- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Aποδοκιμασίες στον Σταικούρα από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος, το απόγευμα της Παρασκευής 19 Φλεβάρη, επισκέφθηκε τη Μαλεσίνα του Δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, αλλά και από τα μεταλλεία του Αϊ-Γιάννη Βοιωτίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημοτικό Κατάστημα Μαλεσίνας και με συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», έδωσαν συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις και στον αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που παραδίδει τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τον ορυκτό πλούτο της ΛΑΡΚΟ στα μονοπώλια του κλάδου και παράλληλα στέλνει στην ανεργία τους εργαζόμενους.

Αν και κατά την άφιξη του ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, τελικά και μετά την επίμονη στάση των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που παρέμειναν έξω από το Δημοτικό Κατάστημα με συνθήματα και τραγούδια, δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την διαμαρτυρία της Παρασκευής, το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της Λάρυμνας, σημειώνει αρχικά πως πρόκειται «για συμβολική διαμαρτυρία απέναντι στην εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ».

Για την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, το Σωματείο, τονίζει: «Από τη συνάντηση δεν βγήκαμε σοφότεροι. Εκνευρισμένος ο υπουργός από την παράσταση διαμαρτυρίας που κάναμε, “αναμασώντας την ίδια καραμέλα”, μας είπε ότι “η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα, χρειάζεται χρηματοδότηση, οι εργαζόμενοι είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση” κ.λπ., κ.λπ.». Και προσθέτει: «Η επιχειρηματολογία μας απέναντι στην τοποθέτηση του υπουργού, είχε ως βάση τις σημερινές υψηλές τιμές του νικελίου και την ανασφάλεια που ζουν οι εργαζόμενοι μέσα από την πολιτική της κυβέρνησης. Τελικά δεσμεύτηκε για δύο συναντήσεις. Μία για τη λειτουργία του εργοστασίου και μία με το υπουργείο Εργασίας».

Παράλληλα, το Επιχειρησιακό Σωματείο της Λάρυμνας χαρακτηρίζει ως «πρόκληση» την κίνηση του δημάρχου Λοκρών να ευχαριστήσει τον υπουργό και να παροτρύνει και την αντιπροσωπεία των εργαζομένων να πράξει το ίδιο. «Είναι πρόκληση η τοποθέτηση της δημοτικής αρχής. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μας δεν χρωστούν τίποτα και σε κανέναν. Με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα και είναι προ των πυλών του κλεισίματος μέσα από την πολιτική τους. Μας χρωστούν, δεν τους χρωστάμε. Από την άλλη δεν μπορεί η δημοτική αρχή να συνυπογράφει ψηφίσματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ και από την άλλη να μας προτρέπει να ευχαριστήσουμε τους υπουργούς για την πολιτική της κυβέρνησης. Ή με το χωροφύλακα ή με τον αστυφύλακα. Και με τους δύο παρέα δεν γίνεται», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο στην ανακοίνωση του.

Και προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι θα δώσουμε τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι. Θα είμαστε παρών σε οποιαδήποτε συνάντηση, σε οποιοδήποτε επίπεδο, αν και εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν. Όπλο έχουμε τις τεκμηριωμένες θέσεις μας για τη ΛΑΡΚΟ, τα δίκαια και τίμια αιτήματα των εργαζομένων. Ο αγώνας συνεχίζεται. Με τον ίδιο τρόπο θα υποδεχτούμε όλους όσους εισηγήθηκαν και ψήφισαν την εκποίηση του ορυκτού πλούτου, το σακατεμένα των θέσεων εργασίας, την κλοπή του μόχθου μιας ζωής των εργαζομένων, το τζογάρισμα στα ζάρια της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα. Σε αυτά τα πλαίσια προετοιμαζόμαστε να κάνουμε και εμείς τη δική μας επίσκεψη, στα δικά τους χωριά, στα δικά τους σπίτια».