- ΑΡΘΡΑ

Απ.Ντάντος: Οι απόψεις του Δημάρχου Θήβας κρύβουν εναν ιδιότυπο ρατσισμό

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΒΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΝΑΝ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

exeism1501

Στις 16/6/09 προσκλήθηκα από τοπικό κανάλι τηλεόρασης για να εξηγήσω ως γραμματέας της Πολιτικής Κίνησης του ΣΥΝ Θήβας το περιεχόμενο πρόσφατης ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας σχετικά με την πρόθεση της ΗΛΕΚΤΩΡ για εγκατάσταση δίπλα στο ΧΥΤΑ, μονάδας καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη τηλεφωνικά ο δήμαρχος της πόλης κ. Σβίγκος. Κατά την παρέμβασή του αυτή κατηγόρησε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας ως ψεύτες που εφαρμόζουν την τακτική Γκαίμπελς, ειρωνεύτηκε εμένα προσωπικά για την καταγωγή μου, και τελικά αποδέχτηκε ότι πράγματι μελετάει την περίπτωση εγκατάστασης μονάδας καύσης απορριμμάτων στην περιοχή για να είναι η πόλη έτοιμοι να υποδεχθεί την μετά ΧΥΤΑ εποχή!!!!!

Για όλα αυτά έχω να πω τα εξής:

1.Είναι ψέματα ότι εδώ και ένα χρόνο ο κ. Σβίγκος έχει πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις για να εξηγήσει στους συμπολίτες πως λειτουργούν οι μονάδες καύσης απορριμμάτων και τι «οφέλη» μπορούν να παρέχουν;

Άραγε ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο τις πραγματοποίησε; Μήπως για να προετοιμάσει το έδαφος και να γίνει αποδεκτή η μονάδα από τη θηβαϊκή κοινωνία;

2.Είναι ψέματα ότι μαζί με άλλους Δημάρχους επισκέφθηκαν το Παρίσι για να διαπιστώσουν από κοντά πως λειτουργούν αυτές οι εγκαταστάσεις;

Άραγε γιατί πραγματοποιήσανε ένα τόσο δαπανηρό ταξίδι, για το οποίο δεν μας είπανε ποιος πλήρωσε τα έξοδα; Άραγε γιατί τόσο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα και ποια είναι τα ψέματα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας;

3.Είναι ψέματα ότι έχει κοινοποιήσει επιστολή η ΗΛΕΚΤΩΡ (βλέπε Μπόμπολας) προς το Δήμο Θηβαίων, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή τους να εγκαταστήσουν ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με καύση απορριμμάτων;

4.Είναι ψέματα ότι στη Νομαρχία Βοιωτίας έχει ήδη κοινοποιηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΗΛΕΚΤΩΡ σχετική με τη μονάδα που προτίθεται να κατασκευάσει;

5.Είναι ψέματα ότι για να λειτουργήσει η μονάδα θα εισάγονται περίπου 200.000 τόνοι απορριμμάτων από άλλες περιοχές και κυρίως από την Αττική;

Ποιός ψεύδεται τελικά; Ποιός έχει οικειοποιηθεί την τακτική Γκαίμπελς;

6.Κατά την τοποθέτησή του στην τηλεόραση τόνισε με ειρωνικό τρόπο το γεγονός ότι η καταγωγή μου δεν είναι από τη Θήβα και ως εκ τούτου δεν μπορώ να έχω άποψη για τα θέματα της πόλης. Δεν απάντησα σε αυτή του την άποψη γιατί τη θεώρησα ατυχή και δεν ήθελα να δώσω περισσότερη έκταση. Άλλωστε πρόκειται για μια ιδιότυπη ρατσιστική αντίληψη που με ξάφνιασε και δεν την περίμενα από τον πρώτο πολίτη της πόλης μας.

Μετά από δεύτερη σκέψη διαπίστωσα ότι και σε άλλες παρόμοιες εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης αναφερόμενος στο πρόσωπό μου, τοποθετήθηκε ειρωνικά και απαξιωτικά για την καταγωγή μου.

