- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εικόνες απόλυτης καταστροφής έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά» στη Βόρεια Εύβοια

Εικόνες απόλυτης καταστροφής έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά» στη Βόρεια Εύβοια η οποία λίγες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές μετρά ξανά τις πληγές της. Σπίτιαδρόμοιεπιχειρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί. Χαρακτηριστική εικόνα του μεγέθους της καταστροφής είναι η παραλία στο Αχλάδι, όπου το έδαφος έχει υποχωρήσει αρκετά και η παραλία έχει γεμίσει με τόνους λάσπης και με άλλα φερτά υλικά που έφεραν μαζί οι ορμητικοί χείμαρροι. 

Η εικόνα είναι δραματική στις περιοχές όπου σημειώθηκαν πλημμύρες. Εκατοντάδες σπίτια γέμισαν νερό και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων. Στο παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά η καταστροφή είναι τεράστια, όπως επίσης και στην Αγία Άννα.

κεραυνοί

Καταστροφές σηκώθηκαν από τις βροχοπτώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στον οικισμό του Ρήγα Φερραίου, το Μεσολόγγι αλλά και την Αχαΐα. Έντονο «μπουρίνι» ξέσπαε το βράδυ στην Πάτρα με αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και αρκετά δέντρα να σπάσουν σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης. Προβλήματα με τις βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως στην Ηλεία και στη Μεσσηνία.

Εύβοια: Τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ξεκινήσει, αλλά είναι μόλις στο 10% 

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια μίλησε στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο οποίος σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και έχουν φτάσει περίπου στο 10%. «Εκεί που έγινε η πλημμύρα χθες δεν είχαν ξεκινήσει τα κορμοδέματα», τόνισε .

«Έχουν ξεκινήσει τα αντιδιαβρωτικά έργα αλλά η καμένη έκταση είναι τεράστια. Τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, αλλά είναι μόλις στο 10%» σημείωσε.«Έχουν έρθει συναιτερισμοί από όλη τη χώρα και δουλεύουν 250 άτομα μέσα στα δάση, αλλά η έκταση είναι τεράστια» δήλωσε. 

πλημμύρες Εύβοια

Μιλώντας για τις πλημμύρες τόνισε ότι «το νερό που κατέβασαν οι ορεινοί όγκοι ήταν απίστευτο».  «Δεν ξέρω κατά πόσο θα λειτουργήσουν τα κορμοδέματα γιατί η έκταση είναι πολύ μεγάλη. Γίνονται κορμοδέματα γύρω από τους οικισμούς αλλά ψηλά, όπυ υπάρχουν κλίσεις είναι απαγορευτικό να δημιουργηθούν σύμφωνα με την επιστήμη», τόνισε.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος: Η δουλεία στο βουνό ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες γιατί γίνονταν οι μελέτες

Για τα αντιπλημμυρικά εργα μίλησε στο OPEN και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος δήλωσε ότι τα ρέματα είχαν καθαριστεί. «Η δουλειά πάνω στο βουνό είμαστε πιο πίσω, είναι ακόμα στην αρχή της, δεν μπορώ να πω αν είναι στο 5%, στο 10% ή στο 15%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι από τη φύση τους τα αντιπλημμυρικά  χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιατί πρέπει να κάνουν πρώτα τη μελέτη τα δασαρχεία και μετά τοποθετούν τα κορμοδέματα και τα κορμοφράγματα. Οι μελέτες ξεκίνησαν αμέσως μετά τη φωτιά και η δουλεία πριν από δύο εβδομάδες».

Σε ερώτηση γιατί διήρκησαν 1,5 μήνα οι μελέτες, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι τόσο χρόνο χρειάστηκαν τα δασαρχεία. «Αυτή τη στιγμή γίνονται οι άμεσες ενέργειες και από δασαρχεία και από δήμους και από περιφέρεια».

Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας: Στο Καμάρι θάλασσα παραλία και έγιναν ένα

Μεγάλη είναι η καταστροφή και στον οικισμό Ρήγα Φεραίου. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, κ . Νασικάς «τα πράγματα δεν είναι καλά… Στο Καμάρι που είναι η παραλία του Ρήγα Φεραίου, θάλασσα, οικισμός και παραλία έγιναν ένα. Έβλεπες την παραλία του Καμαρίου και σε έπιανε απελπισία. Επί 48 ώρες έβρεχε καταρρακτωδώς».

Τριαντόπουλος: Η Πολιτεία θα είναι δίπλα – 20 εκατ. έκτακτη επιχορήγηση 

Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία Άννα της Βόρειας Εύβοιας, πραγματοποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

3286317.jpg
3286470.jpg

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ προσέθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και ήδη βρίσκονται σε διασπορά, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.