- ΑΡΘΡΑ

✒️Πρόωρες εκλογές με επίκληση στο ενεργειακό «μπλακάουτ»!

Πρώτα τα καλά νέα: Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η πατρίδα μας θα «βουλιάξει» φέτος από τον τουρισμό. Θα δεχθούμε περισσότερους επισκέπτες και από τη χρονιά-ορόσημο του 2019.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα στον τουριστικό χάρτη. Όλες οι πρωτεύουσες ανατολικών χωρών που βρίσκονται σε απόσταση… πυρηνικού βεληνεκούς από το έδαφος της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως η Πράγα, η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη, συν το Κίεβο με τη Μόσχα, ανακηρύχθηκαν από τα ταξιδιωτικά γραφεία «μη ασφαλείς προορισμοί». Η πρώτη άμεση συνέπεια της αξιολόγησης αυτής ήταν η απόφαση να μειωθούν δραματικά οι πτήσεις τσάρτερ προς αυτές. Η Ελλάς ανακηρύχθηκε ταυτοχρόνως, από τα ίδια μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, ως ο ιδανικός ασφαλής προορισμός.

Για τον λόγο αυτόν δεν βρίσκει κανείς δίκλινο δωμάτιο ακόμη και σε περιφερειακούς προορισμούς κάτω από 300 ευρώ την ημέρα. Μετά τα καλά νέα όμως -το «μπουμ» στον τουρισμό θα αλλάξει την ατμόσφαιρα στην κοινωνία- έρχονται και τα δυσάρεστα νέα. Θα καταφέρουν η ΔΕΗ και το ενεργειακό σύστημα της χώρας συνολικά να αντεπεξέλθουν στην τεράστια ζήτηση ενέργειας; Που, αν συνοδευτεί με καύσωνα, θα οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης των κλιματιστικών; Στην κατάσταση που βρίσκονται και η Ευρώπη αλλά και η χώρα, αυτό είναι λίαν αμφίβολο. Ήδη σε άλλες χώρες της περιοχής μας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι πολίτες ενημερώνονται από τώρα ότι το καλοκαίρι θα περάσει με συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση της χώρας σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Αυτόν τον χαρακτήρα της προετοιμασίας είχαν, άλλωστε, και οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ολα δείχνουν λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός, εκών άκων, θα αξιοποιήσει το πρόβλημα ενεργειακής ανεπάρκειας της χώρας και θα το επικαλεστεί ως σπουδαίο λόγο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών! Στις ξένες πρεσβείες των Αθηνών, η πρόθεση του κυρίου Μητσοτάκη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με αφορμή το ρεύμα είναι ήδη γνωστές. «Το πρόβλημα είναι η ΝΤΕΗ» ψιθυρίζουν στη γνωστή πρεσβεία επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Τα «μπλακάουτ» θα είναι ο εφιάλτης. Δεν διέφυγε της προσοχής κανενός, άλλωστε, ότι ο κύριος Μητσοτάκης έθεσε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τη Ν.Δ. σε εκλογική ετοιμότητα και ανακοίνωσε ότι κλιμάκια υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών θα περιοδεύσουν σε όλη την περιφέρεια για να μεταφέρουν το μήνυμα της Ν.Δ. Για την πληρότητα της ενημέρωσής σας σάς θυμίζουμε ότι το άρθρο 41 του Συντάγματος της Ελλάδος ορίζει το εξής:

«Άρθρο 41, παράγραφος 2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Aποκλείεται η διάλυση της νέας Bουλής για το ίδιο θέμα.

3. Tο διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το υπουργικό συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε 30 ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες 30 ημέρες από τις εκλογές». Το οποίο σημαίνει ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής για να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Οταν θα πλησιάζει στο τέλος της η τουριστική σεζόν.

Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: Λίγο πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι αρχίζουν ξανά οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο «μεσογειακό τόξο»…

Facebook Comments Box