- ΘΗΒΑ

Σταμάτης Χαλβατζής: Επιστολή – Καταγγελία για την παράνομη χωματερή

Επιστολή – Καταγγελία

Θήβα 6/1/2020

Προς :   Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σώμα επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος

Τμήμα επιθεώρησης περιβάλλοντος

Μεσογείων 196 – 10192 ΑΘΗΝΑ

Κοιν:     – Εισαγγελέα πρωτοδικών Θήβας

-ΦΔΠΠ Εύβοιας

Σας αναφέρω ότι την περίοδο των εορτών, λίγο πριν την πρωτοχρονιά, από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, κατόπιν καταγγελιών αγροτών παραγωγών της περιοχής του κάμπου της Θήβας, αποκαλύφθηκε παράνομη χωματερή σε εγκαταλειμμένο πρόχειρο εργολαβικό  χώρο μετά τα διόδια της Θήβας, με προσέγγιση από τον παράδρομο στην κατεύθυνση προς Λαμία, μεταξύ της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και της λίμνης Υλίκης, όπου έχουν εναποτεθεί εκατοντάδες τόνοι μπάζα/σκουπίδια αγνώστου προέλευσης και επικινδυνότητας.

Πρέπει δε να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν ότι διερχόμαστε μια περίοδο έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων και η εν λόγω περιοχή ευρίσκεται μέσα στην λεκάνη απορροής της γειτονικής λίμνης Υλίκης, ενταγμένης στο προστατευόμενο οικοσύστημα Natura 2000,η οποία αποτελεί ταμιευτήρα υδροδότησης της πρωτεύουσας και ενδεχόμενη επιμόλυνση θα έχει τεράστιες συνέπειες και στην υγεία εκατομμυρίων πολιτών, πέρα από την ορατή οικολογική καταστροφή.

Παρακαλώ όπως επέμβαιτε άμεσα καταγράφοντας το περιστατικό, αλλά και το επίπεδο του κινδύνου που ελλοχεύει για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, κινητοποιώντας επίσης τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό των δραστών.

Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται και στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θήβας έτσι ώστε να ενημερώνεται άμεσα για τα αποτελέσματα του ελέγχου, καθ’ όλη την διάρκεια της διερεύνησης του συμβάντος, προκειμένου να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναζήτηση ευθυνών βάσει του Ν. 4042/2012.

Μετα τιμής

Σταμάτης Η. Χαλβατζής

Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και

Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου

Δημοτικός Σύμβουλος Θήβας