- ΚΟΣΜΟΣ

🌐Nτράγκι:Πέρασε ο ρωσικός εκβιασμός για το φυσικό αέριο-Οι περισσότερες εταιρείες εισαγωγής άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαιτείται από «μη φιλικές χώρες» να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο Πούτιν ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Tην ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει τον βασικό αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κρατικής εταιρίας διαχείρισης του φυσικού αερίου, η στρόφιγγα έκλεισε λόγω της παρέμβασης των ρωσικών δυνάμεων. Το Κρεμλίνο απαντά πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα την ώρα που μια – μια οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από την ρωσική ενέργεια.

Καθησυχάζει η ΕΕ

Δεν τίθεται «κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ» από τις μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από την Ουκρανία λέει η Κομισιόν από την πλευρά της. «Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ, δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ», τονίζει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την αδυναμία της να παράσχει αποτελεσματικό επιχειρησιακό έλεγχο στον σταθμό συμπίεσης Νόβοπσκοφ. «Ο σταθμός ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές από τις αρχές Απριλίου, με το ουκρανικό προσωπικό να δέχεται πιέσεις στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι από αυτόν τον σταθμό συμπίεσης έχουν γίνει μη εξουσιοδοτημένες εκτροπές φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενεργειών της ρωσικής πλευράς. Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνει η Επιτροπή.

Μόσχα σε Κίεβο: Δεν υπάρχει «ανωτέρα βία» για διακοπή εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

Η Μόσχα διέψευσε την Τετάρτη την ουκρανική πλευρά, η οποία ανέφερε ότι λόγω «ανωτέρας βίας» κλείνει έναν αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ανωτέρα βία», καθώς η Ρωσία εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για τις προμήθειες.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας GTSOU, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνεται διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του κόμβου Σοχρανίφκα.

«Η Ρωσία εκπλήρωνε πάντα με αξιοπιστία, και σκοπεύει να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ επανέλαβε την επίσημη γραμμή της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν γεγονότα «ανωτέρας βίας» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου της.

«Η ουκρανική πλευρά ανέφερε ορισμένες συνθήκες ανωτέρας βίας. Ακούσαμε δηλώσεις από την Gazprom ότι δεν υπήρξαν εξηγήσεις για ανωτέρα βία» υποστήριξε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι σταθερή, και απέρριψε αμερικανικές αναφορές ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Σε ενεργειακό συναγερμό βρίσκεται η ΕΕ μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας για τη Σοχρανίφκα. Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU. Η Gazprom διαμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU.

Facebook Comments Box