- ΜΟΥΣΙΚΗ

Το exeisminima.gr παρουσιάζει: Στη Σμύρνη κάποτε..

Τίτλος : Στη Σμύρνη κάποτε, ένα μουσικοθεατρικό έργο του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μαστοράκη και μουσική Αρετή Κοκκίνου

Με μεγάλη συγκίνηση  σας παρουσιάζουμε  ένα απόσπασμα από το   μουσικοθεατρικό  έργο με 16 πρωτότυπα τραγούδια  Στη Σμύρνη κάποτε… 

Θεατρικό κείμενο-στίχοι τραγουδιών: Θανάσης Σάλτας Μουσική σύνθεση έργου και κύκλου τραγουδιών:  Αρετή Κοκκίνου  Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μαστοράκη

Το έργο παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Ημέρας την θεατρική σεζόν του 2020 και συνεχίζει να παρουσιάζεται σε φεστιβάλ, θεατρικές και μουσικές σκηνές.

 Προσεχώς αναμένεται η κυκλοφορία του CD με τα 16 πρωτότυπα τραγούδια της παράστασης  Στη Σμύρνη κάποτε  σε στίχους Θανάση Σάλτα και μουσική Αρετής Κοκκίνου.

  Το έργο αποτελεί έναν πολιτισμικό ύμνο στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Σμύρνη, με λαογραφικές αναφορές στις βασικές συνοικίες όλων των εθνοτήτων (Ελλήνων, Αρμενίων, Τούρκων, Εβραίων, Ευρωπαίων Λεβαντινών) που συνυπήρχαν ως το 1922 και  ζωντανεύουν όλοι οι πολιτισμοί και όλη η ιστορία της Σμύρνης.

 Από τις ξέγνοιαστες κοσμοπολίτικες βεγγέρες και τις βόλτες στην Προκυμαία, μέχρι τις συγκλονιστικές ημέρες του μικρασιατικού πολέμου και της καταστροφής της Σμύρνης. Ένα βαθιά οικουμενικό και αντιπολεμικό έργο, με συγκινητικές σκηνές και  υπέροχα πρωτότυπα τραγούδια.    

Θεατρικές και μουσικές περιπλανήσεις στα μπεζεστένια, έρωτες στους φραγκομαχαλάδες, κόρτε στο Σινέ Πατέ, χανούμισσες στους τουρκομαχαλάδες, αρμένισες μάντισσες, η συνθήκη των Σεβρών, η προσευχή στην Αγία Φωτεινή, το μέτωπο στον Σαγγάριο, η μεγάλη φωτιά, ο διωγμός και η προσφυγιά…

Στη σκηνή του έργου συνυπάρχουν ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές συνθέτοντας θεατρικά και μουσικά τοπία από όλες τις γειτονιές της Σμύρνης.

Ηθοποιοί: (αλφαβητικά) Γιάννης Λεβέντης, Ιωάννα Μαστοράκη, Ιωάννα Προσμίτη, Θανάσης Σάλτας, Μαρία Σπανού, Μάχη Σπανού

Τραγουδιστές: (αλφαβητικά) Θέλμα Καραγιάννη, Ισίδωρος Πάτερος

Μουσικοί: Μαρία Νίττη (Ακορντεόν), Γεωργία Μαρίνη (Βιολί), Αρετή Κοκκίνου (Κιθάρα – Μαντολίνο)

Διάρκεια Παράστασης: (2ώρες)  Διάρκεια Αποσπάσματος Βίντεο : (1ώρα και 9 λεπτά)

(Το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό της παράστασης  προέρχεται  από το προσωπικό αρχείο του κ. Θάνου Φάρφα.)

O συγγραφέας Θανάσης Σάλτας και η σκηνοθέτης Ιωάννα Μαστοράκη έχουν βραβευτεί για τα έργα τους και έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για τις θεατρικές παραστάσεις τους από κριτικό παραστάσεων της  Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού, ενώ το 2019 βραβεύτηκαν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου.

Ο συγγραφέας Θανάσης Σάλτας είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει τιμηθεί για το λογοτεχνικό του έργο  και την προσφορά του στον πολιτισμό εντός και εκτός Ελλάδος (Λεμεσό Κύπρου, Μελβούρνη Αυστραλίας, Στουτγκάρδη Γερμανίας και Σμύρνη Τουρκίας)

 Η συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου έχει μακρόχρονη μουσική πορεία, και έχει συνεργαστεί με πλήθος σημαντικών καλλιτεχνών σε θέατρα, σε συναυλιακούς χώρους, σε φεστιβάλ, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.