Εργατικό Κέντρο Θήβας: Η εργασιακή εφεδρεία διευρύνει την ανεργία

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΘΗΒΑΣ

ΘΗΒΑ 17-9-2011 .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό περιβάλλον, οδηγεί σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη φτώχεια .

Η σημερινή πραγματικότητα δεν δημιουργεί καμιά προοπτική, κανένα θετικό μήνυμα και ελπίδα ,για τους νέους, τους ανέργους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους .

Τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (άγρια λιτότητα, διάλυση Κοινωνικού Κράτους, φθηνή εργασία, μεσαιωνικοί όροι και συνθήκες εργασίας, πλήρης αποδόμηση της Κοινωνική Ασφάλισης, αντεργατικές μεταβολές στην εργατική νομοθεσία) και παρουσιάζονται ως δήθεν μονόδρομος για την έξοδο από την οικονομική κρίση- πλήττουν ολοένα και περισσότερο τα λαϊκά, φτωχά, αδύναμα και μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα της χώρας μας.

Δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με τους αγώνες του Συνδικαλιστικού Κινήματος, ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα, θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων των δυνάμεων της αγοράς, των δανειστών και των κερδοσκόπων.

Οι μνημονιακές – κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, όχι απλώς δεν καταφέρνουν να «πιάσουν» τους στόχους και να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά ανανεώνονται συνεχώς, επιβάλλοντας νέα, μονομερή άδικα, οριζόντια και δυσβάστακτα μέτρα που οδηγούν σε μεγαλύτερη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολλών, στην περιθωριοποίηση και εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τους οικονομικά ισχυρούς και άθικτους τους υπεύθυνους για την κρίση, οι οποίοι όχι μόνο δεν θίγονται, αλλά αυξάνουν και τα κέρδη τους εκμεταλεύοντας τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης και φοβίζοντάς τους με απολύσεις.

Την ώρα που τα άδικα και αναποτελεσματικά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε κραχ απασχόλησης, ένα ακόμη μέτρο αυτό της εργασιακής εφεδρείας έρχεται να προστεθεί στη λίστα των αδιέξοδων πολιτικών και αποφάσεων.

Η κατ’ απαίτηση των ΤροΪκανών κυβερνητική απόφαση για την συγχώνευση – κατάργηση Οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αντί να οδηγεί σε παραγωγική εύρυθμη λειτουργική ανασυγκρότηση του Δημοσίου κατεδαφίζει κάθε κοινωνική και παραγωγική δραστηριότητα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις λίστες ανεργίας και το χάσμα της κοινωνικής συνοχής.

Η κυβέρνηση αντί να λαμβάνει μέτρα που ανοίγουν παράθυρο για απολύσεις, θα έπρεπε να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση υπηρεσιών και οργανισμών με στόχο την παραγωγική αξιοποίηση ΟΛΩΝ των εργαζομένων των οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η εργασιακή εφεδρεία – προθάλαμος προς την ανεργία – παίρνει “σάρκα και οστά” µε την εγκύκλιο της κυβέρνησης που εστάλη προς τις ∆ιοικήσεις Οργανισμών και ΔΕΚΟ . Οι µαύρες λίστες θα οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση. Το ποτάµι των ανέργων αποτελεί ανθρωποθυσία στο βωµό των συμφερόντων που “οραματίζονται” µια Ελλάδα µε εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας και µε ανέργους να προσφέρουν την εργατική τους δύναµη για ένα κοµµάτι ψωµί.

Ζωντανό παράδειγμα στην περιοχή μας είναι η ΕΑΒ η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού (το έτος 2005 απασχολούσε 3000 εργαζόμενους λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει 1700 και έως τέλος του έτους θα έχουν μείνει 1500 εργαζόμενοι). Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων για κάλυψη των θέσεων με μόνιμο προσωπικό, η διοίκηση προχώρησε σε ανάθεση μέρος των εργασιών σε υπεργολάβους οι οποίοι μάλιστα απασχολούν συνταξιούχους της ΕΑΒ. Στοχευμένα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα απαξιώνεται μέσα από την μη επάνδρωση του απαραίτητου και αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Το οριστικό κτύπημα είναι η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας η οποία μάλιστα είναι ανήθικη τακτική να χρησιμοποιούνται εργολάβοι ή υπεργολάβοι στην εταιρία και το μόνιμο προσωπικό να απειλείται με εργασιακή εφεδρεία. Μια σειρά από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό θα οδηγηθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας στην ανεργία και στον παροπλισμό με αποτέλεσμα την ολική απαξίωση της εταιρίας

Διαφωνούμε ριζικά με αυτές τις πολιτικές, οι οποίες οδηγούν μαθηματικά στην κοινωνική χρεοκοπία και στην περαιτέρω αποδυνάμωση και αναποτελεσματικότητα του κράτους.

Στη σκληρή κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εργασιακή εφεδρεία και κατ΄ επέκταση περαιτέρω διεύρυνση της ανεργίας.

∆εν θέλουµε µια τέτοια Ελλάδα. Δεν θέλουµε εξαθλιωμένους εργαζόμενους.

Η απάντηση των εργαζόμενων στη ∆.Ε.Θ. ήταν ένα μικρό μήνυμα των αγώνων που θα ακολουθήσουν.

Καλούµε την Κυβέρνηση να αντιληφθεί το έγκληµα που πάει να διαπράξει σε βάρος της εργατικής τάξης και των εργαζόµενων συνολικά και να πάρει πίσω το “μέτρο” της εργασιακής εφεδρείας.

Οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, με τον αγώνα μας, μπορούμε να αποτρέψουμε τις νέες αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε χιλιάδες απολύσεις από το στενό και ευρύτερο Δημόσιο, οδηγώντας τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά σε κατάρρευση και διάλυση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

.. Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ                   ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση