You are currently viewing Θήβα: Πρόσωπα της πόλης, πρόσωπα της καθημερινότητας

Θήβα: Πρόσωπα της πόλης, πρόσωπα της καθημερινότητας

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ Ο.Χ.Ε.Κ.

Πρόσωπα της πόλης, πρόσωπα της καθημερινότητας.

Πρόσωπα που μας κερδίζουν με την ευγένεια και τον γλυκό τους λόγο.

Πρόσωπα που ο χρόνος δεν τα άφησε να ξεθωριάσουν από την μνήμη μας.

Το exeisminima.gr ανοίγει ένα νέο κύκλο αρθρογραφίας για τους δικούς μας ήρωες.Ό κάθε αναγνώστης μας,μπορεί να στείλει το κείμενό του για τους δικούς του ήρωες.

Επικοινωνία στο Facebook του site μας η στο παρακάτω email-exeisminimapoulios@yahoo.com

ΟΧΕΚ Θήβας

Η περηφάνεια των γηρατειών

Υπάρχουν μέρες και νύχτες που δεν ξέρω που να ακουμπήσω το κεφάλι μου. Ίσως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιώ ταυτόχρονα λογική και συναίσθημα, όμως στο τέλος της κάθε ημέρας θέλω να είμαι σίγουρη ότι έχω κάνει τα πάντα για τους ηλικιωμένους, για τους οποίους φέρω ευθύνη. Σαν να ήταν ο δικός μου πατέρας, η δική μου μητέρα. Σαν να ήμουν εγώ η ίδια,  θεωρώντας ότι η ποιότητα της φροντίδας, απορρέει από την ενσυναίσθηση και την άδολη αγάπη του οτιδήποτε παράγει κανείς σαν ανθρώπινη μονάδα. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι  ο ακρογωνιαίος λίθος της φροντίδας εν γένει δεν είναι παρά η  ίδια η αγάπη για τον  άνθρωπο, τον ευπαθή, τον ευάλωτο, τον ανυπεράσπιστο.”Λόγια από τους δικούς μας ανθρώπους...

Λόγια από τους επισκέπτες…

Συγχαρητήρια για το έργο το οποίο πρεσβεύουν!!! Για τους συνανθρώπους μας συγχαρητήρια ! Από καρδιάς ο Θεός να τους έχει καλά ! Για αυτούς τους συνανθρώπους μας που δυστυχώς έτσι τα έφερε η ζωή να λείπουν από τα σπίτια τους και από τους δικούς τους ανθρώπους από καρδιάς σας εύχομαι!

Λόγια από την δημοσιογραφική ομάδα του exeisminima.gr

Και ενώ το υλικοτεχνικό κομμάτι είναι η μία όψη του νομίσματος, η δεύτερη και ενδεχομένως σημαντικότερη είναι η ανθρώπινη δυναμική. Ο χώρος της Γήρανσης ποτέ δεν ήταν εύκολο ζητούμενο. Ότι μου έχει διδάξει η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια, συνοψίζει στη δική μου κατάθεσης ψυχής και την προσωπική μου αλήθεια.  Γι’ αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ίσως  είναι  η πρώτη φορά που το δικό μου έργο ορίζεται από  την άρρηκτη πίστη μου σε όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες. Σε μία εποχή υφέρποντος κρετινισμού και εξαιρετικής δυσπιστίας, είναι ευλογία να μοιράζεσαι όλες σου τις αγωνίες, τις ελπίδες και τις δυσκολίες με τους ανθρώπους που ανήκετε στην ίδια γραμμή. Στην πρώτη γραμμή & από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Μία διαχρονική  προσπάθεια οδηγεί σε μία νέα αρχή!

Ιστορία:

Το Γηροκομείο ΟΧΕΚ είναι η πρώτη μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων που ιδρύθηκε στην Βοιωτία. Είναι ένα φιλανθρωπικό Ίδρυμα που ίδρυσε το 1964 η Ορθόδοξη  Χριστιανική Ένωση Κυριών Θηβών, επί Προεδρίας Κ. Μαρίκας  Αγγελίδη.                                                      
Ανεγέρθη σε Δημοτικό Οικόπεδο με απόφαση παραχώρησης υπ. Αρ. 213 του τότε Δημοτικού Συμβουλίου με αρ. Πρωτ. 2120/8-6-1957, επί Δημαρχίας Κ. Αγγέλου Αγγελίδη στον Πευκόφυτο  λόφο καστέλι Θηβών, σε μια περιοχή  μοναδικού φυσικού καλούς και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς στη βόρεια πλευρά του λόφου, έπειτα από συστηματικές έρευνες το 1970-1973 αποκαλύφθηκε μυκηναϊκό ταφικό μνημείο, ο λεγόμενος <<Οιδίποδος Παίδων> >.
Σκοπός του Ιδρύματος ήταν η περίθαλψη των απόρων ηλικιωμένων, ώστε να δώσει αγάπη, στέγη, φαγητό, κυρίως στους ανθρώπους που διαβιούσαν μοναχικά, καθώς συχνά τα παιδιά τους είχαν πάρει το δρόμο της μετανάστευσης.
Το Ίδρυμα συνεχίζει εδώ και δεκαετίες να εκπληρώνει το σκοπό της Ίδρυσης του με την πλήρη αποδοχή, υποστήριξη και αγάπη της Θηβαϊκής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς λειτουργεί με γνώμονα τον οφειλόμενο στην ανθρώπινη αξία σεβασμό, συνεχίζει να παρέχει κοινωνική φροντίδα και περίθαλψη κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους ηλικιωμένους.

Βασικός στόχος του Γηροκομείου Ο.Χ.Ε.Κ. Θηβών είναι οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται να νιώθουν οικεία και ευχάριστα, στο νέο τους σπίτι. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την επικοινωνία, την δημιουργική απασχόληση και την ψυχαγωγία που πραγματοποιούνται από τους επαγγελματίες του Ιδρύματος και τα μέλη, της Ορθοδόξου Χριστιανικής Ενώσεως Κύριων. Με την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, απασχόλησης και συμμετοχής τους σε πολλές δραστηριότητες, γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να παραμείνουν λειτουργικά σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, νοητικό, κινητικό) ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση τους και έτσι να έχουν μία καλύτερη ζωή σεβόμενη πάντα τις ανάγκες τους.

Σήμερα πρόεδρος της Μονάδας είναι η κ.Βάσω Λάσπη, ένας άνθρωπος με αξιοζήλευτη εμπειρία και γνώση στον χώρο της Κοινωνικής Προστασίας, αλλά και με ουκ ολίγα επιτεύγματα για τα οποία δεν συνηθίζει να μιλά ποτ΄΄ε η ίδια, αλλά ο χρόνος και οι συνεργάτες της.

Πούλιος Παναγιώτης.

Facebook Comments Box