- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση γλυπτικής από τον Σπύρο Γουργιώτη στον Νερόμυλο Λιβαδειάς

Ισόγειο Νερόμυλου

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή: 18:00 – 22:00

Σάββατο: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 22:00

Κυριακή:  11:00 – 15:00 & 18:00 – 22:00

Ο Σπύρος Γουργιώτης γεννήθηκε το 1954 στη Λιβαδειά. Πρώτο βήμα στην καλλιτεχνική του πορεία το σχέδιο. Αυτές οι γραμμές που βοηθούν με τη φαντασία να φωτογραφίσει ο νους τις εικόνες της πραγματικότητάς του, σχεδιάζοντας. Το χιούμορ, ως η ανώτερη μορφή έκφρασης της σκέψης, έρχεται να ζητήσει τη βοήθεια του σχεδίου και προκύπτει η γελοιογραφία, πρώτη ενασχόληση με τις τέχνες του Σπύρου Γουργιώτη. Γοητευμένος από τις πολλές εκφάνσεις της τέχνης αυτής εξελίσσεται και  συμμετέχει με έργα του σε εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για αρκετά χρόνια. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη σκηνογραφία θεατρικών παραστάσεων, στο θέατρο της πόλης. Μία ακόμη μαγική ώθηση στις τέχνες, εμπλουτίζοντας τη γνώση του.

Πηγή έμπνευσης το φως, για κάθε άνθρωπο. Η αφήγηση της ελληνικής μυθολογίας περιγράφει τη λειτουργεία αυτής της διαδικασίας. Έτσι από την ελληνική μυθολογία αντλεί τα θέματά του στη γλυπτική που προέκυψε από ανάγκη βαθύτερης έκφρασης. Μάρμαρο στην αρχή, που ως αυτοδίδακτος κουράστηκε για να μάθει τα μυστικά του, αργότερα χύτευση και σφυρηλάτηση, σε δικής του κατασκευής καμίνι. Εκεί η μαγεία της πλαστικότητας και της διαμόρφωσης της μεταλλικής φόρμας με τη φωτιά απογείωσε τον συναισθηματικό του κόσμο.

΄΄Οι δυνάμεις της φύσης υφαίνουν τον Κόσμο μας΄΄.

Μ’ αυτή τη σκέψη, σε δικής του κατασκευής αργαλειούς, ύφανε τον κόσμο του. Οδυσσέας, Κέρας της Αμάλθειας και Ήλιος. Τρία υφαντά ένας Κόσμος ολόκληρος. Τρία γλυπτά του, φιλοτεχνημένα πάνω σε βράχους του Ελικώνα που τα δώρισε στην πόλη του, κοσμούν τον χώρο της Κρύας της Λιβαδειάς, δίπλα και μέσα στο ποτάμι της Έρκυνας.

Η παρούσα έκθεση (16-19/9/2021), με παρότρυνση και στήριξη του δήμου Λεβαδέων,είναι η πρώτη του και σ’ αυτή παρουσιάζει δουλειά 40 ετών.Ο Σπύρος Γουργιώτης συνηθίζει να λέει στους φίλους του, όταν τον ρωτούν τι είναι τέχνη, πως είναι η έκφραση του αιώνιου αρχικού δημιουργικού στοιχείου, που γέννησε τον Κόσμο μας. ΄΄Άλλοι το λένε Χάος, άλλοι Θεό και κάποιοι άλλοι το είπαν κβαντικό κενό. Εγώ το λέω Έρωτα, γιατί έρωτας είναι η φλόγα της νοημοσύνης και της δημιουργίας ανάγκη.΄΄

Λιβαδειά

Σπύρος Γουργιώτης

Σεπτέμβρης 2021

e-mail: erkyna.s@gmail.com