- ΑΡΘΡΑ

Eξέγερση Πολυτεχνείου 1973: Μήνυμα αντίστασης και ανατροπής

Θήβα 16-11-2010 Θανάσης Σκούμας

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1973:

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ήταν η κορυφαία μαζική λαϊκή εξέγερση ενάντια στην αμερικανοκίνητη φασιστική χούντα.

Ήταν Εξέγερση για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού. Για την ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Για μια παιδεία δημοκρατική και ελεύθερη από εξαρτήσεις και αυθεντίες. Για την κοινωνική δικαιοσύνη και την απελευθέρωση από τα δεσμά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Σήμερα, 37 χρόνια μετά, οι στόχοι αυτοί παραμένουν επίκαιροι και ζητούμενα. Μπορεί οι συνθήκες να άλλαξαν, αλλά σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι παραμένουν ανεκπλήρωτοι.

Σήμερα κυρίαρχα βάρη για το λαό, είναι το μνημόνιο και η πολιτική της πλήρους εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της, που επέβαλλε η κυβέρνηση της τρόικας. Είναι η βαριά οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας από τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αφαίμαξη του μόχθου του λαού από τις οικονομικές ελίτ της χώρας και της Ευρώπης. Είναι η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του, και των δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης που εξαθλιώνει τον Ελληνικό λαό και συντρίβει τα όνειρα των νέων ανθρώπων και των λαϊκών οικογενειών.

Οι δυνάμεις του δικομματισμού και οι κομματικοί τους εκπρόσωποι, αλλά κυρίαρχα και όλοι οι βουλευτές που υπερψήφισαν το μνημόνιο, συνεχίζουν την εξαπάτηση του Ελληνικού λαού, υποστηρίζοντας ότι με τις αντιλαϊκές αυτές πολιτικές του μνημονίου ότι δήθεν σώζουν την πατρίδα. Η αλήθεια είναι ότι σώζουν τα χρηματοπιστωτικά τραστ και τις οικονομικές ελίτ, φορτώνοντας το λογαριασμό στις τάξεις των εργαζομένων και βυθίζουν σε αδιέξοδο οικονομικό και πολιτικό τη χώρα.

Η παλλαϊκή εξέγερση της 17ης Νοέμβρη 1973, αποτελεί φάρο αντίστασης της νεολαίας και του λαού.

Φωτεινό σημάδι αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και αναγέννησης του λαϊκού κινήματος.

Ελπίδα ανατροπής των βάρβαρων πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και προοπτικής κοινωνικής αλλαγής για τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΜΑΣ

Αφήστε μια απάντηση