αρκετά χρήματα το κράτος και να επιβαρύνονται συνεχώς  οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

 • Ερώτηση: σε τι επίπεδα επίσημα και ανεπίσημα έχει φτάσει η ανεργία στη ΘΗΒΑ!

Απάντηση:Η ανεργία  ανεπίσημα στην περιοχή μας έχει αγγίξει το 32%, ενώ επίσημα βάση ΟΑΕΔ είχε φθάσει στο 28% , επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι και στην περιοχή μας που απασχολούνται με μερική απασχόληση, όπως σε Σούπερ Μάκετ , εμπορικές επιχειρήσεις, αποθήκεςlogistic κλπ.

 • Ερώτηση: πολύ σοβαρό, βέβαια, παραμένει και το θέμα της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Πρέπει να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας στην Θήβα και να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο;

Απάντηση:Στην περιοχή μας η αδήλωτη εργασία είναι ανεξέλεγκτη και αυτό οφείλετε στην έλλειψη υπαλλήλων στα τμήματα των σωμάτων επιθεώρησης εργασίας στην Κοινωνική που έχει έδρα την Θήβα  και την Τεχνική που έχει έδρα την Λιβαδειά και την Χαλκίδα.

Η κοινωνική επιθεώρηση-είναι υπεύθυνη για τους εργαζόμενους στη περιοχή μας σε ότι αφορά μισθοδοσία, υπερωρίες, βάρδιες, ποινές εργαζομένων κλπ , στο γραφείο απασχολούνται μόνο ο Προϊστάμενος και (3) τρείς επιθεωρητές, (2) δύο υπάλληλοι γραφείου. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατον να καλυφθούν οι περιοχές της Θήβας –  του Σχηματαρίου –των  Οινοφύτων – της Λιβαδειάς με αυτό το προσωπικό και με ένα αυτοκίνητο για μετακίνηση. Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει στελέχωση του τμήματος.

 

Τεχνική Επιθεώρηση –η τεχνική επιθεώρηση με έδρα τη Λιβαδειά έχει  στην αρμοδιότητα της  τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη  Λιβαδειά και στην ευρύτερη περιοχή και τις επιχειρήσεις της επαρχίας Θήβας, απασχολείται στο γραφείο μόνο ένας επιθεωρητής. Η τεχνική επιθεώρηση που έχει έδρα την Χαλκίδα έχει στην αρμοδιότητας της  τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή που ανήκουν στο Δήμο Τανάγρας (Σχηματάρι – Οινόφυτα – Αγ. Θωμάς – Δερβενοχώρια – Δήλεσι) έχουν επίσης στην αρμοδιότητά τους και όλο το Ν. Εύβοιας. Όπως διαπιστώνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν  τακτικοί έλεγχοι με το συγκεκριμένο προσωπικό, αλλά υπάρχει και πρόβλημα μετακίνησης. Αυτό οφείλεται κατά την άποψη του ΕΚ Θήβας  στην απέραντη έκταση   που καταλαμβάνουν  οιεπιχειρήσεις στους δύο Νομούς.

Η Διοίκηση του ΕΚ Θήβας έχει ζητήσει και στο παρελθόν αλλά και τώρα κατ’ επανάληψη  να στελεχωθεί το γραφείο της Τεχνικής Επιθεώρησης του Ν. Βοιωτίας και να έχει τις αρμοδιότητες των επιχειρήσεων του Νομού όπως προηγουμένως  για να μπορούν να ενταθούν οι έλεγχοι και να αποφευχθούν  τα ατυχήματα.

 

 • Ερώτηση: υπήρξαν δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, για καμία περαιτέρω μείωση στις συντάξεις.

