- ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπέρ της μάσκας όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Κυριάκου Βελόπουλου

Η χρήση της μάσκας ως μέσο προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού δεν μπορούσε να λείπει από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με φόντο τη διαχείριση της πανδημίας. Παράλληλα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και το κίνημα της αντιμάσκας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Υπέρ της χρήσης μάσκας χωρίς αστερίσκους τάχθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε τις δικές του θεωρίες με αποτέλεσμα να υπάρξει οξύτατη αντίδραση από τον πρωθυπουργό. 

Μητσοτάκης: Η μάσκα το πιο σίγουρο μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του επισήμανε πως διαπιστώνει «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας και συμπλήρωσε: «Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκαςπου στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

«Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί σε μικρές ηλικίες να βάλει μάσκα. Έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, δεν θα τιμωρηθεί κανένα παιδί. Έχω δει όμως και συγκινητικές ιστορίες με παιδιά που λόγω ασθενειών είναι υποχρεωμένα να φορούν τις μάσκες τους. Σε κάθε περίπτωση ο ΠΟΥ αναθεώρησε τις απόψεις του για την χρήση μάσκας. Είναι γεγονός», υποστήριξε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Τσίπρας: Δεν συναντήσαμε ποτέ τους αρνητές της μάσκας

Το κίνημα της αντιμάσκαςαποτέλεσε μέρος της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «τους αρνητές της μάσκας εμείς δεν τους είχαμε συναντήσει ποτέ. Εσείς τους είχατε συναντήσει στα συλλαλητήρια των Πρεσπών

Γεννηματά: Καμπάνια για τη χρήση μάσκας

Καμπάνια για τη χρήση μάσκας ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ παράλληλα στάθηκε και στο κίνημα της αντιμάσκας. «Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου αλλά χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης και υπέρ της μάσκας. Είναι αδιανόητα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Πρέπει να χτυπηθεί αυτή η λογική της θεωρίας συνωμοσίας μια και έξω στον τόπο. Μία λογική που ξεκίνησε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά. 

Κουτσούμπας: Ανορθολογισμός το «όχι στη μάσκα»

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από την πλευρά του ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πάρει έγκαιρα μέτρα. Παράλληλα τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα έκλεινε και η «πόρτα σε διάφορες τέτοιες θεωρίες συνωμοσιολογίας, που έλεγα πριν, στον ανορθολογισμό, που στα σχολεία μπορεί να εμφανιστούν με το ”όχι στη μάσκα” και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις». Επιπλέον απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε τα εξής: «Μαζέψτε τα στελέχη σας, ακόμα και υπουργούς σας, που κάνουν προβοκατόρικες αναρτήσεις, όπως ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, που έχουν το θράσος να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το «όχι στη μάσκα» με το «ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ, ΟΧΙ στην ΕΕ» και άλλα ζητήματα, πολιτικά ζητήματα. Από πού κι ως πού μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι ο ανορθολογισμός, ο αποπροσανατολισμός, η συνωμοσιολογία, με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, είτε συμφωνεί κανείς με αυτές είτε διαφωνεί;».

Βελόπουλος: Κατά τη χρήση μάσκας από τα παιδιά κάτω των 12 ετών

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη χρήση μάσκας από παιδιά κάτω των 12 ετών. Μάλιστα ενώ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του υπογράμμιζε ότι δεν ήταν γενικά κατά της χρήσης μάσκας, στη συνέχεια αναφερόταν με επιχείρηματα κατά της χρήσης της. Τα λεγόμενά του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κάνετε αγώνα να μας επιβάλλετε τις μάσκες. Δεν είμαι εναντίον των μασκών. Ουδέποτε θα ήμουν εναντίον της υγείας των πολιτών. Έχω όμως ερωτηματικά. Οι επιστήμονες που εσείς πουσάρετε, δεν με έπεισαν. Μιλάω για την επιβολή της μάσκας στα παιδιά κάτω από 12 έτη. Μόλις διαφωνείς με το σύστημα σε αποκαλούν “ψεκασμένο”. Μόλις λες ότι έχω άλλη άποψη, σου λένε ότι είσαι “πυροβολημένος”. Δηλαδή η άλλη άποψη πρέπει να ενοχοποιηθεί και να κυριαρχεί μόνο η μια άποψη.

Αυτό είναι η αρχή του φασισμού», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και διευκρίνισε για τη θέση που έχει για το θέμα η Ελληνική Λύση: «Δεν λέμε “ναι” ή “όχι” στις μάσκες. Αλλά στα παιδάκια κάτω των 12 ετών, έχουμε ερωτηματικά για την επιβολή της μάσκας. Δεν διαμαρτύρονται οι ‘πυροβολημένοι’ ή ‘ψεκασμένοι’. Διαμαρτύρονται αυτοί που έχουν παιδάκια. Ή θα τους πείσετε ότι πρέπει όλοι να βάλουν μάσκες, ή μην τους λοιδορείτε, μην τους βρίζετε».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε διεξοδικά σε δηλώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει για τη χρήση της μάσκας από τους ειδικούς επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, ανάμεσα στους οποίους ο κ. Σύψας, ο κ. Τσιόδρας, ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόκειται, όπως επισήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος, για δηλώσεις που η μια αναιρεί την προηγούμενη, με συνέπεια ο κόσμος να ανησυχεί και να μην πείθεται. Όπως εξάλλου σημείωσε, η Ελληνική Λύση δίνει έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και εξέφρασε την άποψη ότι για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, η απόφαση θα έπρεπε να λαμβάνεται σε τοπικό επίπεδο από τους δήμους και για παιδιά άνω των 12 ετών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «επιβολή εμβολίου και επιβολή μάσκας, σημαίνει αυταρχισμός και δεν σημαίνει δημοκρατία».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα όσα είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη καμπάνιας για τη χρήση μάσκας «πόσω μάλλον όταν ακούγονται και σε αυτή την αίθουσα απόψεις που δεν απέχουν από ακραίες θεωρίες. Ο λόγος σας, κύριε Βελόπουλε, ήταν ευθεία αμφισβήτηση των οδηγιών των ειδικών», τόνισε, και πρόσθεσε: «Είπατε ευθέως για τη μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες. Σας το ξαναλέω ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6-7 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Εχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και τη φορούν συνεχώς. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τους ειδικούς, και αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα που θα μοιάζουν με νέο lockdown πρέπει να τηρούμε το μέτρο. Η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει και αυτό είναι απλή λογική. Η μάσκα προστατεύει από τα σταγονίδια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ανέφερε ότι «ούτε ψεκασμένοι είναι ούτε συνωμοσιολόγοι οι γονείς που διαμαρτύρονται για τη μάσκα. Απλά δεν τους πείσατε». Ακόμη επανέλαβε ότι παιδιά κάτω των 12 ετών είναι πολύ δύσκολο να φορέσουν τη μάσκα και επισήμανε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή κατέθεσε αντιφατικές δηλώσεις επιστημόνων που συμβουλεύουν την πολιτεία, μαζί κατέθεσε και στοιχεία του ΠΟΥ αλλά και προτάσεις της Ελληνικής Λύσης που έμειναν αναπάντητες από τον πρωθυπουργό.

Kυριάκος Βελόπουλος ΦΩΤΟ (Copyright: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)