Τις επόμενες ημέρες διαπίστωσα ότι αρκετοί συμπολίτες που τυχαίνει να κατάγονται από τη Θεσσαλία, την Ευρυτανία κλπ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από αυτές τις απόψεις του. Θεωρώ πως έχουν δίκαιο.

Από πότε η καταγωγή ενός πολίτη του αφαιρεί το δικαίωμα να έχει άποψη για τα θέματα της πόλης στην οποία ζει, εργάζεται, ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα;

Είναι η πρώτη φορά που συναντώ μια τέτοια άποψη, την οποία ομολογώ ότι δεν την έχω συναντήσει πάλι στη θηβαϊκή κοινωνία. Η θηβαϊκή κοινωνία, η οποία έχει μια πλούσια πληθυσμιακή σύνθεση ποτέ δεν έδειξε στοιχεία ρατσιστικά και αντιλήψεις τόσο συντηρητικές.

Τώρα πλέον είμαι ιδιαίτερα ενοχλημένος από αυτή την άποψη του πρώτου πολίτη της πόλης. Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζει «αλλοδαπούς» τους συμπολίτες του ο δήμαρχος, γιατί τυχαίνει να κατάγονται από κάποια άλλη περιοχή της πατρίδας μας.

Είναι απαράδεκτο να γυρίζουμε 2500 χρόνια πίσω στην εποχή των μετοίκων*.

Όσο για εμένα προσωπικά έχω να πω τα εξής:

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την καταγωγή μου και δεν θα την αρνηθώ ποτέ, ανεξάρτητα αν ο δήμαρχος προσπαθεί για το λόγο αυτό να με απαξιώσει.

Παράλληλα είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί διάλεξα να εγκατασταθώ στην ιστορική πόλη της Θήβας από το 1983, όπου δημιούργησα οικογένεια, πρόσφερα και προσφέρω στην εκπαίδευση, έβαλα το δικό μου μικρό λιθαράκι στα κοινά της πόλης, συνδέθηκα με τη Θηβαϊκή κοινωνία, η οποία με αγκάλιασε και την ευχαριστώ γι’ αυτό. Μάλιστα δηλώνω ότι θα συνεχίσω να μένω στη Θήβα όσο η ζωή μου διαρκέσει, αφού εδώ είναι το σπίτι μου, εκτός αν «κάποιοι» θελήσουν να με εξοστρακίσουν. Στη σημερινή εποχή όλα μπορούν να συμβούν. Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι το αυγό του φιδιού επωάζεται. Εάν βρίσκει θαλπωρή στον κόρφο του Δήμου μας τότε πράγματι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

7.Για να έρθουμε και στην ουσία του θέματος, που είναι η μονάδα καύσης απορριμμάτων που προτίθεται να κατασκευάσει η ΗΛΕΚΤΩΡ για την οποία ο δήμαρχος με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του φαίνεται ότι συμφωνεί.

Επειδή ξέρω ότι ο δήμαρχος έχει εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, έχω την εξής απορία.

Η καύση σκουπιδιών εντάσσεται στην πράσινη ανάπτυξη και

την αειφορία που προβάλλει με έμφαση το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος

του ΠΑΣΟΚ; Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να το γνωρίζουμε γιατί έτσι θα

κατανοήσουμε καλύτερα την πολιτική του κόμματος που τον στηρίζει.

*μέτοικοι: Ο πληθυσμός εκείνος που κατοικούσε εντός των ορίων μιας πόλης-κράτους χωρίς να κατάγεται από αυτή. Είχαν περιορισμένα ή και καθόλου πολιτικά δικαιώματα.

ΥΓ. Πολύ σύντομα τα στοιχεία που θα βγούνε στη δημοσιότητα σχετικά με τις προθέσεις της ΗΛΕΚΤΩΡ θα είναι τέτοια που θα σηκωθούν και οι πέτρες να κυνηγήσουν αυτούς που τάσσονται υπέρ της θερμικής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Τότε θα δούμε ποιοι θα έχουν το σθένος να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις ίδιες απόψεις.

Ντάντος Απόστολος

Μέτοικος από Θεσσαλία.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση