You are currently viewing Εορτή Οσίου Λουκά

Εορτή Οσίου Λουκά

Φεβρουάριος 953 μ.Χ.: «…Ὅπερ μαθόντας τούς τάς κύκλῳ κώμας οἰκοῦντας, καίτοι σφοδροῦ τοῦ χειμῶνος ὄντος καί χιόνος ἀμυθήτου καταπεσούσης, ὡς σχεδόν καί ὀδούς ἀβάτους καί οἰκίας ἀνεκβάτους γενέσθαι, ὅμως οὐδέν ἐκείνους τῆς πρός αὐτόν ἐπέσχε πορείας, ἀλλά πανδημεί πάντες συνέρρεον καί παρ’ αὐτῷ … παρέμενον…».

Φεβρουάριος 2020 μ.Χ.: Τίποτα δεν θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία των πιστών να βρεθούν κοντά στον αγαπημένο τους Άγιο τιμώντας τη μνήμη Του και προσκυνώντας το χαριτόβρυτο λείψανό Του, καθώς χειμερινόν μεν το νέφος της κακοκαιρίας, εαρινή δε η ηλιαχτίδα της ελπίδας.

1067 χρόνια μετά την Κοίμηση του Αναμορφωτή του Μοναχισμού τον 10ο αιώνα στον ελλαδικό χώρο, Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντος, η περιώνυμη Ιερά Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά τίμησε τη μνήμη του Ιδρυτή και Προστάτη Της, την 6η και 7η Φεβρουαρίου 2020, παρά το δριμύ ψύχος.

Το εσπέρας της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου 2020 τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγάπη του Οσίου προς τον ίδιο τον Θεό και τους ανθρώπους, τονίζοντας ότι η αγάπη είναι που καταξιώνει τη σχέση μας με τον Θεό και είναι η κινητήρια δύναμη που μας οδηγεί στο Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, καθώς και σε όλους τους πιστούς που προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά. Ευχήθηκε έτη πολλά στον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο για την επέτειο των δώδεκα χρόνων από την ανάδειξή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες στον Μακαριώτατο για όσα έκανε στην Τοπική μας Εκκλησία και  στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά και του προσέφερε μια ασημένια εικόνα του Αγίου Βλασίου. Ενώ, ο Ηγούμενος της Μονής πανοσ. αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδης προσέφερε στον Μακαριώτατο ένα αντίγραφο της πιστόλας του Αθανασίου Διάκου, που βρίσκεται στο μοναστήρι.

Στο τέλος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και ανέφερε ότι αυτό το μνημείο τόσους αιώνες συνεχίζει να λειτουργεί μέσα από πολλές δυσκολίες. Όπως και ο Όσιος Λουκάς πέρασε πολλές δυσκολίες αλλά άντεξε και όταν γίνονταν επιδρομές των Βουλγάρων έλεγε στους ανθρώπους ότι οι ταλαιπωρίες είναι προσωρινές. Τέλος, ο Μακαριώτατος προέτρεψε τους πιστούς να χαίρονται τις ευκαιρίες της ζωής και τα νέφη θα περάσουν και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Μετά τον Εσπερινό στο αρχονταρίκι της Μονής προσφέρθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

Το βράδυ στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται δίπλα στο Καθολικό τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Το πρωί της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση να συμμετάσχει στην πανήγυρη του Οσίου Λουκά, αναφέρθηκε μέσα από τους Πατέρες της Εκκλησίας, στη σημασία των ιερών λειψάνων, όπως και του τιμώμενου Οσίου Λουκά που αποτελούν δώρο του Θεού στους ανθρώπους.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθάνασιο, τους κληρικούς, τους ψάλτες και τους πιστούς και ευχήθηκε ο Όσιος να μας στηρίζει με τις πρεσβείες του. Επίσης, πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Αθανάσιο ένα αντίγραφο του Τετραβάγγελου του Σαλώνων Ησαία.

Στις ακολουθίες το Καθολικό και ο Ναός της Παναγίας πλημμύρισαν από βυζαντινές ψαλμωδίες που μελωδικά έψαλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η μεταφορά των Ιερών Λειψάνων του Οσίου από το κέντρο του Καθολικού, όπου είχαν μεταφερθεί προς προσκύνηση, στη λάρνακα όπου μόνιμα φυλάσσονται.

Facebook Comments Box