- ΘΗΒΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Θήβας Ηλία Τραμπάκουλου

O υποψήφιος δήμαρχος Θήβας της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” Ηλίας Τραμπάκουλος, μιλά στον Παναγιώτη Πούλιο, για τους αναγνώστες του exeisminima.gr

 

Πως πήρατε την απόφαση να βγείτε μπροστά σαν επικεφαλής του συνδυασμού ΑΡΚ;

 

Μετά την παραίτηση του Γιάννη Κόρδατζη ανέλαβα επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώντας ότι έπρεπε να διευρυνθεί αυτό το εγχείρημα κάναμε επαφές και συγκεντρώσεις με συμπολίτες μας που έβλεπαν κι αυτοί- όπως κι εμείς- την Θήβα να βαλτώνει. Η καθολική αποδοχή όλων στο πρόσωπό μου μοu έδωσε δύναμη να κάνω ένα παραπάνω βήμα-άλμα θα το έλεγα- για την διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου.

 

Ο κόσμος φαίνεται να  έχει σοβαρά παράπονα για θέματα καθημερινότητας στον Δήμο Θήβας. Ποιά είναι η απόψη σας;

Έχουμε μια δημοτική αρχή ανίκανη και αυτό είναι ολοφάνερο σε όλους τους πολίτες. Η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι μεγάλη και δικαιολογημένη. Η πλειοψηφία του δήμου μας έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ως αντιπολίτευση παίρνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί προσπαθώντας να κάνουμε δημιουργική και γόνιμη αντιπολίτευση. Στηρίζουμε και βοηθάμε στα θετικά- που είναι λίγα για να λέμε τα πράγματα με  το όνομά τους- και είμαστε απέναντι  στην αδιαφάνεια, την ολιγωρία, τα στεγανά, τις παρατυπίες και την έλλειψη οργάνωσης.

Νέα παράταξη με τίτλο¨Δημοτική Συνεργασια΄΄…πείτε μας λίγα λόγια..Το όραμα σας και τους στόχους σας..

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Συνεργασία με άτομα και συλλογικότητες για την βελτίωση της καθημερινότητας και των υποδομών της πόλης και των χωριών μας. Όραμά μας να ζούμε σε μια πόλη που θα καμαρώνουμε γι’ αυτήν. Σε μια περιοχή όπου θα υπάρχουν δουλειές για τους κατοίκους, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη,  δρόμοι καθαροί και ασφαλείς, στελεχωμένο νοσοκομείο, παιδικές χαρές, καθαρό νερό, οργανωμένες συγκοινωνίες, συντηρημένα σχολεία με υποδομές, φροντίδα για τους ανήμπορους συμπολίτες μας, εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.

Όλα αυτά δεν είναι ουτοπίες και λόγια του αέρα. Μέσα από την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού (δημοτικοί υπάλληλοι και εξειδικευμένοι συνεργάτες) που θα βασίζονται σε ώριμες μελέτες και όχι σε … «ό,τι λάχει και σε ό,τι τρέχει» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των έργων. Ο Δήμος δεν είναι μια υπηρεσία διεκπεραίωσης αλλά ένας οργανισμός ζωντανός, διεκδικητικός που νοιάζεται για την πόλη και τους δημότες του.

 

Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος δημότης;  τι νέο θα φέρει η παράταξη σας στα  τοπικά πράγματα;

 

Ο βίος και η πολιτεία του καθενός μας μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα γραφής για εμάς. Κι εγώ δεν είμαι αλεξιπτωτιστής.  Ασχολούμαι από μικρός με τα κοινά και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Μιλώντας για το άτομό μου θα πω – κι ας ακούγεται εγωιστικό- ασχολούμαι με τα συνδικαλιστικά της εκπαίδευσης 30 χρόνια, είμαι μέλος πολλών πολιτιστικών συλλόγων με ενεργό συμμετοχή σε δράσεις και εκδηλώσεις, έχω συγκρουστεί σε διάφορες διεκδικήσεις που αφορούν την περιοχή μας (κλείσιμο υπηρεσιών, εξασθενές χρώμιο, εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων κ.λ.π.).  Ως ομάδα έχουμε προτάσεις και ερχόμαστε για να μείνουμε από όποια θέση κι αν μας δώσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές. Αυτή είναι η προίκα μας και το κεφάλαιό μας και με αυτά θα διεκδικήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας.

Οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής, η εικόνα από τα δημοτικά συμβούλια είναι τραγική…Πώς θα προσελκύσετε την νέα γενιά; αν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο…

Ισχύει αυτό που λέτε και είναι και ένα στοίχημα για όλους μας. Να συμμετέχουν οι νέοι με ό,τι φρέσκο κουβαλάνε και ό,τι καινοτόμο μπορούν να γεννήσουν. Γίνεται προσπάθεια να έχουμε στο ψηφοδέλτιό μας νέες και νέους  χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι οι νέοι είναι ικανοί να προσφέρουν και ότι οι μεγαλύτεροι είναι προς  «απόσυρση». Έχουμε δει νέους- και μάλιστα εκλεγμένους- να λειτουργούν παλαιοκομματικά και να μην έχουν να προσφέρουν τίποτα και ηλικιωμένους  με ανήσυχο πνεύμα και δυναμική 20χρονου. Έτσι ή αλλιώς η συμμετοχή των νέων στα κοινά παραμένει το ζητούμενο.

 

Η καθημερινότητα της πόλης και της  ευρύτερης περιοχής είναι σε σημείο μηδενικό..Η εγκατάλειψη σε τομείς όπως η καθαριότητα, φωτισμός, οι δρόμοι που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, είναι από τα θέματα που σχηματίζουν αρνητική εικόνα στη Θήβα…Τι θα κάνετε εσείς διαφορετικό ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα στις συνοικίες;

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στα χωριά μας. Όπου βρεθείς με κόσμο βλέπεις αυτή την απογοήτευση και αυτή την απαισιοδοξία για την καθημερινότητα της περιοχής. Σε αυτή την καθημερινότητα δε θα δώσει διέξοδο η ανακύκλωση προσώπων και η μερική αλλαγή του πολιτικού προσωπικού. Απαιτούνται αλλαγές στο οργανόγραμμα του Δήμου με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες στους εργαζόμενους, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με στελέχωση από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με καθημερινή καταγραφή προβλημάτων και συγκεκριμένες χρεώσεις. Το καλοκαίρι επισκέφτηκα κάποιους δήμους, συνομίλησα με κάποιους-ες δημάρχους και είδα τον τρόπο λειτουργίας των δήμων τους. Οι καλές πρακτικές πρέπει να διαχέονται.

Να σας πάω σε άλλο θέμα…ο καταυλισμός των Ρομά έχει γίνει συνώνυμο εγκληματικότητας. Διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, επιθέσεις σε πολίτες στην γνωστή γέφυρα…λένε ότι δεν τολμάνε οι δημοτικοί σύμβουλοι να δώσουν επιτελούς  λύση λόγω ψήφων των Ρομά; Τι απαντάτε;

Ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής. Έχει γιγαντωθεί  και αυτό οφείλεται και στην έλλειψη πρωτοβουλιών από τη δημοτική αρχή. Είναι σύνθετο θέμα και δεν χρειάζονται «λαϊκισμοί»  και αδιαφορία. Το ζήτημα  έχει εντοπιστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο, και από την διαπαραταξιακή επιτροπή για τους Ρομά αλλά, κυρίως, το έχουμε νιώσει στο πετσί μας όλοι οι κάτοικοι. Θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η πολιτεία. Εκπαίδευση, ανεργία, φτώχεια, κουλτούρα είναι κάποιες  παράμετροι του προβλήματος.

Η μετεγκατάσταση σε κάποιον δημοτικό ή ιδιωτικό χώρο θα εκτόνωνε την ένταση και τα προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια. Πιθανά, θα βοηθούσε κιόλας χωρίς να σημαίνει ότι θα λύνονταν το πρόβλημα. Έχουμε κάνει και συνάντηση με την αρμόδια υπουργό η οποία προέτρεψε τον κ. Δήμαρχο να προτείνει οικόπεδο και να μην καθυστερήσει γιατί μπορεί να χαθεί η μελέτη και η χρηματοδότηση του έργου της μετεγκατάστασης.

Μάταια, όμως, περιμένουμε. Κάποιες κινήσεις εκτόνωσης μέσω επιτροπών και τίποτα περισσότερο. Αναγκαστήκαμε, ως παράταξη, να αποχωρήσουμε από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να μην πάω στην συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων σε μια ακόμη συνεδρίαση «στρογγυλής τραπέζης» για το θέμα. Αυτό έγινε ως μέσο αντίδρασης και πίεσης προς τον δήμαρχο προκειμένου να προτείνει- επιτέλους- χώρο και να ξεκινήσουν  οι διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Δεν βλέπω άλλη λύση προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην θρηνούμε καθημερινά θύματα στην «γέφυρα του τρόμου», όπως χαρακτηρίζεται- δυστυχώς- πανελλήνια ο κόμβος του Πυριού.

