- ΑΡΘΡΑ

Αισιοδοξία για το μέλλον της απαισιοδοξίας

news-apopseis

Του Δικηγόρου Θηβών Νικολάου Ποταμιά

 

Η απαισιοδοξία δεν κέρδισε ποτέ καμιά μάχη και ας συμβουλεύεται την λογική της, ενώ η αισιοδοξία βλέπει πίσω από την καταστροφή μια ευκαιρία, γιατί ακούει την καρδιά της και την πίστη της στον άνθρωπο.

Αν αμφιβάλλεις για την ζωή, η ζωή εκδικείται. Αν της έχεις εμπιστοσύνη πάει καλά. Είμαι αισιόδοξος, γιατί δεν κέρδισα ποτέ τίποτα με την απαισιοδοξία έλεγε ο Τσώρτσιλ.

Ο αισιόδοξος χαμογελάει για να ξεχάσει, ο απαισιόδοξος ξεχνάει να χαμογελάσει. Ο απαισιόδοξος παραπονείται για τον άνεμο, ο αισιόδοξος περιμένει τον άνεμο να αλλάξει, ρυθμίζει τα πανιά. Αν βλέπουμε την καλή πλευρά των γεγονότων πολλαπλασιάζεται η δύναμή μας. Η πέτρα το σίδερο και το ατσάλι δεν αντέχουν, ο άνθρωπος αντέχει έλεγε ο Καζαντζάκης.

Και τα λάθη μας; Οι σοφοί λένε αν κάποια μέρα δεν έκανες λάθος δεν προσπάθησες όσο έπρεπε. Δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει τίποτα, και αν κλείσεις την πόρτα σου στα λάθη, θα αφήσεις και την αλήθεια απ έξω. Η αγάπη για την ζωή κάνει τα πολλά λάθη ,αλλά χωρίς αυτή την αγάπη όλα είναι λάθος. Τα λάθη είναι η εμπειρία μας. Τα λάθη είναι η ζωή μου έλεγε ο Μπέκετ.

Μισή λύση του προβλήματος λοιπόν είναι η αισιοδοξία, και η υπόλοιπη μισή η εμπειρία από τα λάθη μας, και συνεχίζουμε.

Γιατί όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν συμβούλευε ο Κέννεντυ.

Αφήστε μια απάντηση