Πόσο είναι εφικτά αυτά να τα πετύχει  το Εργατικό Κίνημα εν έτη 2020; 

Απάντηση:Σήμερα το εργατικό κίνημα  μπορεί να πετύχει πάρα πολλά αρκεί να οργανωθεί με σύνεση και ομόνοια!! Ο ταλαιπωρημένος πλέον εργαζόμενος για να συμμετέχει στα σωματεία, θα πρέπει να τον πείσουμε 1ον για τις αγνές και ανιδιοτελείς προθέσεις μας (εμείς οι συνδικαλιστές εννοώ) και 2ον για το ότι οι ενέργειες και προσπάθειές μας είναι εφικτό να πραγματοποιήσουν αρκετά από τα δίκαια αιτήματά του! Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (τριτοβάθμιες-δευτεροβάθμιες-πρωτοβάθμιες) να ενημερώνονται σωστά για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και στην συνέχεια να ενημερώνουν και τους εργαζόμενους. Επίσης να είναι δίπλα στους εργαζόμενους, στους χώρους εργασίας όπου απασχολούνται, να παίρνουν θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χωρίς να τους εκθέτουν και να μην κοιτούν  μόνο τον εαυτό τους και τον κύκλο τους, έτσι πιστεύω θα ανεβεί το συνδικαλιστικό κίνημα και θα πεισθούν οι εργαζόμενοι ακόμη περισσότερο και θα συμμετέχουν. Σήμερα όπου μιλάμε  ο εργαζόμενος φοβάται να μην χάσει την δουλειά του και για αυτό δεν συμμετέχει και δεν ενδιαφέρεται να οργανωθεί γύρω από τα σωματεία.

 

 

 • ΕρώτησηΤο Εργατικό Κέντρο,θα σταθεί δίπλα σε άλλες παραγωγικές δυνάμεις του  τόπου όπως οι (αγρότες) που ξεκινάνε κινητοποιήσεις


Απάντηση: Το εργατικό Κέντρο  Θήβας  πάντα ήταν δίπλα σε όλους τους κλάδους  των εργαζομένων αλλά και στις παραγωγικές δυνάμεις όπου είχε καλεστεί , είτε ήταν κινητοποιήσεις ή συσκέψεις  ή οτιδήποτε άλλο και αφορούσε προβλήματα όχι μόνο των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

 

 • Ερώτηση:Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνοντας της απουσία της νέας γενιάς από τα συλλογικά πράγματα, σας προβληματίζει αυτή η εικόνα? 

Απάντηση : Ναι μάς προβληματίζει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, και ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει συζητώντας μαζί τους, αν κάτι δεν κάνουμε καλά, τι θα ήθελαν να αλλάξει ή να διαφοροποιηθεί, τι ζητούν ως νέα γενιά, τι στόχους έχουν για να βοηθήσουμε στην εκπλήρωσή τους!! Δυστυχώς με τα λεγόμενά τους η πλειοψηφία αυτών δεν προτίθεται να ασχοληθούν σε συλλογικό επίπεδο!  Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να προσεγγίσουμε την νέα γενιά και να την πείσουμε πως η προσπάθειες των πολλών φέρνουν τα αποτελέσματα και όχι οι μοναχικές ή οι ολιγομελείς παρεμβάσεις!!

 

 • Ερώτηση:Ο διαχωρισμός του Εργατικού Κινήματος που βλέπουμε σε διάφορες  συγκεντρώσεις ποιον βολεύει άραγε. Από την μια το ΠΆΜΕ και από την άλλην μεριά το Εργατικό Κέντρο..

ΑπάντησηΣίγουρα τους  μόνους  που  βολεύει είναι  αυτούς που  κυβερνάνε! Το διαίρει και Βασίλευε είναι η μόνιμη επωδός της εκάστοτε εξουσίας.  Η διοίκηση του Ε.Κ. Θήβας επανειλημμένα σε διοικητικά συμβούλια έχει καλέσει τους συναδέλφους της ΔΑΣ ( ΠΑΜΕ) για μία κοινή συγκέντρωση αλλά είναι αρνητική, όπως τους έχει αναφέρει ότι τα προβλήματα είναι κοινά δεν έχουν χρώμα ούτε κόμμα.

 • Ερώτηση:Στις Καταγγελίες που κατά καιρούς διαβάζουμε που κάνουν για τις  εκλογές του Εργατικού Κέντρου ,σωματεία της περιοχής ,τι απαντάτε  Πρόεδρε?

Απάντηση: Tα τρία  σωματεία  από  τα  32  που  είναι  στη  δύναμη  του ΕΚ Θήβας  έχουν καταγγείλει τις  εκλογές του Εργατικού Κέντρου  και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ,  ισχυρίζονταν   για δήθεν νόθους αντιπροσώπους των σωματείων που συμμετέχουν στο συνέδριο του Ε.Κ. Θήβας.

Από τα 32 σωματεία ισχυρίζονται οι συνάδελφοι  της ΔΑΣ που έχουν εκλεγεί στην διοίκηση του Ε.Κ. Θήβας όπου ο ένας εκ των δύο είναι και Πρόεδρος του ενός σωματείου από τα τρία που  έχουν καταγγείλει τις διαδικασίες των εκλογών,ότι τα 11 σωματεία δεν πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία( σύνολο 103 αντιπρόσωποι- ακύρωση 21). Επίσης προσπάθησαν οι συνάδελφοι της ΔΑΣ(ΠΑΜΕ) κινητοποιώντας άτομα  και μη συμμετέχοντες του συνεδρίου εκτός νομού με τραμπουκισμούς  να  παρεμποδίσουν την διεξαγωγή των διαδικασιών του συνεδρίου κάτι που δεν κατάφεραν, αλλά έδειξαν   για άλλη μια φορά ποια είναι η δημοκρατία τους!  προφανώς δεν εκπλήσσομε, γιατί τα ίδια  είχαν  δημιουργήσει   δύο φορές στη ΓΣΕΕ – στην ΟΙΥΕ – στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης  – στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας  και πρόσφατα  στην ΠΟΕΜ δεν θα ήθελα  να συνεχίσω  άλλο αυτό το θέμα η υπόθεση είναι στα δικαστήρια και αυτά θα αποφασίσουν, το μόνο που έχω να επισημάνω για άλλη μια φορά και τελευταία στους συναδέλφους ότι,  με καταγγελίες και δικαστήρια εις βάρος συναδέλφων  δεν έρχεται η συσπείρωση των εργαζομένων.

 

 • Ερώτηση:Καταυλισμός Ρομα, Το hot spot Θήβας, Η διάλυση του Νοσοκομείου Θήβας, Το κλείσιμο του 90 που έφερε ζητήματα σοβαρά στην πόλη… 
 • είναι κάποια από τα μεγάλα προβλήματα που δεν έχουν δρομολογηθεί για λύση. 
  Κατηγορούν το Εργατικό Κέντρο ότι ήταν απών σε αυτές τις διεκδικήσεις.Ποια η θέση σας?

Απάντηση:για Ρομα:Επρεπε ήδη να είχε βρεθεί  λύση εδώ και καιρό με απόφαση του Δήμου. για την μεταφορά του καταυλισμού, σίγουρα  ευθύνη έχουν οι πρώην δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια για την παραμονή των Ρομα στο υπάρχων καταυλισμό, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλα κρούσματα εις βάρος των διερχομένων.

 

Το  hot spot Θήβας.   Είχα αναφέρει στην μάζωξη στο συνεδριακό που είχε γίνει, πριν εγκατασταθούν στην πόλη μας, διαφωνώντας για την εγκατάσταση του hot spot  στη Θήβα και αιτιολογώντας την διαφωνία μου και ανάφερα ότι πρέπει να  αντιδράσουμε όλοι οι φορείς της πόλης, όπου και κατηγορήθηκα από κάποιους συμμετέχοντες.

 

Νοσοκομείο. Όπως γνωρίζουν όλοι οι πολίτες της Θήβας , το Ε.Κ. Θήβας ήταν  πρωτεργάτης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και με τους άλλους φορείς της πόλης και της περιοχής (δήμους-συλλόγους), όπου και   κινητοποιηθήκαμε μαζί με όλους τους πολίτες της περιοχής, τα σωματεία της δύναμης του ΕΚ Θήβας και τους εργαζόμενους κάνοντας συγκέντρωση  στα διόδια και στο προαύλιο  χώρο του Νοσοκομείου αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο Νοσοκομεία του νομού, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις  με τον αρμόδιο Υπουργό και στελεχώθηκε το Νοσοκομείο με επικουρικούς γιατρούς, μην ξεχνάμε ότι πριν κάποιους μήνες ήμασταν στα δικαστήρια από μηνύσεις των υπευθύνων των διοδίων εναντίον συμμετεχόντων στην κινητοποίηση στα διόδια για παρεμπόδιση κυκλοφορίας. Σήμερα εν μέρει το πρόβλημα παραμένει  με κάποιες ειδικότητες ιατρών, πιστεύουμε σε συνεργασία με τον νέο Δήμαρχο και τους φορείς, αφού ενημερωθούμε από τους αρμόδιους του νοσοκομείου για τις πρόσφατες ελλείψεις, θα προβούμε σε ενέργειες στο αρμόδιο Υπουργείο

 

Το κλείσιμο του 90.  Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θήβας παραβρέθηκε  στις  δύο συγκεντρώσεις που έγιναν  για το κλείσιμο του 90 και στην πρώτη που δεν επιτρέψαμε σε συνεργασία με τους παρευρισκόμενους να κλεισθούν οι προσβάσεις προς τους παράπλευρους δρόμους της Εθνικής, αλλά και στην δεύτερη όπου έκλεισαν με μπάρες τις προσβάσεις και οι παρευρισκόμενοι ήμασταν μόνο 10 άτομα, τώρα αν εννοούν αυτοί που αναφέρουν ότι το ΕΚ Θήβας ήταν απόν! Ναι πράγματι στις συναντήσεις  που έκαναν με τους αρμόδιους των διοδίων  οι Δήμοι Θήβας και Ορχομενού  και δεν ξέρω ποιοι άλλοι παραβρίσκονταν  δεν ήμασταν γιατί δεν μας ενημέρωσαν.

Επίσης έχουμε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό  με έγγραφό μας κοινοποιώντας το και στο βουλευτή της επαρχίας Θήβας, για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων –  πολιτών  – φοιτητών της περιοχής μας να κάνουν στάση  τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που έχουν   προορισμό την ΑΘΗΝΑ η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  στο 90ο χιλ. ή  στα διόδια ΘΗΒΑΣ όπως ήταν πριν το κλείσιμο του 90 όταν υπάρχουν επιβαίνοντες.

Ο πολίτης και εδικά ο εργαζόμενος γνωρίζει καλά αν το Εργατικό Κέντρο Θήβας απέχει από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπου έχει ενημερωθεί και κληθεί είναι παρών.

 

 

 • Ερώτηση:Η αφαίμαξη του ΙΚΑ και ιδιαίτερα τμημάτων, όπως για τις συντάξεις και για τις άδειες με τις επιτροπές.. 
 • Απίστευτος εμπαιγμός και ταλαιπωρία για τους  πολίτες του Δήμου.. Ποια είναι τα βήματα που έχετε αποφασίσει να κάνετε,  ώστε να υπάρξει κάτι θετικό? 

Απάντηση: η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου με την προηγούμενη κυβέρνηση  είχε διαμαρτυρηθεί με έγγραφά της προς τον Υπουργό κοινοποιώντας τα και στον Διοικητή    της  5ης ΥΠΕ   για τις καταγγελίες των ασφαλισμένων που δεν εξυπηρετούνται στο Υποκατάστημα της Θήβας και αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Υποκατάστημα της Λιβαδειάς μετά από υποδείξεις υπαλλήλων  του ΕΦΚΑ( ΙΚΑ), μετά από απάντηση του αναπληρωτή Διοικητή της 5ης ΥΠΕ  εγγράφως ανάφερε  ότι θα γίνονται μια εβδομάδα  στο Υποκατάστημα Θήβας  και μια εβδομάδα στο Υποκατάστημα Λιβαδειάς. Στην πορεία πολλές φορές  οι γιατροί της επιτροπής οι οποίοι δραστηριοποιούνται Λιβαδειά   δεν το τηρούν. Η διοίκηση έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό και τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ  για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι της περιοχής μας.

 

 • Ερώτηση:Οι πλειστηριασμοί είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Τι προτείνει το Εργατικό Κέντρο  στους πολίτες που ζητάνε την παρέμβαση σας? 

Απάντηση:το Ε.Κ.Θήβας θα ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών – Υπουργό Δικαιοσύνης να βρεθεί μια λύση για την αποφυγή έστω της πρώτης κατοικίας  και παράλληλα παρεμπόδιση  της πλειστηριασμών μετά από ενημέρωση που θα έχουμε από τον κάτοχο .

 

-Πρόεδρε ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας.

 

Αγαπητοί πολίτες της πόλης και της περιοχής, για να μπορούμε να πετύχουμε, την διατήρηση, την στελέχωση, την επάνδρωση  των υπηρεσιών της πόλης μας για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, έτσι θα αναβαθμίσουμε την ζωή μας και  το επίπεδο της πόλης μας !

 

Πούλιος Παναγιώτης