Η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη να προτείνει τον χώρο και, όπως έχουμε πει πολλές φορές, εμείς θα συνηγορήσουμε και θα πάρουμε το πολιτικό κόστος που μας αναλογεί.

 Με την αφαίρεση υπηρεσιών από την Θήβα, βλέπε ΙΚΑ πχ γίνεται συνέχεια μια απαξίωση στην πόλη μας, ενώ οι αρμοδιότητες υπηρεσιών μεταφέρονται στην Λιβαδειά ή στην Λαμία και δεν αντιδρά κανείς…Πώς θα βάλετε ένα τέλος σε αυτή την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των πολιτών που πρέπει να μεταφέρονται σε άλλες περιοχές για την εξυπηρέτηση τους;

Ήδη σας ανέφερα ότι ο  Δήμος πρέπει να έχει διεκδικητικό ρόλο. Με γράμματα, ευχές κι αφιερώσεις δε λύνονται τα προβλήματα. Τα μνημόνια συρρίκνωσαν τον δημόσιο τομέα και κάποιοι- ακόμη και σήμερα- μιλάνε για λιγότερο κράτος. Για να βγει μία σύνταξη απαιτούνται χρόνια και αυτό οφείλεται και στην έλλειψη προσωπικού. Υγεία και παιδεία χρειάζονται προσωπικό και όχι αποψίλωση των υπηρεσιών. Με πίεση- και δική μας- επανήλθε η Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή Θήβας του ΙΚΑ που είχε «μετακομίσει» στη Λιβαδειά. Έγνοια μας πρέπει να είναι να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες χωρίς να χάνουν χρόνο και χρήμα.

Σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θήβας. Θα το επισκέπτονται μαθητές από όλη την Ελλάδα με δυνατότητα διανυκτέρευσης. Πέρα από την παιδαγωγική αξία αυτού του θεσμού θα υπάρξει οικονομική δραστηριότητα. Με κοινή προσπάθεια που κάναμε με τον Δήμο θα έρθει στην περιοχή μας μία υπηρεσία. Παρόμοιες κινήσεις θα οργανωθούν και στο μέλλον και θα τις στηρίζουμε είτε είμαστε είτε όχι στη διοίκηση του Δήμου.

 

Το μουσείο της Θήβας είναι το 3ο πιο επισκέψιμο της χώρας. Ο εμπορικός κόσμος της πόλης δεν το βλέπει αυτό, αφού οι επισκέπτες φεύγουν για  Δελφούς και Αράχοβα, ποια είναι η λύση η δικιά σας σε ένα τέτοιο ζήτημα;

Στην προηγούμενη ερώτησή σας σας ανέφερα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης στη Θήβα. Κάποιο από αυτά πιθανά θα έχει ως σημείο αναφοράς το μουσείο μας. Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου μας θα αποκτήσει Κέντρο Τουριστικής Προβολής με την μετατροπή του παλιού νοσοκομείου. Η χρηματοδότησή του ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ και στόχο έχει την ανάπτυξη του τουρισμού. Είναι ένα εργαλείο που, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και σοβαρά, θα συνδέσει το Μουσείο και τα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής με την οικονομική δραστηριότητα. Όντως, μέχρι σήμερα φεύγουν για Χαλκίδα και Λιβαδειά οι πολυάριθμοι επισκέπτες του μουσείου μας ενώ θα μπορούσαν- και αυτό είναι δική μας προτεραιότητα- να επισκέπτονται το κέντρο της πόλης, τις ταβέρνες της πόλης των χωριών και του Κορινθιακού κόλπου.

Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να γίνουν …

Ένα τελευταίο μήνυμα για τους αναγνώστες του exeisminima;

Σε αυτή μας την προσπάθεια σας θέλουμε δίπλα μας πέρα από πολιτικές οριοθετήσεις και τοπικιστικές λογικές για να συνθέσουμε το όραμα για τον καλλικρατικό μας δήμο μέσα από ειλικρινή διάλογο, με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία.

Αφήστε μια απάντηση