- ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΚΟΣΜΟΣ

Αθλητές χωρίς πατρίδα στους Ολουμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

ΑΘΛΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

(CNN) – Περισσότεροι από 10.0000 αθλητές αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις χώρες τους. Όλοι, εκτός από τέσσερις, οι οποίοι βάδιζαν στην παρέλαση των εθνών κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων υπό την Ολυμπιακή σημαία. Είναι οι επονομαζόμενοι «ανεξάρτητοι ολυμπιακοί αθλητές». Είναι οι αθλητές χωρίς πατρίδα. Ένας από τους επονομαζομένους ”Ανεξάρτητους Ολυμπιακούς αθλητές” είναι ο μαραθωνοδρόμος Guor Marial. Η χώρα του, το Νότιο Σουδάν, σχηματίστηκε μόλις πρίν έναν χρόνο και δεν διαθέτει Ολυμπιακή ομάδα.
Η πορεία προς τους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Οχτώ αδέλφια του σκοτώθηκαν, ενώ ο ίδιος στην ηλικία των επτά χρονών απήχθη και εξαναγκάσθηκε να υπηρετεί τους σουδανούς στρατιώτες. Ανήκει σε ολόκληρη γενεά παιδιών από το Σουδάν που αιχμαλωτίσθηκαν και υπήρξαν σκλάβοι κατά τον επί 2 δεκαετίες εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή. Κατόρθωσε να δραπετεύσει από το Σουδάν όταν κρύφθηκε σε μία σπηλιά. Πέρασε στην Κένυα, μετά στην Αίγυπτο και πολύ αργότερα στην Αριζόνα. Μόλις πέρσι έτρεξε για  πρώτη φορά σε μαραθώνιο. Τό Νότιο Σουδάν κηρύχθηκε ανεξάρτητο  το περασμένο έτος αλλά βρίσκεται σε διαμάχη με το Σουδαν εξ’ αιτίας των κοιτασμάτων  πετρελαίου που εντοπίζονται στην περιοχή. Παρόλα αυτά, αποτελεί μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο που έχει να αντιμετωπίσει πέραν του εμφυλίου και τον λιμό.
Οι λοιποί τρεις ανεξάρτητοι Ολυμπιακοί αθλητές κατάγονται από τις Ολλανδικές Αντίλλες. Ο Reginald de Windt,  judoka, η Lee-Marvin Bonevacia, δρομέας μεγάλων αποστάσεων, and ο Philipine van Aanholt, ιστιοπλόος, προέρχονται απο το  Curacao που μέχρι το 2010 άνηκε στις Αντίλλες, οι  οποίες έπαυσαν να αποτελούν ανεξάρτητο κράτος για να υπαχθούν στην Ολλανδία. The Netherland Antilles Olympic Committee hoped to keep functioning, but the IOC withdrew recognition last year.

Υπήρξαν και στο παρελθόν ανεξάρτητοι αθλητές : το 2000 από το Ανατολικό Τιμόρ, το 1992 από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αφήστε μια απάντηση