- ΒΟΙΩΤΙΑ, ΘΗΒΑ

Δημοτικές Εκλογές 2014: Δείτε πως και πόσοι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν!

dimotikes-ekloges-2014

Βιάστηκαν πολλοί να κατηγορήσουν το exeisminima.gr για τη μεγάλη ηλεκτρονική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για τον καταλληλότερο δήμαρχο Θήβας,  δημιουργώντας μια μεγάλη λίστα υποψηφίων. Βέβαια η δημοσκόπηση δεν ήταν σε καμιά περίπτωση επιστημονική αλλά ενδεικτική των προθέσεων των υποψηφίων αλλά και στο πνεύμα των έντονων φημών περί αλλαγής του τρόπου εκλογής των δημάρχων  και των συμβούλων. (σε άλλο άρθρο θα κάνουμε την αποτίμηση της)

Οπως φαίνεται λοιπόν οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, οι σκέψεις για την εκλογή των Δημάρχων και των Δημοτικών συμβούλων, και σύμφωνα με τον νέο νόμο που επεξεργάζονται, είναι:

*Η ύπαρξη δύο ψηφοδελτίων, ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σε αλφαβητική σειρά και χωρίς ένδειξη του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχουν.

*Οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν αφενός μεν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους, αφετέρου δε όποιους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν, ανεξαρτήτως εάν είναι του ιδίου συνδυασμού.

*Ο δήμαρχος εκλέγεται εφόσον εξασφαλίσει ποσοστό 42% στον Α΄ γύρο, διαφορετικά η εκλογή κρίνεται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

*Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται με απλή αναλογική ανάλογα με την επίδοση των υποψηφίων δημάρχων. Το 40% του αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται απ΄ ευθείας και το υπόλοιπο 60% σύμφωνα με τη σειρά των σταυρών αλλά ακολούθως και με την συμπλήρωση της εκπροσώπησης των συνδυασμών των Δημάρχων.

*Τίθεται ελάχιστο ποσοστό, στο πρότυπο αυτού για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, το οποίο προτείνεται να ορισθεί στο 5%.

*Ανάλογα με το ποσοστό που θα επιτύχει ο υποψήφιος δήμαρχος κατά την εκλογική διαδικασία, θα εκλέγεται και ο αριθμός των συμβούλων που του αναλογούν.

*Οι έδρες που θα παραμείνουν αδιάθετες (με στρογγυλοποίηση των ποσοστών προς τα κάτω συν τις αδιάθετες λόγω του ορίου του 5%) δίδονται στον συνδυασμού του δημάρχου.

*Όποιος σύμβουλος αντιστοιχεί στις αδιάθετες έδρες (αυτός δηλ. που παρασύρει με την εκλογή του ο δήμαρχος) χάνει την έδρα του εάν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος σε σταυρούς από την ίδια δημοτική ενότητα σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου.

*Αντιδήμαρχοι και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου θα μπορεί να είναι και από την αντιπολίτευση.

Πως θα εφαρμόζονταν στο Δήμο  Θηβαίων στις προσεχείς εκλογές του 2014;

 Οι πρώτοι 13 σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι της ενιαίας λίστας, ανεξαρτήτως παράταξης εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι και σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνεται και τυχόν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Σε αυτούς προστίθενται και οι δύο εκλεγόμενοι ως σύμβουλοι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Οι Υπόλοιποι σύμβουλοι θα προκύψουν από τις ποσοστώσεις των συνδυασμών, με «μπόνους αυτοδυναμίας» φυσικά στον νικητή δήμαρχο των εκλογών…

Υπομονή για τις τελικές ανακοινώσεις  μέχρι το Νοέμβριο…

 

 

Αφήστε μια απάντηση