Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά χθες Παρασκευή στο Σαντιάγο για να απαιτήσουν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στη Χιλή, δήλωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε άλλες πόλεις.
«Η Χιλή ζει μια ιστορική μέρα», καθώς στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο έγινε «ειρηνική πορεία 1 εκατομμυρίου ανθρώπων», που διεκδικούν να πραγματωθεί «το όνειρο μιας νέας Χιλής», ανέφερε μέσω Twitter η Κάρλα Ρουμπιλάρ, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με βίντεο από ψηλά στο οποίο εικονίζεται μια θάλασσα διαδηλωτών καθώς έχει πλημμυρίσει τους δρόμους.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα ότι στις 18:00 [00:00 ώρα Ελλάδας] πάνω από 820.000 άνθρωποι είχαν «συγκεντρωθεί ειρηνικά» στην Πλάσα Βακεντάνο της πρωτεύουσας.
Οι πολίτες έκαναν πορεία μπροστά από το προεδρικό ανάκτορο, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Φώναζαν συνθήματα με τα οποία απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας, παρά τα κοινωνικά μέτρα που ανήγγειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Διαδηλώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε πολλές άλλες πόλεις, ανάμεσά τους τη Βαλπαραΐσο και την Πούντα Αρένας.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα παρέμενε σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 23:00 ως τις 04:00 σήμερα Σάββατο.
Στη χώρα της Νότιας Αμερικής ξέσπασαν πριν από μία εβδομάδα διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.
Οι πέντε από τους θανάτους πιστεύεται ότι οφείλονταν σε πυρά της αστυνομίας ή του στρατού.
Ο συντηρητικός πρόεδρος Πινιέρα ακύρωσε την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό, τη σπίθα που έβαλε τη φωτιά στη χώρα, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρουσίασε σειρά μέτρων προς όφελος των φτωχότερων πολιτών, ιδίως αυξήσεις της κατώτερης σύνταξης και του κατώτερου μισθού. Οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται, με τους διαδηλωτές να απορρίπτουν τις προτάσεις του προέδρου που θεωρούν ανεπαρκείς και να προβάλλουν διάφορες διεκδικήσεις, ιδίως να επιστρέψουν οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων — που αναπτύχθηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ — «στους στρατώνες» τους.
Ο Πινιέρα διαβεβαίωσε προχθές Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του εκπονεί σχέδιο για να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέτρα εξαίρεσης που έχουν επιβληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος παρενέβη απευθύνοντας έκκληση να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στη Χιλή και να αρχίσει διάλογος «για να βρεθούν λύσεις στην κρίση και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που τη δημιούργησαν».
Η Χιλή βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή της τελευταίας τριακονταετίας, μια έκρηξη της λαϊκής οργής για τις διευρυνόμενες ανισότητες στη χώρα, παρά τις χειρονομίες του προέδρου Πινιέρα, τις οποίες πολλοί διαδηλωτές χθες χαρακτήριζαν με όρους όπως «φάρσα». «Πιστεύουν ότι θα ηρεμήσει ο λαός έτσι; Όχι, δεν θα ηρεμήσει, αυτό θα συνεχιστεί, δεν θα μας κάνουν να σωπάσουμε», είπε χαρακτηριστικά η Χιμένα Γκουτιέρες, μια διαδηλώτρια στην πρωτεύουσα, όπου εξακολουθεί να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για πέμπτη συναπτή νύχτα.
Πέρα από τους 18 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλοι 269 έχουν τραυματιστεί και περίπου 1.900 έχουν συλληφθεί, κατά το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξάρτητη αρχή.
Περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα στην προσπάθεια των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο στρατός βγήκε στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Ένα από τα κεντρικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι οι ένοπλες δυνάμεις «να επιστρέψουν στους στρατώνες» τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